Рішення
від 10.04.2024 по справі 347/355/24
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/355/24

Провадження № 2/347/322/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року м. Косів

Косівський районний суд, Івано-Франківської області в складі:

головуючої-судді: Крилюк М.І.,

секретаря: Лазорик Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Косів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Косівської міської ради Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувсяв судіз позовомдо Косівськоїміської радипро визнанняправа власностіна спадковемайно,мотивуючи своївимоги тим,що вінпроживає в АДРЕСА_1 .

В цьому ж селі, за адресою АДРЕСА_1 проживала ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка 16 січня 2008 року, склала заповітне розпорядження відповідно якого все своє майно, де б воно не знаходилось вона заповідає в його користь.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла і після її смерті відкрилася спадщина до складу якої належать дві земельні ділянки і житловий будинок із господарськими спорудами, що розташовані по АДРЕСА_1 .

Так як він, після смерті спадкодавця, ОСОБА_2 , своєю працею і коштами займається веденням господарства у будинковолодінні по АДРЕСА_1 , обробляє земельні ділянки виникла необхідність оформлення права власності на вказане спадкове нерухоме майно.

З метою виготовлення свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, він звернулася до приватного нотаріуса Косівського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Тонюк М.М. про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Приватним нотаріусом Косівського районного нотаріального округу Івано- Франківської області Тонюк Мариною Михайлівною, йому було видано свідоцтва на спадщину на дві земельні ділянки, однак відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на будинковолодіння по АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 за відсутності документів що підтверджували б право власності на вказане майно спадкодавця.

А тому, з підстав відмови нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, за відсутності правоустановлюючих документів, що посвідчують право власності спадкодавця на спадкове майно, він змушений звернутися до суду та просить позов задоволити.

Позивач подав до суду заяву в якій просить справу розглянути у його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задоволити.

Представник відповідача про час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, про що свідчить розписка про одержання судової повістки, причину неявки суду не повідомив.

При викладених обставинах суд прийшов до висновку, що відповідач був повідомлений про розгляд справи належним чином, а тому, суд вважає можливим ухвалити заочне рішення, на підставі наявних у справі доказів, відповідно до статті 280 ЦПК України.

Відповідно до ст. 281 ЦПК України Косівський районним судом Івано-Франківської області була постановлена ухвала від 10.04.2024 року про заочний розгляд справи.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позов слід задоволити з наступних підстав.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як встановлено в судовому засіданні ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , підтвердженням чого є свідоцтво про смерть (а.с.4)

За життя ОСОБА_2 належним чином розпорядилась своїм майном, а саме склала заповітне розпорядження заповіт від 16.01.2008 року, за яким все своє майно, де б воно не знаходилось і з чого б воно не складалось заповіла в користь ОСОБА_1 1982 р.н., позивача в цій справі.

Вказаний заповіт був посвідчений секретарем виконкому Пістинської сільської ради 16.01.2008 року , зареєстрований в Реєстрі за № 15 (а.с.5)

Долученими до матеріалів справи копіями свідоцтв про право на спадщину (а.с.6-7) підтверджено той факт, що приватним нотаріусом Косівського районного нотаріального округу Тонюк М.М. на підставі заповіту, посвідченого Пістинською сільською радою Косівського району Івано-Франківської області 16 січня 2008 року, зареєстрованого в реєстрі за №15 (дублікат видано Пістинським старостинським округом Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області 04 січня 2023 року за реєстром №1), спадкоємцем зазначеного в заповіті майна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: Івано-Франківська область, Косівський район, село Пістинь. Спадщина, на яку видано це свідоцтво, складається із: земельної ділянки площею 0,2438 (нуль цілих і дві тисячі чотириста тридцять вісім десятитисячних) га, кадастровий номер - 2623684401:01:002:0080, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Цільове призначення земельної ділянки: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Категорія земель: землі житлової та громадської забудови. Склад угідь: малоповерхова забудова - 0,0076 га, малоповерхова забудова 0,2362 га. А також спадщина, на яку видано свідоцтво ( а.с.7), складається із: земельної ділянки площею 0,605 (нуль цілих і шістсот п`ять тисячних) га, кадастровий номер - 2623684401:03:001:0020, що розташована за адресою: Івано-Франківська область, Косівський район, село Пістинь. Цільове призначення земельної ділянки: для ведення особистого селянського господарства. Категорія земель: землі сільськогосподарського призначення. Склад угідь: сіножаті - 0,605 га.

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії за № 344 /02-31 від 23.06.2023 року ( а.с.8) приватним нотаріусом Тонюк М.М. відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на будинковолодіння по АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 за відсутності документів що підтверджували б право власності на вказане майно спадкодавця.

Як вбачається із виписки із погосподарської книги виданої Пістинською сільською радою за № 80 від 13.05.2021 року (а.с.11) належний ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 житловий будинок має поштову адресу АДРЕСА_1 . Згідно рішення виконкому №61 від 12.04.1989р. додаток №1 рік побудови будинку 1917р.

Довідкою Пістинської сільської ради № 147 від 14.10.2022 року (а.с.12) стверджено, що заповіт від імені гр. ОСОБА_2 в Пістинській сільській раді посвідчувався І6 січня 2008 року за реєстром №15 реєстраційний номер в Спадковому реєстрі 69676177, який не змінений і не скасований.

Технічною документацією та спадкове будинковолодіння , що в АДРЕСА_1 ( а.с.13-17)

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Відповідно до положень частини першої, третьої та п`ятої статті 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Фактичний вступ в управління або володіння будь-якою частиною спадкового майна розглядається як прийняття всієї спадкової маси.

Згідно положень статті 1297 Цивільного кодексу України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім`я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців.

Як передбачено у підпунктами 4.15, 4.18 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, який затверджений наказом Міністерства юстиції України 22 лютого 2012 року №296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу I цього Порядку, та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна. Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Відповідно п.23 постанови пленумуВерхового судуУкраїни №7від 30травня 2008року «Просудову практикуу справахпро спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно з частиною другою статті 41 Конституції України, право приватної власності набувається в порядку, визначеному Законом.

Згідно зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до висновку про вартість об`єкта оцінки від 19.07.2023 року вбачається, що ринкова вартість житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться в АДРЕСА_1 становить 87 345 грн.

Таким чином, враховуючи вище наведене, за позивачем, як спадкоємцем за заповітом слід визнати право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 на будинковолодіння що розташоване в АДРЕСА_1 .

На підставі наведеного ст.ст.316-319, 321, 328, 355, 392, 1216, 1217, 1297 ЦК України та керуючись ст.ст. 263-265, 280-282 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , жит. АДРЕСА_1 право власності, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 (померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ) на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами що розташовані в АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Крилюк М.І.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118250710
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —347/355/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні