Ухвала
від 10.04.2024 по справі 385/449/24
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 385/449/24

Провадження № 1-кп/385/68/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.04.2024 року м. Гайворон

Гайворонський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

із секретарем судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Гайвороні, Голованівського району, Кіровоградської області в залі судових засідань Гайворонського районного суду Кіровоградської області клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024121240000033 від 15.03.2024 року про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Вознесенськ, Миколаївської області, громадянки України, освіта середня, неодруженої, маючої на утриманні недієздатну доньку, інваліда 1 групи ОСОБА_4 , малолітню доньку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та малолітнього сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не працюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , не судима,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_7 ,

обвинуваченої ОСОБА_3

представника потерпілої юридичної особи ОСОБА_8

ВСТАНОВИВ

04 січня 2024 року у робочий час (більш точного часу судом не встановлено) ОСОБА_3 звернулася до Гайворонського відділу Голованіської філії Кіровоградського обласного центру зайнятості, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , де переслідуючи корисливий мотив, діючи з прямим умислом на заволодіння грошовими коштами державного бюджету подала письмову заяву про вирішення питання її працевлаштування та надання статусу безробітного з виплатою допомоги по безробіттю при поданні якої вказала в ній, що вона не отримує відповідно до законодавства грошову допомогу за особою з інвалідністю чи 1 чи 2 групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, якій з 05.01.2024, тобто з моменту звернення до служби зайнятості, розпочато виплату допомоги по безробіттю.

Реалізуючи свій протиправний умисел, ОСОБА_3 , не повідомила Гайворонський відділ Голованівської філії Кіровоградського обласного центру зайнятості про те, що з грудня 2015 року вона перебуває на обліку в ІНФОРМАЦІЯ_4 окремих категорій громадян управління соціального захисту населення Голованівської райдержадміністрації, як отримувач допомоги на догляд (щомісячну грошову допомогу особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду), на догляд за ним, та про те, що вона як опікун ОСОБА_4 отримує допомогу в формі грошових виплат, чим порушила вимоги ч.2 ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення».

В подальшому, ОСОБА_3 , достовірно знаючи, що вона є зайнятою особою, діючи з метою заволодіння чужим майном, шляхом обману, який виразився в умисному неповідомленні (не інформуванні) співробітників ІНФОРМАЦІЯ_5 про факт перебування на обліку в ІНФОРМАЦІЯ_4 окремих категорій громадян управління соціального захисту населення Голованівської райдержадміністрації, безпідставно одержала виплати допомоги по безробіттю в період з 05.01.2024 по 18.02.2024 в розмірі 5 152 гривень 71 копійка.

Внаслідок вчинення кримінального правопорушення, ОСОБА_3 незаконно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом обману, отримала допомогу у сумі 5152 гривень 71 копійка, тим самим заволоділа коштами Державного бюджету України, чим завдала збитків державі на вказану суму.

Дії ОСОБА_3 органом досудового слідства вірно кваліфіковані за ст. 190 ч.1 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

До суду надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України.

Обвинувачена ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні підтримала своє клопотання, просила суд звільнити її від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям, при цьому повністю визнала свою вину у вчиненні даного кримінального правопорушення, у скоєному щиро розкаюється.

Представник потерпілої юридичної особи ОСОБА_8 в підготовчому судовому засіданні подала клопотання та довідку в яких зазначено, що претензій до ОСОБА_3 не має, оскільки остання повністю відшкодувала завдані нею збитки. Проти задоволення клопотання ОСОБА_3 про звільнення її від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України не заперечує.

Прокурор ОСОБА_7 вважає за можливе задовольнити клопотання обвинуваченої та звільнити її від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям, підтвердила її активне сприяння розкриттю цього кримінального проступку та відшкодування шкоди, а також не притягнення раніше до кримінальної відповідальності.

Враховуючи думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд вважає, що клопотання обвинуваченої ОСОБА_3 про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям підлягає задоволенню.

Згідно із ст.45 КК Україниособа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно із роз`ясненнями, що містяться у п.3Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23 грудня 2005 року, дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Щире розкаяння характеризує суб`єктивне ставлення винної особи до вчиненого злочину, яке виявляється в тому, що вона визнає свою провину, висловлює жаль з приводу вчиненого та бажання виправити ситуацію, що склалася.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 щиро розкаюється, визнала себе винною, повністю відшкодувала завдану її діями шкоду.

Відповідност. 12 КК України, скоєне кримінальне правопорушення відноситься до кримінального проступку.

Суд оцінюючи у сукупності наведені докази дійшов висновку, що клопотання обвинуваченої ОСОБА_3 є обґрунтованим і підлягає задоволенню у зв`язку із її дійовим каяттям, оскільки на час розгляду справи в суді вона вперше притягується до кримінальної відповідальності, раніше не судима, визнала повністю вину у вчиненому кримінальному правопорушенні, щиро розкаялася у вчиненому, добровільно здійснила дійове каяття, відшкодувавши збитки у повному обсязі заподіяної нею шкоди, також під час досудового розслідування активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення. Вказані обставини відповідно до вимог ст.45 КК України є підставою для звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям, а тому суд вважає за можливе кримінальне провадження відносно ОСОБА_3 закрити та звільнити її від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям.

В рамках кримінального провадження цивільний позов не заявлено, процесуальні витрати та речові докази - відсутні.

Керуючись ст.ст. 285-286, 288, 314, 369-372, 376 КПК України, ст. 44, 45 КК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання обвинуваченої ОСОБА_3 про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024121240000033 від 15.03.2024 року про обвинувачення ОСОБА_3 за ч.1 ст.190 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення шляхом подачі апеляції через Гайворонський районний суд Кіровоградської області.

Суддя ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118250777
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Вознесенськ, Миколаївської області, громадянки України, освіта середня, неодруженої, маючої на утриманні недієздатну доньку, інваліда 1 групи ОСОБА_4 , малолітню доньку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та малолітнього сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не працюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , не судима, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

Судовий реєстр по справі —385/449/24

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

ПАНАСЮК І. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

ПАНАСЮК І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні