Ухвала
від 04.04.2024 по справі 391/138/24
КОМПАНІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМПАНІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 391/138/24

Провадження № 1-кп/391/64/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2024 р.селище Компаніївка

Компаніївський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді- ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора- ОСОБА_3 ,

обвинуваченого- ОСОБА_4 ,

його захисників - адвокатів - ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Компаніївського районного суду Кіровоградської області кримінальне провадження за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Стебник, Дрогобицького району, Львівської області, громадянина України, маючого вищу освіту, працюючого на посаді директора ТОВ «Марлен-КД», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Компаніївського районного суду Кіровоградської області перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.240 КК України (в редакції Закону, який діяв на час вчинення кримінального правопорушення), а саме незаконному видобуванню корисних копалин загальнодержавного значення.

Згідно обвинувального акту:

Відповідно до ст. 13 Конституції України (в редакції чинній на час скоєння кримінального правопорушення) земля, її надра, атмосферне повітря та інші природні ресурси, які знаходяться- в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу.

Відповідно до вимог ст.21 Кодексу України «Про надра» (в редакції чинній па час скоєння кримінального правопорушення) надра у користування для видобування прісних підземних вод і розробки родовищ торфу надаються без падання гірничого відводу на підставі спеціальних дозволів.

Згідно з положеннями ст.23 Кодексу України «Про надра» (в редакції чинній на час скоєння кримінального правопорушення) землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів, а також підземні води (крім мінеральних) для власних потреб, крім виробництва фасованої питної води за умови що обсяг видобування підземних вод із кожного з водозаборів не перевищує 300 кубічних метрів на добу.

Відповідно до ст.ст.125, 126 Земельного Кодексу України (в редакції чинній па час скоєння кримінального правопорушення) право власності па земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Відповідно до ст.ст.44, 46, 48 Водного кодексу України (в редакції чинній на час скоєння кримінального правопорушення) використання вод в Україні здійснюється в порядку загального і спеціального водокористування. У порядку спеціального водокористування здійснюється забір води з водних об`єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв юридичними або фізичними особами, насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових та інших потреб.

Статтею 49 Водного кодексу України та п.п.2, 3 Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 №321 (в редакції чинній па час скоєння кримінального правопорушення), передбачено, що спеціальне водокористування при використанні водних об`єктів загальнодержавного значення здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування, який видається територіальними органами Держводагентства у відповідності до Закону України Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.1994 №827 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення» (в редакції чинній па час скоєння кримінального правопорушення), підземні води відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення.

Згідно з вищевказаними нормами законодавства, надрокористувачі та водокористувачі, які не є землевласниками та землекористувачами земельних ділянок на яких розташовані свердловини, зобов`язані здійснювати добування корисних копалин загальнодержавного значення, а саме підземних вод, у порядку спеціального водокористування, лише за наявності спеціальних дозволів.

Наказом №280-к від 09.11.2018 ОСОБА_4 призначено на посаду директора ТОВ «Марлен-КД» (код ЄДРГІОУ 39075031).

Згідно з посадовою інструкцією директора ТОВ «Марлен-КД» (код ЄДРГІОУ 39075031), з якою ОСОБА_4 під підпис ознайомлено 09.11.2018, директор підприємства визначає, формулює, планує, здійснює і координує всі види діяльності підприємства та організовує а виробничо-господарську діяльність підприємства. Директор підприємства несе відповідальність - правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

Відповідно до статуту ТОВ «Марлен-КД» (код ЄДРГІОУ 39075031), затвердженого 4.11.2018 року, до компетенції директора товариства належить вирішення всіх питань, пов`язаних з управлінням поточною діяльністю товариства, крім питань, що належать до -- компетенції загальних зборів учасників.

Однак, в порушення вищевказаних норм законодавства та посадової інструкції і статуту ТOB «Марлен-КД» (код ЄДРГІОУ 39075031), ОСОБА_4 організував та здійснював добування корисних копалин загальнодержавного значення, а саме підземних вод, без дозволу на спеціальне водокористування.

Так, ОСОБА_7 , працюючи з 09.11.2018 по теперішній час на посаді директора ТОВ Марлен-КД» (код ЄДРГІОУ 39075031), юридична адреса: Кіровоградська область, Компаніївський район, смт. Компаніївка, вул. Паркова, 37, виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки, тобто являючись службовою особою товариства, достовірно знаючи про те, шо очолюване ним ТОВ «Марлен-КД» (код ЄДРГІОУ 39075031), не було, в період з 26.02.2020 по 07.04.2021, землевласником та землекористувачем земельних ділянок під свердловинами №1, №5, АДРЕСА_3 , басейн річки Інгул басейну річки Південний Буг, тобто не мало зареєстрованих у встановленому порядку державних актів на право власності па земельні ділянки чи на право постійного користування земельними ділянками, та достовірно знаючи про відсутність у підприємства спеціального дозволу на користування надрами, усвідомлюючи протиправність своїх дій, організував та систематично здійснював за допомогою насосного обладнання, в період з 26.02.2020 по 07.04.2021, незаконний видобуток корисних копали загальнодержавного значення, а саме підземних вод зі свердловин №1, №5, №6, №7, розташованих у вищевказаному місці, в об`ємі 9200 м?, які в подальшому за допомогою комплексу об`єктів, споруд, розподільних водопровідних мереж, пов`язаних єдиним технологічним процесом виробництва та транспортування води використав на потреби підприємства.

Таким чином, в порушення вимог вищевказаного законодавства ОСОБА_4 , не отримано спеціального дозволу на користування надрами для ТОВ «Марлен-КД» (код ЄДРПОУ 39075031), а саме па видобування корисних копалин загальнодержавного значення - підземних вод, що використовувалися для потреб підприємства, а також організовано та здійснено видобування корисних копалин загальнодержавного значення з артезіанських свердловин №1, №5, №6, №7, розташованих в см т. Компаніївка Компаніївського району Кіровоградської області, басейн річки Інгул басейну річки Південний Буг, в об`ємі 9200 м?, чим відповідно до розрахунку розміру відшкодування збитків, заподіяних ТОВ «Марлен-КД» (код ЄДРГІОУ 39075031) внаслідок самовільного використання підземних вод у період з 26.02.2020 по 07.04.2021, складеного Державною екологічною інспекцією, державі спричинено шкоду на загальну суму 49486 гривень 86 копійки.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковано органом досудового розслідування за ч.2 ст. 240 КК України, тобто як незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення (в редакції Закону, який діяв на час вчинення кримінального правопорушення).

Під час судового розгляду захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_5 , в інтересах обвинуваченого ОСОБА_4 , подала клопотання, в якому просить суд звільнити її підзахисного від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 240 КК України, на підставі ст.48 КК України, у зв`язку із зміною обстановки, а також закрити кримінальне провадження, мотивуючи тим, що оскільки станом на дату розгляду даного кримінального провадження в суді обстановка змінилася таким чином, що інкриміноване діяння втратило суспільну небезпечність та обвинувачений перестав бути суспільно небезпечним.

В обґрунтування клопотання вказала, що станом на 26.02.2020 у власності ТОВ «Марлен-КД» перебували свердловини № 1, 5, 6, 7, які використовувалися для видобування підземних вод у господарській діяльності. З 26.02.2020 по 07.04.2021 за допомогою вказаних свердловин Товариство видобувало від 24 до 49 літрів на добу. Оскільки ст. 23 Кодексу України «Про надра» надає право землевласнику та землекористувачу у межах наданих земельних ділянок видобувати підземні води в обсягу до 300 л без спеціальних дозволів, тому видобування ТОВ підземних вод в обсягу 24-49 л на добу не порушувало раціонального та комплексного використання корисних копалин, а здійснювалось всупереч встановленого порядку.

Отже суспільна небезпека діяння, яке інкримінується обвинуваченому полягає у нехтуванні суспільними відносинами, які стосуються порядку використання корисних копалин, що виразилось у видобуванні підземних вод без спеціального дозволу, який за певних обставин - обсягу видобутої води на добу (до 300 л) та перебування земельних ділянок у власності або користуванні - не вимагається.

Викладене, на думку захисника, свідчить про те, що ступінь суспільної небезпеки діяння, яке є предметом розгляду у межах даного кримінального провадження, є низьким, а тому зміна обстановки цілковито зумовлює можливість звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Крім того, 02.07.2021 р. Державною екологічною інспекцією було складено акт №133\3,3\3.2\31 за результатами проведення планового заходу державного контролю вимог законодавства, в п. 5 якого зазначено, що виявлено порушення правил водокористування, а саме: у період з 26.02.2020 по 07.04.2021 р. ТОВ здійснювало забір води із чотирьох свердловин без дозволу на спеціальне водокористування. 22.07.2021 р. на підставі Акту було складено претензію про відшкодування ТОВ збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного використання підземних воді на суму 49 486,80 грн.

Сторона захисту звертає увагу, що станом на проведення перевірки та складання Акту ТОВ вже отримало дозвіл на спеціальне водокористування від 08.04.2021 р. з використанням свердловин №1,5,6,7. Тобто факт порушення був зафіксований після того, як порушення було усунуто діями ТОВ. Також ТОВ було добровільно сплачено на користь держави всієї суми нанесених збитків, що підтверджується відповідною квитанцією.

ТОВ уклало з Компаніївською селищною радою договори оренди землі від 23.12.2021 р. та 02.08.2023 р., а саме земельних ділянок, на яких розташовані свердловини АДРЕСА_4 не використовувалась ТОВ ні раніше, ні на теперішній час). Тобто ТОВ було вжито превентивних заходів з метою недопущення в майбутньому подібних порушень.

Крім того, ТОВ сумлінно сплачує сплачує рентну плату за спеціальне використання води, що підтверджується платіжними дорученнями\інструкціями, долученними до клопотання.

Таким чином, оскільки обвинувачений ОСОБА_4 раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, за час з моменту скоєння правопорушення й до розгляду справи судом нових правопорушень не вчинив, кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 240 КК України - є нетяжким злочином, не є корупційним або пов`язаним з корупцією та не стосується порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, так як обвинуваченим як директором «Марлен-КД» вчинено активні дії - припинено вчинення кримінального правопорушення до його виявлення правоохоронними органами (отримання дозволу на спеціальне водокористування), добровільно, до виявлення правопорушення, відшкодовано завдано шкоду, орендовано земельні ділянки, на яких розташовані свердловини для видобування підземних воді, сплачується рентна плата, просить суд звільнити обвинуваченого ОСОБА_8 від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки, кримінальне провадження закрити. На підтвердження зазначеного, суду надано відповідні документи, які також є доказами в кримінальному провадженні (а.с.34-103).

Обвинувачений підтримав заявлене його захисником клопотання, просив звільнити його від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 240 КК України, на підставі ст.48 КК України, у зв`язку із зміною обстановки, а також закрити кримінальне провадження. Підстави такого звільнення та наслідки, йому роз`яснені та є зрозумілим. Крім того, зазначив, що винуватість у скоєнні правопорушення визнає, дійсно скоїв правопорушення за обставин, викладених в обвинувальному акті, в чому щиро кається. Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_6 також просив суд задовольнити клопотання.

Прокурор не заперечував щодо закриття кримінального провадження, з підстав, передбачених ст.48 КК України, у зв`язку зі зміною обстановки та закриття кримінального провадження на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Суд, заслухавши сторони кримінального провадження, вважає, що клопотання сторони захисту підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з вимогами п. 1 ч. 2 ст.284 КПК України у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності суд закриває кримінальне провадження.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з ч. ч. 1, 4 ст. 286 КПК України, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

За правилами ч. 3 ст.288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч.1,2 ст. 44 КК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Як встановлено ст. 48 КК України особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Як зазначив ВС в своїй постанові від 04.02.2021 р., справа №953\21593\19, провадження №515610 км20, вказана норма (ст. 48 КК України) передбачає дві окремі самостійні умови для звільнення особи від кримінальної відповідальності внаслідок зміни обстановки коли вчинене особою діяння втратило ознаки суспільної небезпечності, або коли ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Особу може бути визнано такою, що перестала бути суспільно небезпечною, у разі, коли вона сама або обстановка навколо неї зазнали таких змін, що унеможливлюють вчинення цією особою нового злочину. Такі зміни умов життєдіяльності особи повинні носити позитивний характер, дієво впливати на її поведінку і з великою долею ймовірності свідчити про те, що ця особа не вчинятиме у майбутньому кримінально караних діянь. У результаті таких змін у житті істотно змінюється морально-юридична оцінка особи, у зв`язку з чим втрачається доцільність застосування до неї заходів кримінально-правового впливу.

При цьому збереження суспільної небезпечності вчиненого злочину на момент розгляду справи у суді не перешкоджає застосуванню ст. 48 КК України у разі, коли у зв`язку зі зміною обстановки особа, яка вчинила злочин, перестала бути суспільно небезпечною.

Судом встановлено наступне:

Відповідно до ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 240 КК України є нетяжким злочином. Також правопорушення за ч.2 ст. 240 КК України - не є корупційним кримінальним правопорушенням, кримінальним правопорушенням, пов`язаним з корупцією, порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Обвинувачений ОСОБА_4 вину у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240 КК України, визнав, в скоєному щиро розкаявся, активно сприяв вчиненню дій з метою припинення кримінального правопорушення та відшкодування завданих збитків - обвинуваченим як директором ТОВ «Марлен-КД» - припинено вчинення кримінального правопорушення до його виявлення правоохоронними органами (внесення відомостей в ЄРДР 11.05.2024 р.) шляхом отримання дозволу на спеціальне водокористування 08.04.2021 р., добровільно, до виявлення правопорушення, відшкодовано завдано шкоду (05.08.2021 р.), орендовано земельні ділянки, на яких розташовані свердловини для видобування підземних воді (договори оренди землі від 23.12.2021 р. та 02.08.2023 р.), сплата рентної плати за спеціальне водокористування (з 2020 р.). Крім того, обвинувачений раніше не судимий, вперше притягається до кримінальної відповідальності, на обліку в лікарів нарколога та психіатра не перебуває, позитивно характеризується за місцем роботи. Все вищезазначене, на думку суду, свідчить про зміну обстановки, внаслідок чого обвинувачений перестав бути суспільно-небезпечним й вчинене ним діяння втратило суспільну небезпечність, а тому про наявність підстав для звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст.48 КК України

З огляду на вищевикладені обставини, вказане клопотання сторони захисту, яке підтримано прокурором, про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки та закриття кримінального провадження, підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 44, 48 КК України, ст.ст. ст. 284, 285, 286, 288, 350, 369-372 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України та закриття кримінального провадження - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 240 КК України на підставі ст. 48 КК України, у зв`язку зі зміною обстановки.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240 КК України - закрити.

Ухвалу може бути оскаржено до Кропивницького апеляційного суду через Компаніївський районний суд Кіровоградської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію ухвали негайно після її проголошення вручити обвинуваченому, його захисникам, прокурору.

Повний текст ухвали складено та оголошено 09.04.2024 р. о 08 годині 30 хвилин в приміщенні зали судових засідань Компаніївського районного суду Кіровоградської області

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118250888
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Стебник, Дрогобицького району, Львівської області, громадянина України, маючого вищу освіту, працюючого на посаді директора ТОВ «Марлен-КД», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України

Судовий реєстр по справі —391/138/24

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Козюменська В. В.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Козюменська В. В.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Козюменська В. В.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Козюменська В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні