Ухвала
від 09.04.2024 по справі 398/83/24
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/83/24

провадження №: 2/398/1190/24

УХВАЛА

Іменем України

"09" квітня 2024 р. м.Олександрія

Олександрійський міськрайонний суду Кіровоградської області в складі

головуючого судді Подоляк Я.М.

за участю секретаря судового засідання Буличової Н.В.,

розглянувши у підготовчому відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Олександрія цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє представник - адвокат Ковальова Тетяна Юріївна, до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Приютівська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування про визначення місця проживання дитини з матір`ю,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Ковальова Т.Ю., яка діє від імені та в інтересах позивача ОСОБА_1 , звернулась до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області з позовною заявою до ОСОБА_2 , відповідно до якого просить суд визначити місце проживання малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю, позивачем по справі ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , а також просить стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати, які складаються з судового збору та витрат на оплату професійної правничої допомоги.

Ухвалою суду від 09.02.2024 року цивільну справу було прийнято до свого провадження та призначено до підготовчого судового засідання.

20.03.2024 року від представника третьої особи Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області - Коряковцева Я.В. надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи - Виконавчого комітету Олександрійської міської ради, як органу опіки та піклування, яке обґрунтоване тим, що позивач просить суд визначити місцем проживання її малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за місцем проживання позивача, а саме за адресою АДРЕСА_1 . Вказана адреса не відноситься до території обслуговування органу опіки та піклування Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, тому не виявляється можливими провести обстеження умов проживання дитини та доручити фахівцям з соціальної роботи скласти акт оцінки потреб дитини за місцем її перебування, провести з дитиною бесіду психологом та фахівцем служби у справах дітей, та підготувати і передати до суду висновок органу опіки та піклування щодо розв`язання спору. Ця територія відноситься до обслуговування Виконавчого комітету Олександрійської міської ради Кіровоградської області. Крім того, просить витребувати від органу та піклування виконавчого комітету Олександрійської міської ради висновок щодо доцільності визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_3 разом з матір`ю ОСОБА_1 .

Учасники справи в судове засідання не з`явились. Позивач та її представник подали заяви про проведення підготовчого засідання без їх участі.

Третя особа також подала клопотання про проведення підготовчого засідання без участі її представника, просить задовольнити клопотання, подане її представником.

Відповідач, який належним чином повідомлявся про час та дату підготовчого судового засідання до суду не з`явився, причини неявки не повідомив.

За таких обставин, в порядку ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що клопотання про залучення третьої особи підлягає задоволенню з наступних підстав.

За вимогами ч.ч.1,5 ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до ч.1 ст.56 ЦК України органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Згідно позовних вимог ОСОБА_1 , остання просить суд визначити місце проживання її малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 , що територіально відноситься до обслуговування Виконавчим комітетом Олександрійської міської ради Кіровоградської області, як органом опіки та піклування.

Відповідно до ч.4 та ч.5 ст.19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (ч.3 ст.84 ЦПК України).

Згідно ч.6 ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Враховуючи викладене, суд вважає, що клопотання представника позивача та Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про витребування висновку щодо доцільності визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_3 разом з матір`ю ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Керуючисьст.ст.53,84,189,197,200 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника третьої особи Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області - Коряковцева Я.В., задовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє представник - адвокат Ковальова Тетяна Юріївна, до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Приютівська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування, про визначення місця проживання дитини з матір`ю, в якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору Виконавчий комітет Олександрійської міської ради Кіровоградської області, як органом опіки та піклування.

Відкласти підготовче судове засідання на 27.05.2024 року 10 год 00 хв.

Витребувати від Олександрійської міської ради Кіровоградської області, як органу опіки та піклування, висновок про доцільність визначення місця проживання малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з матір`ю ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувані докази необхідно надати суду у строк до 27.05.2024 року.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Копію ухвали направити учасникам, а третій особі - Виконавчому комітету Олександрійської міської ради Кіровоградської області разом з копією ухвали направити копію позовної заяви та додані до неї документи.

Третя особа - Виконавчий комітет Олександрійської міської ради Кіровоградської області має право подати пояснення щодо позову, в яких може викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки: http://od.kr.court.gov.ua/sud1118/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Я.М. Подоляк

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118250996
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення місця проживання дитини з матір`ю

Судовий реєстр по справі —398/83/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Подоляк Я. М.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Подоляк Я. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні