Ухвала
від 05.04.2024 по справі 714/461/24
ГЕРЦАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/714/222/24

ЄУН : 714/461/24

У Х В А Л А

"05" квітня 2024 р. м. Герца

Слідчий суддя Герцаївського районного суду Чернівецькій області ОСОБА_1 ,

за участю : секретаря судових засіданьОСОБА_2 прокурораОСОБА_3 захисникаОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання заступника начальника відділення розслідування злочинів загально кримінальної спрямованості СВ Чернівецького районного управління поліції ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_5 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно

ОСОБА_6 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, одруженого, маючий на утриманні двох неповнолітніх дітей, фізична особа підприємець, раніше не судимого, -

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 369 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Заступник начальника відділення розслідування злочинів загально кримінальної спрямованості СВ Чернівецького районного управління поліції ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_5 звернулася до суду з клопотанням погоджене прокурором Герцаївського відділу Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_7 про застосування відносно ОСОБА_6 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 369 КК України запобіжного заходу у вигляді застави.

Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_6 , 05 квітня 2024 року, о 07 год. 00 хв., перебуваючи на території контрольно-пропускного пункту «Дяківці», що в с.Дяківці Чернівецького району Чернівецької області, переслідуючи мету виїзду за межі України попри те, що в державі діє режим воєнного стану встановлений Указом Президента України № 64 від 24 лютого 2022 року та виїзд за кордон чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, надав службовій особі - старшому лейтенанту прикордонної служби ОСОБА_8 неправомірну вигоду, а саме грошові кошти в сумі 200 Євро, що відповідно до офіційного курсу НБУ станом на 05 квітня 2024 року становить 8470 грн.

За даним фактом 05 квітня 2024 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено повідомлення про кримінальне правопорушення №12024262020001472 та розпочате досудове розслідування за ч. 1 ст. 369 КК України.

Оскільки ОСОБА_6 оголошено про підозру у вчиненні нетяжкого злочину, санкцією якого передбачено покарання до чотирьох років позбавлення волі, сам підозрюваний в обраний спосіб мав намір виїхати за межі держави, то слідчий вважав, наявними підстави, що підозрюваний з метою уникнення відповідальності за вчинене може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, а перебуваючи на волі далі може намагатися в подальшому виїхати за межі України так як забезпечений закордонним паспортом громадянина України для виїзду за кордон. Тому, просив застосувати відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав з підстав наведених у ньому та просив його задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_6 в судовому засіданні із клопотанням погодився частково з посиланням на те, що як підприємець, через відсутність замовлень, мав намір тимчасово виїхати до Румунії за для укладення контрактів на виготовлення металопластикових дверей та вікон. З даною метою, приїхав на кордон де надав працівникам прикордонної служби документи для перетину кордону серед яких виявилося що було також 200 Євро. Розмір застави про який йдеться у клопотанні для нього є завеликий оскільки як такої роботи немає, у зв`язку із чим, просив його зменшити.

Захисник ОСОБА_4 заперечував проти задоволення клопотання слідчого просив обрати підозрюваний запобіжний захід у виді особистого зобов`язання. При цьому просив врахувати наявність у підозрюваного постійного місця проживання. його соціальні зв`язки, наявність на його утриманні двох неповнолітніх дітей. В разі обрання міри запобіжного заходу у виді застави, просив зменшити розмір застави.

Вислухавши думку учасників процесу та дослідивши додані до клопотання докази, слід зазначити про наступне.

Органом досудового розслідування здобуті дані про те, що підозрюваний ОСОБА_6 , 05 квітня 2024 року, о 07 год. 00 хв., перебуваючи на території контрольно-пропускного пункту «Дяківці», що в АДРЕСА_2 , надав неправомірну вигоду службовій особі прикордонної служби а саме 200 Євро, що відповідно до офіційного курсу НБУ станом на 05 квітня 2024 року становить 8470 грн.

За даним фактом 05 квітня 2024 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено повідомлення про кримінальне правопорушення №12024262020001472 та розпочате досудове розслідування, в ході якого дана правова кваліфікація кримінальному правопорушенню за ч. 1 ст. 369 КК України та в той же день органом досудового розслідування повідомлено ОСОБА_6 про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 369 КК України.

У відповідності до ч.1 ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду.

Відповідно до ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

За вищенаведених обставин, оцінуючи вищенаведені докази у своїй сукупності, з огляду на наявність обґрунтованої підозри пред`явленої ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 369 КК України, санкцією якого передбачено покаранні у вигляді позбавлення волі на строк до 4 років та враховуючи дані про його особу, зокрема, його працевлаштованість, то суд приходить до висновку, що докази та обставини, на які послався слідчий у своєму клопотанні та підтриманні прокурором під час розгляду клопотання дають підстави вважати, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, у зв`язку із чим клопотання слідчого є обґрунтованим та слід обрати підозрюваному ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді застави.

Відповідно до ч. 4 ст.182 КПК України розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Частиною 5 ст.182 КПК України передбачено, що розмір застави щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні нетяжкого злочину становить від одного до двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи обставини кримінального провадження, беручи до уваги задовільний майновий стан підозрюваного, наявність на його утриманні двох неповнолітніх дітей, вважаю за необхідне визначити підозрюваному заставу в розмірі 30000 грн., оскільки внесення застави саме в такому розмірі може гарантувати виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків та не буде тягарем для нього.

Застосовуючи до підозрюваного запобіжний захід у виді застави, який має бути внесений протягом п`яти днів, вважаю за необхідне відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України покласти на нього ряд обов`язків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 177, 178, 182, 193, 194, 196, 205, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання заступника начальника відділення розслідування злочинів загально кримінальної спрямованості СВ Чернівецького районного управління поліції ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_5 задовольнити частково.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 369 КК України запобіжний захід у виді застави у розмірі 30000 (тридцять тисяч) грн. яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на наступний депозитний рахунок :

Одержувач коштів: ТУ ДСА України в Чернівецькій області

Код ЄДРПОУ: 26311401

Банк: Держказначейська служба України, м. Київ

Код банку отримувача: 820172

Рахунок: UA548201720355279001000008745.

Визначений розмір застави підозрюваний, не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати оригінал документу, що це підтверджує, з відміткою банку слідчому або прокурору.

Роз`яснити підозрюваному та заставодавцю, що у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо підозрюваний, обвинувачений, будучи належним чином повідомлений, не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_6 наступні обов`язки:

- прибувати до уповноваженого у кримінальному провадженні слідчого, прокурора, слідчого судді, суду із встановленою ними періодичністю;

- здати на зберігання слідчому паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає (перебуває) без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді, суду.

Строк дії ухвали в частині покладання обов`язків на підозрюваного ОСОБА_6 - до 05 червня 2024 року.

Попередити підозрюваного ОСОБА_6 що в разі невиконання покладених на нього обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Герцаївського відділу Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_7 .

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено «10» квітня 2024 року.

Слідчий суддя :

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118251676
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, одруженого, маючий на утриманні двох неповнолітніх дітей, фізична особа підприємець, раніше не судимого, - підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 369 КК України

Судовий реєстр по справі —714/461/24

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні