Рішення
від 10.04.2024 по справі 716/637/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/637/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.04.2024 Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Стрільця Я.С.,

присяжних Колотайло Г.С. та Дриги О.О.,

за участю

секретаря судових засідань Якимик К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Заставна заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Веренчанської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_3 , звернулася до суду із заявою про визнання громадянина недієздатним, встановлення опіки над ним та призначення опікуна.

Заявлені вимогимотивує тим,щовідповідно доВисновку судово-психіатричногоексперта №200від 21.02.2024 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,на данийчас хворієхронічним психічнимзахворюванням уформі вираженоїатеросклеротичної деменції.Внаслідокхронічного психічногорозладуостання неможеусвідомлювати значеннясвоїх дійта потребуєпостійногостороннього наглядутатурботи.

Зважаючи на викладені обставини, заявниця просить визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном ОСОБА_2 .

В судове засідання ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_3 не з`явилися, заздалегідь подали до суду заяву, в якій підтримали заявлені вимоги в повному обсязі з підстав, викладених у заяві по суті справи, та просили їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Веренчанської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, попередньо надав суду заяву, в якій просив розгляд справи по суті провести в його відсутності, заявлені вимоги визнає в повному обсязі та не заперечує проти їх задоволення.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, у поданій до суду заяві клопотав про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

ОСОБА_4 відносно якої подана заява про визнання недієздатною, у судове засідання не викликалася з урахуванням стану її здоров`я.

На виконання приписів ч.5 ст. 293 ЦПК України до участі в судовому засіданні в якості адвоката особи, стосовно якої проводиться справа, залучено адвоката Павчука С.І., який, діючи в інтересах ОСОБА_4 , попередньо надав до суду заяву, в якій не заперечував проти задоволення заявлених вимог та клопотав розглянути справу в його відсутності.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, врахувавши заяви сторін у справі, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду заяви, в їх сукупності, приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

У відповідності до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Частина 1 ст. 60 ЦК України визначає, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно вимог ст.ст. 63, 64 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Опікуном або піклувальником не може бути фізична особа яка позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

Згідно ч.1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

З копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 09.09.2003 Заставнівським РВ УМВС в Чернівецькій області, вбачається, що ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

Висновком судово-психіатричного експерта №200 від 21.02.2024 було встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає хронічним психічним захворюванням у формі вираженої атеросклеротичної деменції. За своїм психічним станом ОСОБА_4 , не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_2 здійснює догляд за психічно хворою ОСОБА_4

ОСОБА_2 є працездатною особою, у лікарів нарколога та психіатра на обліку не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувався.

В матеріалах справи є рішення виконавчого комітету Веренчанської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області №04/22 від 28.03.2024, яким затверджено висновок про доцільність призначення опікуна над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.20).

Згідно цього висновку (а.с.18) орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Веренчанської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області вважає за доцільне встановити опіку над ОСОБА_4 , призначивши її опікуном ОСОБА_2 .

Судом встановлено, що перешкоди для призначення ОСОБА_2 опікуном ОСОБА_4 , передбачені ст. 64 ЦК України, відсутні.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що є підстави для задоволення заяви та визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Відповідно до ч.6 ст.300 ЦПК України судом визначається строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною два роки. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення суду.

На підставі ст. 39, 60, 63,64 ЦК України, керуючись ст. ст. 258, 259, 264, 265, 268, 273, 300, 352-355 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: с. Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області, недієздатною.

Встановити над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,опіку та призначити її опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: с. Вікно Чернівецького районуЧернівецької області.

Строк дії рішення про визнання недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: с. Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області, становить два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити опікуну, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення суду.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, у відповідності до приписів ч. 2 ст. 299 ЦПК України покласти на рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повногосудового рішеннядо Чернівецькогоапеляційного судучерез Заставнівський районний суд Чернівецької області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає за адресою: с.Вікно Чернівецького району Чернівецької області, паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм № НОМЕР_2 , код органу, що видав: 7316, РНОКПП: НОМЕР_2 ;

представник заявника адвокат Данищук Василь Вячеславович, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №000382 від 24.05.2019, діє у справі на підставі ордеру серії СЕ №1081985 від 01.04.2024, адреса місцезнаходження: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа виконавчий комітет Веренчанської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, адреса місцезнаходження: вул. Шевченка,80, с. Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області, код ЄДРПОУ: 04418535;

заінтересована особа ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька с. Веренчанка Чернівецького району Чернівецької області, РНОКПП: НОМЕР_3 , паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм № НОМЕР_2 , виданий 12.07.22019, код органу, що видав: 7316;

представник заінтересованої особи адвокат Павчук Святослав Іванович, адреса місцезнаходження: АДРЕСА_2 , свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №000114 від 23.02.2017, діє у справі на підставі доручення для надання безоплатної вторинної правничої допомоги;

заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_4 , паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм № НОМЕР_5 , виданий 21.11.2022, код органу, що видав: 7316.

Дата складення повного судового рішення: 10.04.2024

Суддя Стрілець Я.С.

Присяжні: Колотайло Г.С.

Дрига О.О.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118251691
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —716/637/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні