Рішення
від 10.04.2024 по справі 716/548/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/548/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.04.2024 року місто Заставна Заставнівський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого суддіВайновської О.Є.,

присяжних:Смаглій Н.І., Порушник Н.І.,

секретаря судового засідання Бортніка А.В.,

представника заявникаадвоката Данищука В.В.,

представника заінтересованої особиадвоката Павчука С.І.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду заяву ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Данищук Василь Вячеславович, заінтересована особа: Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

21.03.2024 року ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_3 , звернувся з заявою в порядку окремого провадження, в якій просить визнати недієздатною свою матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка страждає психоневрологічним захворюванням, та призначити його її опікуном.

Ухвалою судді від 27.03.2024 року відкрито провадження у справі, доручено Західному Регіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити ОСОБА_2 адвоката та забезпечити його явку в судове засідання.

Заявник в судове засідання не з`явився, свої інтереси довірив представляти адвокату Данищуку В.В.

Представник заявника адвокат Данищук В.В. в судовому засіданні, заявлені вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Заінтересована особа ОСОБА_2 до судового засідання не з`явилася, про розгляд справи повідомлялася належним чином.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 - адвокат Павчук С.І. в судовому засіданні не заперечував проти задоволення заявлених вимог.

Заслухавши представника заявника, представника заінтересованої особи ОСОБА_2 - адвоката Павчука С.І., дослідивши письмові докази, суд вважає заяву обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню, входячи з наступного.

Відповідно до ч.3 ст.296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Встановлено, що заявник ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 , а отже є родичем.

Відповідно до ч.1ст.39 ЦК України,суд може визнати фізичну особу недієздатною якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу, яка нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до Висновку ЛКК №34 від 30.01.2024 року та Висновку про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від 30.01.2024 року, ОСОБА_2 страждає діагнозом у формі вираженої атеросклеротичної деменції з психотичними включеннями та потребує постійного стороннього догляду (а.с.8, 9).

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта №142 від 05.02.2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час хворіє хронічним психічним захворюванням у формі вираженої атеросклеротичної деменції, що за своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. В силу психічного здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її особиста участь в судових засіданнях та надання пояснень по суті справи не можлива.

З урахуванням наведених обставин, зважаючи на наявність у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стійкого психічного розладу, внаслідок якого вона не може розуміти значення своїх дій і керувати ними, суд доходить до висновку про наявність правових підстав для визнання її недієздатним.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклування чи опікуна.

За ч.1ст.60 ЦК України,суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ст.55 ЦК України).

Встановивши, що ОСОБА_2 , страждає на стійкий психічний розлад здоров`я, внаслідок чого позбавлена можливості у належний спосіб здійснювати захист своїх особистих прав та інтересів, суд приходить до висновку, що вона потребує опіки.

Відповідно дост.62 ЦК України,опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

За приписами ст.63 ЦК України, опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

При цьому, опікуном або піклувальником не може бути фізична особа: 1) яка позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; 2) поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

Як вбачається з подання Органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області від 13.03.2024 року, за наслідками перевірки, проведеної відносно ОСОБА_1 , останній за своїм віком, особистими якостями та станом здоров`я може виконувати обов`язки опікуна, у зв`язку із чим орган опіки та піклування вважає доцільним призначення його опікуном над матір`ю ОСОБА_2 .

В сенсі наведених обставин та викладених норм, з метою захисту прав та інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд, визнаючи її недієздатною, вважає за необхідне встановити над нею опіку, призначивши її опікуном ОСОБА_1 , тим самим задовольнивши пред`явлену заяву по суті.

Водночас, слід зазначити, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною не може перевищувати двох років.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.39,55,60-64 ЦК України, ст.ст.13,81,258,259,264,265,294,297-299,300ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Данищук Василь Вячеславович, заінтересована особа: Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, призначення опікуна, - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянку України, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною особою.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , опікуном недієздатної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії рішення в частині визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною особою не може перевищувати двох років.

Повідомити опікуна, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення після набрання ним законної сили направити органу опіки та піклування.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Чернівецької області через Заставнівський районний суд Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя О.Є. Вайновська

Присяжні Н.І. Смаглій

Н.І. Порушник

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118251692
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —716/548/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні