Рішення
від 10.04.2024 по справі 718/784/24
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 718/784/24

Провадження 2/718/161/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" квітня 2024 р. м.Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області у складі: головуючої судді Масюк Л.О., при секретарі Харабара А.О., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Кіцмань цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), інтереси якої представляє ОСОБА_2 , до територіальної громади с. Кліводин в особі Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області (м. Кіцмань вул. Незалежності, 83, Чернівецька область) про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Погурський В.І., звернулася до суду з позовом до територіальної громади с. Кліводин в особі Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно, мотивуючи вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її тітка ОСОБА_3 .

Посилається на те, що після її смерті відкрилась спадщина, яка складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 .

Зазначає, що ще при житті її тітка ОСОБА_3 успадкувала право власності на вказаний будинок після смерті своєї матері ОСОБА_4 . Вона звернулася до Кіцманської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини. У 2015 році було заведено спадкову справу №71-2015. Однак, ОСОБА_3 померла і не встигла оформити та зареєструвати за собою право власності на житловий будинок.

Вказує, що спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 за заповітом є позивачка, племінниця ОСОБА_1 . Інших спадкоємців за заповітом чи законом передбачених законодавством України не має. Після смерті тітки позивачка прийняла спадщину, підтримує в належному стані житловий будинок, обробляє земельну ділянку, у встановлений законом строк звернулася з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори, однак 16.02.2024 постановою державного нотаріуса їй відмолено у вчиненні нотаріальних дій, так як нею не було надано правовстановлюючих документів на житловий будинок.

Враховуючи наведене, просить позов задовольнити, визнати за нею право власності на спадкове майно.

Позивачка ОСОБА_5 та її представник, адвокат Погурський В.І., в підготовче судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомленими про дату, час і місце слухання справи, однак представник через канцелярію суду подав заяву, в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив справу розглядати без участі сторони позивача.

Представник відповідача Кіцманської міської ради С. Булега в підготовче судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце слухання справи, однак через канцелярію суду подав заяву, в якій не заперечує щодо задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та просив справу розглядати за його відсутності.

Відповідно до ч. 2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 4ст. 206 ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Частиною 3. ст. 200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 21.03.2023 року (а. с. 6).

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 19.12.2014 року ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.7).

Відповідно до заповіту, посвідченого державним нотаріусом Кіцманської державної нотаріальної контори Беженар А.М. від 01.11.2022 року, ОСОБА_3 на випадок смерті зробила розпорядження: «Все моє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати мені на день смерті і на що я по закону буду мати право, заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 » (а.с.8).

Постановою державного нотаріуса Кіцманської державної нотаріальної контори Беженар А.М. № 41/02-31 від 16.02.2024 року відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , що належав ОСОБА_4 , спадкоємцем якої є ОСОБА_3 , яка своєчасно прийняла спадщину, не оформила своїх спадкових прав та померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з тим, що спадкоємцем не подано державній нотаріальній конторі правовстановлюючі документи на спадковий житловий будинок та документи, що підтверджують реєстрацію права власності на вказаний будинок (а.с.9).

Згідно виписки з господарської книги № 14/05 від 05.02.2024, яка видана виконкомом Кіцманської міської ради Кліводинського старостинського округу Голянській О.М., яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Номер об`єкта ПОГ 0666-1в по господарській книзі № НОМЕР_3 (за 2011-2015р.р.) відкритий на громадянку ОСОБА_4 , розташований за адресою: АДРЕСА_2 . Голова домогосподарства ОСОБА_4 Земельна ділянка для будівництва і обслуговування житлового будинку та господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) орієнтовно становить 0,09 га (а.с.10) .

Відповідно до Витягу з спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №76553599 від 10.04.2024 року вбачається, що після смерті ОСОБА_3 заевдена спадкова справа номер у спадковому реєстрі 70552444, номер у нотаріуса 140/2023 (а.с.24).

Відповідно до довідкихарактеристики № 27 від 09.02.2024 та технічного паспорта на житловий будинок від 09.02.2024, який виготовлено КП «Кіцманське БТІ» встановлено, що до складу господарства по АДРЕСА_2 входять: житловий будинок літ. А-І, загальною площею 37,90 кв. м., житловою29,60 кв. м.; сараї літ. Б, В, вбиральня літ. Г, огорожа № 1-2. Дані об`єкти нерухомого майна побудовані в період з 1980 по 1985 роки. (а.с.11, 13-17).

Відповідно до Висновку про вартість майна експерта-оцінювача ОСОБА_6 від 21.02.2024 року вартість житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_2 складає 179 238 грн.(а.с.12).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно вимог ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ст.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України). Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою (ч. 1ст. 1220 ЦК України). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ч.1ст. 1221 ЦК України).

Як передбачено статтею 1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, як передбачено ст.1223ЦК України та заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно зі ст.1235ЦК України заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Пленум Верховного Суду України у п.23 постанови №7від 30.05.2008р.«Про судовупрактику усправах проспадкування» роз`яснив, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК).

Позивачка фактично вступила у володіння та управління спадковим майном, але оскільки у неї відсутній правовстановлюючий документ на спадковий житловий будинок та у зв`язку із відсутністю у позивача іншого способу щодо визнання права власності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у зв`язку з визнанням заявлених вимог відповідачем, за наявності законних на те підстав і оскільки це не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб.

На пiдставi викладеного, керуючись ст.ст. 4,12,13,81,200, 206, 247, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_4 , жителькою АДРЕСА_1 право власності на житловий будинок з належними з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: житловий будинок літ. А-І, загальною площею 37,90 кв. м., житловою29,60 кв. м.; сараї літ. Б, В, вбиральня літ. Г, огорожа № 1-2 в порядку спадкування за заповітом, які належали ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судове рішення не проголошувалося в силу ч. 4ст. 268 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду через Кіцманський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а в разі якщо рішення було постановлено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя Кіцманського

районного суду: Л.О. Масюк

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118251716
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —718/784/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні