Рішення
від 09.04.2024 по справі 496/4623/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/4623/23

Провадження № 2/496/1087/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Пендюри Л.О.

за участю секретаря Дягилева В.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Одеське обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про споживчий кредит,

В С Т А Н О В И В:

АТ «Державний ощадний банк України» в особі філії - Одеського обласного управління АТ «Ощадбанк» звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість за договором про споживчий кредит №597-36 від 30 вересня 2021 року, яка станом на 05 червня 2023 року становить 181470 грн 65 коп. та судовий збір у розмірі 2684 грн.

Свої вимоги мотивує тим, що 30.09.2021 року між сторонами укладено кредитний договір про споживчий кредит № 597-36 в загальному розмірі 200000 грн на строк 60 місяців з терміном остаточного повернення кредиту не пізніше 29 вересня 2026 року. Відповідно до вказаного договору позичальник зобов`язаний повертати кредит рівними частинами у розмірі 3333 грн 33 коп. та сплачувати банку плату (проценти) у розмірі 29 процентів річних, нарахованих банком на залишок основної суми боргу за кредитом, щомісячно до 29 числа місяця наступного за звітним, починаючи з жовтня 2021 року, шляхом списання власних коштів, наданого йому згідно з умовами цього договору кредиту. Строк повернення кредиту є таким, що настав і позичальник зобов`язаний погасити заборгованість за кредитом у повному обсязі не пізніше наступного робочого дня після настання будь-якого із наступних випадків: спливу строку, відведеного законом для усунення порушення споживачем (позичальником) умов договору про споживчий кредит у разі, якщо банк вимагає повернення зобов`язань позичальника за цим договором щодо погашення заборгованості на строк понад 88 календарних днів. Банк має право вимагати від позичальника належного виконання останнім взятих на себе зобов`язань по цьому договору. При виникненні простроченої заборгованості за основною сумою боргу за кредитом та або процентами більше ніж на один місяць, а також в інших випадках, передбачених цим договором, має право вимагати дострокового повернення кредиту, сплати нарахованих процентів та інших платежів за вказаним договором та стягнути заборгованість за цим договором в примусовому порядку.

Згідно з п.п. 4.3.1-4.3.4 договору позичальник зобов`язаний належним чином виконувати всі умови цього договору та взяті на себе зобов`язання у строки обумовлені договором, повернути кредит, своєчасно сплачувати проценти за користування кредитом, комісійні винагороди за банківські послуги та належним чином виконувати взяті на себе інші зобов`язання за цим договором. У випадку порушення умов договору достроково повернути кредит з одночасною сплатою процентів нарахованих на фактичний залишок заборгованості за кредитом, комісійні винагороди, а також сплати неустойки.

Позивач свої зобов`язання виконав належним чином надавши відповідачу кредит у зазначеному вище розмірі, проте відповідач не виконує умови договору внаслідок чого станом на 05.06.2023 року утворилась заборгованість у розмірі 181470 грн 65 к., з яких заборгованість за основним боргом (кредитом) 164900 грн 02 к., проценти за користування кредитом 16570 грн 63 к.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, але подав до суду клопотання, в якому вказав, що позов підтримує у повному обсязі, просить справу розглянути за його відсутності та проти винесення заочного рішення не заперечує (а.с. 58).

Відповідач в судове засідання не з`явилася, хоча повідомлявся про день слухання справи належним чином, відзив на позов не подав, а тому суд, приймаючи до уваги заяву представника позивача, вважає можливим ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, відповідно достатті 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, приймаючи до уваги заяву позивача, оцінивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що 30.09.2021 року між АТ «Державний ощадний банк України» в особі ТВБВ № 10015/0597 філії - Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк України» та ОСОБА_1 укладено договір про споживчий кредит № 597-36 (а.с. 5-11).

Згідно з п. 2.1-2.3 договору про споживчий кредит № 597-36 від 30.09.2021 року та Паспорту споживчого кредиту, банк зобов`язується надати позичальнику кредит на умовах цього договору, а позичальник має право отримати та зобов`язується належним чином використати і повернути в передбачений договором строки кредит, сплатити проценти за використання кредитом та інші платежі у порядку та на умовах, визначених договором. Кредит надається в загальному розмірі 200000 грн на строк 60 місяців з терміном остаточного повернення кредиту не пізніше 29 вересня 2026 року, якщо інший строк та/або термін не було встановлено згідно з умовами договору. Кредит надається на споживчі цілі.

Згідно з п.п. 2.4.1 договору, за користування кредитом позичальник зобов`язаний сплачувати банку відповідну плату (проценти) в розмірі 29% річних. Зазначена в договорі процентна ставка є фіксованою.

П.п. 2.5.1 договору передбачено, що за надання кредиту позичальник зобов`язаний сплатити банку комісійну винагороду в розмірі 10000 грн.

Згідно з п.п. 3.2.1 договору, банк здійснює надання кредиту одноразово шляхом безготівкового перерахування коштів на поточний рахунок позичальника (№ НОМЕР_1 ).

П.п.3.3.1 договору передбачено, що всі платежі за договором (повернення кредиту, сплата процентів за його користування, комісійні винагороди, штрафних санкцій тощо) здійснюються шляхом списання банком в договірному порядку коштів з поточного рахунку. За умови попереднього погодження з банком, позичальник має право здійснити будь-які платежі за договором шляхом внесення готівки в касу банку без попереднього зарахунку таких коштів на поточний рахунок.

Згідно п.п.3.3.2 договору, Повернення кредиту та сплата процентів здійснюється позичальником згідно з графіком платежів або достроково відповідно до порядку, визначеного договором але в будь-якому випадку не пізніше терміну остаточного повернення кредиту.

Відповідно до п.п.3.3.3 договору, позичальник зобов`язується здійснювати повернення кредиту рівними частинами в розмірі 3333,33 гривень та оплату процентів, нарахованих банком на залишок основної суми боргу за кредитом, щомісячно до 29 числа місяця, наступного за звітом, починаючи з жовтня 2021 року, шляхом внесення власних коштів на поточний рахунок.

Згідно з п.п.3.9.1 договору, банк має право у випадку, якщо будуть мати місце будь-які або всі можливі випадки невиконання позичальником та/або поручителем взятих на себе обов`язків та недотримання умов, передбачених цим договором та/або договорами забезпечення (за наявності) та/або іншими договорами, укладеними позичальником з банком, вимагати повернення суми кредиту та сплати всієї суми нарахованих процентів за користування кредитом (разом з будь-якими іншими нарахованими сумами або сумами, що підлягають до сплати за договором), строк сплати яких ще не настав, в повному обсязі.

Позивач виконав свої зобов`язання за кредитним договором у повному обсязі, надавши позивачу споживчий кредит на поточний рахунок споживача НОМЕР_1 , надавши на підтвердження виконання умов договору, виписку по рахунку за період з 30.09.2021 року по 05.06.2023 року (а.с. 17-24).

Однак відповідач не виконує умови договору, у зв`язку із чим у нього виникла заборгованість, яка станом на 05.06.2023 року становить 181470,65 грн в тому числі заборгованість за основним боргом - 164900,02 грн, за процентами - 16570,63 грн (а.с. 15-16).

Суд визнає належними і допустимими докази, які надані позивачем, а також достовірними і достатніми, оскільки ці докази містять у собі інформацію щодо предмета позовних вимог, вони пов`язані з тими обставинами, які підтверджують наявність підстав для стягнення з відповідача заборгованості.

В свою чергу, відповідачем не надано суду доказів, які б підтверджували належне виконання ним зобов`язань, які б спростовували суму заборгованості перед позивачем.

Відповідно до п.п. 3.9.3. Строк повернення кредиту є таким, що настав і позичальник зобов`язаний погасити заборгованість за кредитом у повному обсязі не пізніше наступного робочого дня після настання будь-якого із наступних випадків (обставин):

п.п. 3.9.3.2 прострочення виконання зобов`язань позичальника за цим договором щодо погашення заборгованості (у тому числі за кредитом та/або комісіями) на строк понад 88 (вісімдесят вісім) календарних днів.

Згідно зст. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимогЦивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно достатті 629 ЦК Українидоговір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч. 2 ст. 1050 ЦК України, якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Звернувшись з позовною заявою до суду про стягнення заборгованості, позивач в односторонньому порядку автоматично змінив умови, порядок да строк дії кредитного договору. Відповідно настає строк виконання договору, а рішення суду згідно якого з позичальника стягується сума кредиту чи його частина або звертається стягнення на забезпечене майно по такому кредиту, є підтвердженням таких змін.

Відповідно до частини першої статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Враховуючи викладене суд вважає вимоги позивача обґрунтованими і законними, а тому вони підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При зверненні до суду позивачем було сплачено судовий збір у розмірі 2684 грн, що підтверджується наявною в матеріалах справи платіжною інструкцією № 4033 від 15.06.2023 року (а.с. 4).

Тому, з урахуванням вимог ч. 1 ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати по справі, які складаються з судового збору за подачу позову в розмірі 2684 грн.

Керуючись ст.ст. 509, 525, 526, 536, 611, 1050, 1054 ЦК України, ст. ст. 9, 10, 12, 13, 141, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Одеського обласного управління АТ «Ощадбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,паспорт серії НОМЕР_2 ,виданий 11вересня 1995року РенійськимРВ ГУМВСУкраїни вОдеській області,який зареєстрованийза адресою: АДРЕСА_1 ,РОНКПП НОМЕР_3 )на користьАкціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Одеське обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» (65014,м.Одеса,вул.Базарна,17,код ЄДРПОУ09328601,розрахунковийрахунок № НОМЕР_4 ,МФО №328845),заборгованість за кредитним договором № 597-36 від 30.09.2021 року, яка станом на 05.06.2023 року становить 181470 (сто вісімдесят одна тисяча чотириста сімдесят) грн 65 к., в тому числі: заборгованість за основним боргом (кредитом) в сумі 164900 (сто шістдесят чотири тисячі дев`ятсот) грн 02 к. та проценти за користування кредитом в сумі 16570 (шістнадцять тисяч п`ятсот сімдесят) грн 63 к.

Стягнути ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 11 вересня 1995 року Ренійським РВ ГУМВС України в Одеській області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РОНКПП НОМЕР_3 ) на користь Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Одеське обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» (65014, м. Одеса, вул. Базарна, 17, код ЄДРПОУ 09328601,розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 , МФО № 328845), витрати по сплаті судового збору в сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня складання його повного тексту.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Одеського апеляційного суду через Біляївський районний суд Одеської області протягом тридцяти днів з дня складання його повного тексту.

Повний текст рішення складено 09.04.2024 року.

Суддя Л.О. Пендюра

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118252219
СудочинствоЦивільне
Сутьспоживчий кредит

Судовий реєстр по справі —496/4623/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні