Ухвала
від 04.03.2024 по справі 199/7593/23
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/7593/23

(2/199/369/24)

УХВАЛА

04 березня 2024 року Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська в складі:

головуючого судді Богун О.О.

при секретареві Буточкіній М.К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Дніпрі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою Комунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська перебуває цивільна справа за позовом Комунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про стягнення заборгованос.

01 лютого 2024 року до суду надійшла заява від сторін справи про укладення та затвердження мирової угоди в порядку ст. 207 ЦПК України. Мирова угода укладена та підписана між Комунальним підприємством «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради та ОСОБА_1 і ОСОБА_2 з метою врегулювання спору мирним шляхом.

У судове засідання представник позивача КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради не з`явився, через канцелярію суду надав заяву про проведення судового засідання за відсутності представника позивача та просив затвердити мирову угоду.

Відповідач ОСОБА_1 та її представник у судове засідання не з`явився, через канцелярію суду надав заяву про проведення судового засідання за відсутності сторони відповідача.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, про дату час та місце судового розгляду повідомлена належним чином, про причини неявки не повідомила.

Вивчивши матеріали справи, ознайомившись з мировою угодою, суд вважає за необхідне затвердити мирову угоду, виходячи з наступного.

Відповідно доч. 7ст. 49 ЦПК Українисторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу.

Відповідно дост. 207 ЦПК Українимирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоди сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву на будь-якій стадії судового процесу. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Мирова угодаза своєю правовою природою є договором, який укладається сторонами з метою припинення спору, на умовах, погоджених сторонами.Мирова угодане приводить до вирішення спору по суті, вона ґрунтується на взаємовигідних для обох сторін умовах і повинна виконуватися добровільно. У протилежному разімирова угода, затверджена (визнана) судом, може бути підставою для примусового виконання.

До такого правового висновку дійшов Верховний Суд України при розгляді справи N 6-342цс15 у постанові від 11 листопада 2015 року, яка є обов`язковою для усіх суб`єктів правозастосування, та вказав, щомирова угодаукладається сторонами з метою врегулювання спору на основі взаємних поступок і може стосуватися лише прав та обов`язків сторін та предмета позову. У разі укладення сторонами мирової угоди суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі. Закриваючи провадження у справі, суд за клопотанням сторін може постановити ухвалу про визнання мирової угоди.

У відповідності дост. 207 ЦПК України,мирова угодаукладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, щомирова угодане порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії. Укладена сторонамимирова угодазатверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі. Суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо: 1) умови мирової угоди суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними; або 2) одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

На підставіст. 208 ЦПК України, виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленимЗаконом України "Про виконавче провадження". У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Судом учасникам роз`яснені наслідки укладення мирової угоди та її затвердження судом, визначені ч. 2ст. 256 ЦПК України, а також те, що встановлено, що вищевикладені умови мирової угоди відповідають волевиявленню сторін, укладення сторонами мирової угоди не порушує права та охоронювані законом інтереси третьої особи, оскільки умови мирової угоди не передбачають виникнення чи припинення будь-яких додаткових прав та обов`язків третьої особи по відношенню до сторін.

Відповідно дост. 1 Закону України "Про виконавче провадження"виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначеніКонституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цьогоЗакону, а також рішеннями, які відповідно до цьогоЗаконупідлягають примусовому виконанню.

Отже, суд приходить до висновку, що заява сторін підлягає задоволенню,мирова угодане суперечить законодавству України, не порушує права сторін,мирова угодане порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб, а тому, може бути затверджена судом.

У відповідності до п. 5 ч. 1ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо: сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

На підставі ч. 2ст. 255 ЦПК Українипро закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Враховуючи наведене, провадження у справі належить закрити. Сторонам роз`яснені норми ч. 2ст. 256 ЦПК України, відповідно до яких, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Зважаючи на те, що аналіз змісту укладеної між сторонами цієї справи мирової угоди та підписаної ними свідчить про те, що сторони досягли поступок та компромісу щодо вказаного майна - коштів, суд вважає за можливе затвердити зазначену мирову угоду, у зв`язку із чим закрити провадження у даній справі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 43,49,207,208,255,256,258-261,353,354ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Визнати та затвердити мирову угоду, укладену між Комунальним підприємством « Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради та ОСОБА_1 і ОСОБА_2 , на наступних умовах:

«З одного боку, Комунальне підприємство «Дніпроводоканал» Дніпропетровської міської ради, в особі представника Наталії Чугай, діючої на підставі довіреності (далі за текстом «Позивач») та з іншого боку, ОСОБА_1 і ОСОБА_2 (далі за текстом «Відповідачі»), Позивач та Відповідачі, далі спільно іменовані як «Сторони», підписали мирову угоду відповідно до ст. 207 ЦПК України у цивільній справі №199/7593/23.

1. Позивач звернувся з позовом до Відповідачів щодо стягнення заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення в розмірі 48440 грн. 43 коп.(сорок вісім тисяч чотириста сорок грн. 43 коп.) яка складається з 39 756 грн. 70 коп. - суми основного боргу, 993 грн. 40 коп. - сума 3% річних, 7690 грн. 33 коп. інфляційне збільшення та 2684 грн.00 коп. судового збору.

2. Відповідач зобов`язується сплатити суму судового збору у розмірі 2684 грн. 00 коп., після винесення ухвали про затвердження Мирової угоди протягом одного місяця.

3. Позивач відмовляється від пред`явлених вимог щодо стягнення 3% річних у розмірі 993 грн. 40 коп. та інфляційного збільшення - 7690 грн. 33 коп., нарахованих у зв`язку з простроченням оплати основної заборгованості.

4. Станом на 31.08.2023 р. сума основної заборгованості складає 39 756 грн. 70 коп.

5. Сторони дійшли згоди, щодо погашення суми основного боргу у розмірі - 39 756, 70 грн., а саме частинами по 6626 грн. 00 коп., до 20 числа кожного місяця починаючи з 01.02.2024 р. по 30.06.2024 р. та 6626 грн. 70 коп. у липні 2024 р.

6. Боржник має право дострокового погашення зобов`язань за Мировою угодою.

7. Мирова угода набирає чинності з дати її затвердження ухвалою Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська, що є виконавчим документом

8. Сторони по угоді гарантують, що даною угодою не порушуються права та інтереси третіх осіб, що не беруть участь у справі №199/7593/23.

9. Мирова угода складена в 4 примірниках (по одному для Позивача, Відповідачів та Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська), що мають рівну юридичну силу.

10. Реквізити Позивача: Комунальне підприємство «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради, адреса: 49001, м.Дніпро, вул.Троїцька, б.21А, код ЄДРПОУ 03341305, НОМЕР_1 в АТ «УКРСИББАНК» в м.Дніпро, свідоцтво №100346485, ІПН 033413004026.

Підписи сторін:»

Провадження у справі за позовом Комунального підприємства «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про стягнення заборгованості - закрити.

У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя О.О. Богун

04.03.2024

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118252228
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —199/7593/23

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

БОГУН О. О.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

БОГУН О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні