Рішення
від 08.04.2024 по справі 201/3896/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/3896/24

Провадження № 2о/201/205/2024

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська

в складі: головуючого судді Батманової В.В.

за участю секретаря Турбаївської М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська в м. Дніпрі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Соборний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті,

В С Т А Н О В И В :

04.04.2024 ОСОБА_1 звернулася в Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська із заявою про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території.

Ухвалою судді Батманової В.В. від 05 квітня 2024 року по справі було відкрито провадження.

В обґрунтування своїх вимог заявник у заяві посилалась на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Владівка Чернігівської селищної територіальної громади, Бердянського району, Запорізької області, померла їїбабуся ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник отримала корінець медичного свідоцтва про смерть НОМЕР_1 , свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 . Оскільки на даний час с.Владівка Чернігівськоїселищної територіальноїгромади,Бердянського району,Запорізької області включений до переліку територіальних громад, що перебуває в тимчасовій окупації, заявник позбавлений можливості отримати свідоцтво про смерть батька.

Заявник надала суду заяву в якій просила розглянути справу без участі сторони заявника, просила заяву задовольнити у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Соборного відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання 08.04.2024 не з`явився, про дату та час слухання справи був повідомлений належним чином.

Згідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, враховуючи неявку в судове засідання всіх учасників справи, розгляд справи 08.04.2024 здійснювався без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно доч.1ст.317ЦПК України, заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім`ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України, Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є онукою померлої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підтверджується корінцем медичного свідоцтва про смерть НОМЕР_1 , свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Приймаючи доуваги вищевикладене,враховуючи,що заявникомнадані документи,які свідчатьпро те,що їїбабуся ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Владівка Чернігівської селищної територіальної громади, Бердянського району, Запорізької області, проте реєстраціяїї смертіорганом державноїреєстрації актівцивільного станунеможлива черезоб`єктивні причини, суд вважає за можливе задовольнити вимоги вказаної заяви.

Рішення відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України підлягає негайному виконанню.

Відповідно до роз`яснень, що містяться в п. 18 Постанові Пленуму ВСУ № 5 від 31.03.95 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» (із змінами, внесеними згідно з постановою Пленуму ВСУ № 15 від 25.05.1998) при постановлені рішення в справах про встановлення фактів, розподіл судових витрат не застосовується.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 10, 12, 13, 19, 76-81, 89,128-131, ч.2 ст. 247, ст.ст. 259, 263-265, ч. 4 ст. 317 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Соборний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Владівка Чернігівської селищної територіальної громади, Бердянського району, Запорізької області.

Рішення відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя : В.В. Батманова

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118253075
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —201/3896/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батманова В. В.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батманова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні