Рішення
від 09.04.2024 по справі 301/915/24
ІРШАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 301/915/24

2-о/301/121/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"09" квітня 2024 р.

Іршавський районний суд

Закарпатської області

в складі:

головуючого - судді Золотар М.М.

при секретарі - Симканич О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Іршава справу заявою ОСОБА_1 , де заінтересована особа виконавчий комітет Білківської сільської ради Хустського району, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В :

12 березня 2024 року ОСОБА_1 звернувся в Іршавський районний суд з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Посилається на те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його тіткою, рідною сестрою батька та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Тітка має ряд невиліковних хвороб, у зв`язку з якими майже не може самостійно пересуватися має першу групу інвалідності (безстроково) і потребує постійного догляду, що підтверджується довідкою до акту огляду медико-соціальної експертної комісії № 085786 від 28.10.2011 року.

Разом з тіткою зареєстрована та проживає також мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зовиця ОСОБА_2 , яка є пенсіонеркою, однак у зв`язку з похилим віком та віковими хворобами вона не в змозі здійснювати постійного догляду за сестрою чоловіка. Батько, рідний брат ОСОБА_2 , - ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , інших близьких родичів в тітки ОСОБА_2 немає.

Враховуючи вік, стан здоров`я тітки ОСОБА_2 , її залежність від інших осіб, повну нездатність до самообслуговування та те що в родині немає нікого хто би міг здійснювати за нею догляд, заявник змушений відмовитись від свого працевлаштування та вести постійний догляд за нею, є єдиною особою, яка здійснює догляд та піклується за ОСОБА_2 , а саме: постійно доглядає її, прибирає житло, готує їжу, купує необхідні ліки та продукти харчування, оскільки вона самостійно не може цього зробити.

Встановлення факту здійснення постійного догляду за ОСОБА_2 , необхідне для можливості офіційного підтвердження такого догляду у державних органах.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, а подав заяву ( а. с. 51), якою свої вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Білківської сільської ради в судове засідання не з`явився, а подав заяву ( а. с. 52, 53), якою просив справу розглядати в його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заяву слід задовольнити, виходячи з наступних підстав.

В судовому засіданні належними доказами встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є тіткою заявника, рідною сестрою батька, що підтверджується копіями свідоцтв про народження ( а. с. 21-23) та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Тітка має ряд невиліковних хвороб, у зв`язку з якими майже не може самостійно пересуватися, має першу групу інвалідності з дитинства (безстроково), що підтверджується копією посвідчення серії НОМЕР_1 ( а. с. 25) і потребує постійного догляду, що підтверджується довідкою до акту огляду медико-соціальної експертної комісії № 085786 від 28.10.2011 року ( а. с. 26-31).

Разом з тіткою зареєстрована та проживає також мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зовиця ОСОБА_2 , яка є пенсіонеркою, однак у зв`язку з похилим віком та віковими хворобами вона не в змозі здійснювати постійного догляду за сестрою чоловіка. Батько, рідний брат ОСОБА_2 , - ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 10.05.1993 року ( а. с. 24), інших близьких родичів в тітки ОСОБА_2 немає.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає разом з нею, що підтверджується довідкою виконавчого комітету Білківської сільської ради від 05.02.2024 року за № 71 та актом обстеження факту проживання від 05.02.2024 року ( а. с. 34-36).

Враховуючи вік, стан здоров`я тітки ОСОБА_2 , її залежність від інших осіб, повну нездатність до самообслуговування та те що в родині немає нікого хто би міг здійснювати за нею догляд, заявник змушений відмовитись від свого працевлаштування та вести постійний догляд за нею, є єдиною особою, яка здійснює догляд та піклується за ОСОБА_2 , а саме: постійно доглядає її, прибирає житло, готує їжу, купує необхідні ліки та продукти харчування, оскільки вона самостійно не може цього зробити що підтверджується актом проведення обстеження сім`ї Білківської сільської ради за № 372 від 02.02.2024 року ( а. с. 32).

Рішенням про призначення/перерахунок компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі від 07.02.2024 року ( а. с. 35) заявнику ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відмовлено у призначенні компенсації, як особі, що надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі у зв`язку з перевищенням середньомісячного сукупного доходу.

Встановлення факту здійснення постійного догляду за ОСОБА_2 , необхідне для можливості офіційного підтвердження такого догляду у державних органах.

Відповідно до п. 15 ст.1 Закону України «Про соціальні послуги» складні життєві обставини - обставини, що негативно впливають на життя, стан здоров`я та розвиток особи, функціонування сім`ї, які особа/сім`я не може подолати самостійно. Чинники, що можуть зумовити складні життєві обставини: а) похилий вік; б) часткова або повна втрата рухової активності, пам`яті; в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; ґ) інвалідність.

Відповідно до ч. 6 ст. 13 Закону України «Про соціальні послуги», фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім`ї, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права і обов`язки та є: особами з інвалідністю І групи; дітьми з інвалідністю; громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговування; дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

Відповідності до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до роз`яснень, наданих у постанові Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Зважаючи на наведене, суд вважає вимоги заявника обґрунтованими та підставними.

Керуючись ст. ст. 81, 82, 89, 263-265, 268, 272, 273, 293, 315 ЦПК України, суд, -

Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканець АДРЕСА_1 є єдиною особою, яка здійснює постійний догляд за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканкою АДРЕСА_1 , яка потребує постійного стороннього догляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Головуючий: М. М. Золотар

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118253839
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —301/915/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Золотар М. М.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Золотар М. М.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Золотар М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні