Ухвала
від 27.02.2024 по справі 183/1580/24
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/1580/24

Провадження № 2/183/1889/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

27 лютого 2024 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області МайнаГ.Є., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 засобами поштового зв`язку звернулася до суду із позовом до Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області, який переданий судді 22 лютого 2024року, у якому просили:

- визнати за ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) право власності на квартири, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , загальною площею 62,9 м2;

- визнати за ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_2 ) право власності на квартири, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , загальною площею 62,9 м2;

- визнати за ОСОБА_3 (РНОКПП: НОМЕР_3 ) право власності на квартири, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , загальною площею 62,9 м2.

Позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ст.ст.175, 176 ЦПК України, виходячи з такого.

У пред`явленій позовній заяві позивачами у порушення вимог п.п. 6, 7, 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України не зазначено: відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору, відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися, зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Крім того, відповідно до п. 3 ч. 3ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Пунктом9частини1статті176ЦПКУкраїни визначено, що у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Разом з цим, судом ураховуються роз`яснення, викладені в п. 12Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» від 22 грудня 1995 року № 20, що дійсною вартістю майна розуміється грошова сума, за яку майно може бути продано в даному населеному пункті чи місцевості.

Позивачі у своїй позовній заяві не зазначили ціну позову.

Оскільки в матеріалах справи відсутній актуальний звіт про оцінку вартості спірного майна, то визначити точну ціну позову не убачається можливим. При цьому, визначення ціни позову це обов`язок, а не право позивача, а тому останньому необхідно визначити ціну позову за правилами п.2ч.1ст.176 ЦПК України.

Таким чином, позовна заява у порушення п.3 ч. 3ст.175 ЦПК Українине містить ціни позову, що відповідає дійсній вартості спірного майна на час звернення до суду, що в свою чергу позбавляє суд можливості перевірити правильність сплати судового збору позивачем.

У зв`язку в викладеним, суд приходить до висновку, що до позовної заяви не додані докази сплати судового збору у повному обсязі. Відповідно до пп. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою-підприємцем, ставка судового збору становить 1відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу Згідно із ЗакономУкраїни«Продержавний бюджет України на 2024 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб в Україні з 01січня 2024 року становить 3028,00грн. Отже, при поданні позову позивачі повинні були сплатити за майнову вимогу судовий збір у розмірі 1відсотка від ціни позову, але не менше 1211,20 грн. та не більше 15140,00 грн.

Позивачами сплачено судовий збір у розмірі 1211,20 грн., що підтверджується квитанцією від 16 лютого 2024 року, а тому позивачам належить доплатити судовий збір за вимогу майнового характеру з урахуванням визначеної ними ціни позову у розмірі, установленому чинним законодавством.

З урахуванням зазначеного, відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, позовна заява підлягає залишенню без руху з повідомленням про це позивачів і наданням їм строку для усунення зазначених недоліків сім днівз дняотримання копіїцієї ухвали - шляхом надання позовної заяви у новій редакції, оформленої відповідно до вимог чинного законодавства із зазначенням: відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору, відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися, доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), відомостей щодо наявності у позивачів або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви, ціни позову відповідно до дійсної вартості спірного майна, на час звернення позивача до суду, з поданням копії позовної заяви у новій редакції для направлення відповідачеві, а також наддати суду докази доплати судового збору за вимогу майнового характеру з урахуванням визначеної позивачами ціни позову у розмірі, установленому чинним законодавством.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 176, 177, 185, 260 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 залишити без руху.

Повідомити ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про необхідність виправити у семиденний строк з моменту отримання копії ухвали зазначені недоліки заяви шляхом надання позовної заяви у новій редакції, оформленої відповідно до вимог чинного законодавства із зазначенням: відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору, відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися, доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), відомостей щодо наявності у позивачів або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви, ціни позову відповідно до дійсної вартості спірного майна, на час звернення позивача до суду, з поданням копії позовної заяви у новій редакції для направлення відповідачеві, а також наддати суду докази доплати судового збору за вимогу майнового характеру з урахуванням визначеної позивачами ціни позову у розмірі, установленому чинним законодавством.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud0427/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена лише в частині визначення розміру судових витрат до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги заявником протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем отримання її копії, в іншій частині ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Ухвала суду складена і підписана 27 лютого 2024 року.

Суддя Г.Є. Майна

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118253899
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —183/1580/24

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні