Ухвала
від 10.04.2024 по справі 308/16804/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/16804/23

1-кп/308/67/24

У Х В А Л А

10 квітня 2024 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області у складі головуючої судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Закарпатської обласної прокуратури ОСОБА_3 про здійснення спеціального судового провадження у кримінальному провадженні №22023070000000136, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.09.2023 року, за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Лисичанськ Луганської області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення (злочинну), передбаченого ч.1 ст.111-2 Кримінального кодексу України,-

В С Т А Н О В И В :

28 вересня 2023 року до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з Закарпатської обласної прокуратури надійшов для розгляду обвинувальний акт з реєстром матеріалів досудового розслідування, розпискою захисника обвинуваченого ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_4 про отримання ним копії обвинувального акта та реєстру матеріалів досудового розслідування.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.09.2023 року справу для розгляду передано судді ОСОБА_1 .

Ухвалою судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 29.09.2024 року у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 Кримінального кодексу України, призначено підготовче судове засідання.

12.03.2024року впідготовчому судовомузасіданні прокурором ОСОБА_3 заявлено клопотанняпро здійсненняспеціального судовогопровадження укримінальному провадженні№22023070000000136від 11.09.2023року заобвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст. 111-2 КК України.

В обґрунтування клопотання прокурор ОСОБА_3 зазначив, що у цьому кримінальному провадженні на підставі дозволу, наданого ухвалою слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 14.09.2023 року, було проведене спеціальне досудове розслідування.

Обвинувачений ОСОБА_5 , який являється громадянином України, постійно перебуває на території Луганської області, яка з 03.07.2022 року є тимчасово окупованою російською федерацією територією України, у зв`язку з чим відсутня можливість забезпечити його прибуття у судове засідання. Фактів повернення ОСОБА_5 на територію України не зафіксовано.

Прокурор стверджує, що обвинувачений знає про розпочате щодо нього кримінальне провадження на території України, так як повідомлення про підозру 04.09.2023 року на виконання вимог ст.ст. 111, 135 та 278 КПК України, а відомості щодо розшуку ОСОБА_5 були розміщені на офіційному сайті Служби безпеки України, друкованих та Інтернет виданнях засобів масової інформації, однак продовжує перебувати на тимчасово окупованій території, що свідчить про ухилення його від суду з метою уникнення кримінальної відповідальності. Зазначає, що наявні підстави для здійснення щодо обвинуваченого спеціального судового провадження.

В підготовчому судовому засіданні учасники висловили такі позиції.

У підготовчому судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання із зазначених у ньому мотивів. Крім цього, зазначив, що підстави для прийняття одного із рішень, передбачених п. 1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України, відсутні та запропонував призначити судовий розгляд у кримінальному провадженні.

Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_4 вирішення клопотання залишив на розсуд суду. Не заперечив щодо призначення обвинувального акту до судового розгляду, клопотання про здійснення судового розгляду судом колегіально в складі трьох суддів не заявляв.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши доводи учасників кримінального провадження, суд дійшов таких висновків.

Згідно з ч. 2 ст. 314, ч. 5 ст. 139 КПК України підготовче судове засідання відбувається, зокрема, за участю обвинуваченого, тоді як ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 323 КПК України судовий розгляд у кримінальному провадженні щодо злочинів, зазначених у частині другій статті 297-1 цього Кодексу, може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia), крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності (спеціальне судове провадження) та/або оголошений в міжнародний розшук. За наявності таких обставин за клопотанням прокурора, до якого додаються матеріали про те, що обвинувачений знав або повинен був знати про розпочате кримінальне провадження, суд постановляє ухвалу про здійснення спеціального судового провадження стосовно такого обвинуваченого.

Отже, під час розгляду клопотання про спеціальне судове провадження, а також з урахуванням висловлених учасниками аргументів суд має встановити:

- чи передбачає КПК України спеціальне судове провадження щодо злочину, у вчиненні якого обвинувачується особа;

- чи переховується обвинувачений від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором та /або оголошений особа у міжнародний розшук.

- чи знав або чи повинен був знати обвинувачений про розпочате кримінальне провадження і чи підтверджується це матеріалами, доданими до клопотання.

Щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_5

ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні злочину передбаченого ч.1 ст.111-2 Кримінального кодексу України, і цей злочин належить до переліку, визначеного ч. 2 ст. 297-1 КПК України, щодо якого судовий розгляд може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia).

Щодо переховування обвинуваченого від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором та /або оголошення її у міжнародний розшук.

Постановою Верховної Ради України від 27 січня 2015 року «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об`єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором», Російську Федерацію визнано державою-агресором.

Згідно з повідомленням начальника 7 відділу ГВ ЗНД 3 зуправління ГУ СБУ в Донецькій та Луганських областях полковника ОСОБА_6 № 78/3/5/7-5194 від 06.09.2023, ОСОБА_5 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; перебуває на окупованій території Луганської області у м. Лисичанськ Луганської області.

Письмове повідомлення про підозру від 04.09.2023 року громадянину України ОСОБА_5 у вчиненні ним злочину, передбаченого ч.1 ст. 111-2 КК України, не вручене особисто у зв`язку з перебуванням останнього на тимчасового окупованій території, однак відповідно до вимог ст.ст.135, 276-278 КПК України опубліковано в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора, а також вручено захиснику підозрюваного адвокату ОСОБА_4 .

12.09.2023 року постановою старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області ОСОБА_7 , ОСОБА_5 оголошений в розшук, виконання якого доручено ГВ ЗНД 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Отже, хоча станом на час розгляду клопотання у суду відсутні достатні дані на підтвердження знаходження обвинуваченого ОСОБА_5 на тимчасово окупованій території, наявні матеріали дають підстави вважати, що останній переховується від суду на зазначеній території.

Щодо обізнаності обвинуваченого про розпочате щодо нього кримінальне провадження.

Сучасний концепт судового провадження in absentia, передбачений в національному законі, ґрунтується на загальних засадах кримінального провадження (презумпція невинуватості, забезпечення права на захист, право на оскарження судових рішень, диспозитивність тощо), повною мірою враховує гарантії прав і інтересів обвинуваченого та демократичні стандарти справедливого правосуддя. Спеціальне судове провадження (in absentia) як інститут кримінального процесу має відповідне призначення. Його «функціонал» створює належну правову процедуру для забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду в умовах ухилення обвинуваченого від слідства та суду з одночасним забезпеченням його процесуальних прав. При чому в будь-який момент обвинувачений може з`явитися на території України для особистої участі у відповідному процесуальному статусі (що обумовлює припинення спеціального судового провадження).

Досліджуючи питання обізнаності обвинуваченої про наявне щодо неї кримінальне провадження, суд зазначає наступне.

Вбачається, що 04.09.2023 року щодо ОСОБА_5 було складено повідомлення про підозру.

Відповідно до вимог ст. 278 КПК України письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Згідно ч.1,2ст.111КПК Україниповідомлення укримінальному провадженніє процесуальноюдією,за допомогоюякої слідчий,прокурор,слідчий суддячи судповідомляє певногоучасника кримінальногопровадження продату,час тамісце проведеннявідповідної процесуальноїдії абопро прийнятепроцесуальне рішеннячи здійсненупроцесуальну дію. Повідомлення учасників кримінального провадження з приводу вчинення процесуальних дій здійснюється у випадку, якщо участь цих осіб у таких діях не є обов`язковою.

Порядок здійснення повідомлень передбачений ст. 135 КПК України. За змістом ч. 1 ст. 135 КПК України особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв`язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою. У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім`ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи (ч. 2 ст. 135 КПК України).

12.09.2023 року постановою старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області ОСОБА_7 , ОСОБА_5 оголошений в розшук, виконання якого доручено ГВ ЗНД 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Ухвалою слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 14.09.2023 року надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_5 .

Також після направлення обвинувального акта до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області повістки про виклик обвинуваченого в підготовче судове засідання публікувалися в газеті «Урядовий кур`єр», на офіційному веб сайті Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області, на сайті Офісу Генерального прокурора за посиланням.

Наведені обставини у сукупності дають підстави для висновку, що ОСОБА_5 обізнаний про наявне щодо нього кримінальне провадження та стадію, на якій воно перебуває.

З огляду на викладене, суд доходить висновку про наявність підстав для задоволення клопотання прокурора і здійснення спеціального судового провадження кримінального провадження №22023070000000136 від 11.09.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_5 .

Щодо призначення справи до судового розгляду.

Відповідно до положень ст. 314 КПК України завданням підготовчого судового засідання є вирішення питання про можливість призначення судового розгляду.

Відтак першочергово суд з`ясовує чи наявні підстави для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України.

Судом встановлено, що обвинувальний акт у кримінальному провадженні №22023070000000136 від 11.09.2023 року складений відповідно до вимог ст. 291 КПК України, оскільки містить всі формальні і змістовні елементи, передбачені законом.

Угоди у цьому кримінальному провадженні не укладалися і до суду не надходили. Підстав для закриття кримінального провадження, передбачених пунктами 4-8, 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, судом не встановлено.

Кримінальне провадження підсудне Ужгородському міськрайонному суду Закарпатської області. Клопотання про здійснення судового розгляду судом колегіально в складі трьох суддів захисник обвинуваченого не заявляв.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для призначення судового розгляду на підставі обвинувального акта.

Сторони кримінального провадження клопотання про складання досудової доповіді не подавали. Водночас підстав для доручення органу пробації складання досудової доповіді стосовно ОСОБА_5 за власною ініціативою суд не вбачає.

Відповідно до ч. 5 ст. 315 КПК України з метою підготовки до судового розгляду суд:

1) визначає дату та місце проведення судового розгляду;

2) з`ясовує, у відкритому чи закритому судовому засіданні необхідно здійснювати судовий розгляд;

3) з`ясовує питання про склад осіб, які братимуть участь у судовому розгляді;

4) розглядає клопотання учасників судового провадження про: здійснення судового виклику певних осіб до суду для допиту; витребування певних речей чи документів; здійснення судового розгляду в закритому судовому засіданні.

5) вчиняє інші дії, необхідні для підготовки до судового розгляду

Враховуючи вимоги ч. 2 ст. 316 КПК України, суд призначає судовий розгляд на 09 год. 45 хв. 17 квітня 2024 року, із визначенням резервних дат 23 квітня 2024 року на 11 год. 00 хв. та 26 квітня 2024 року на 13 год. 30 хв.

За наслідками підготовчого судового засідання суд не встановив обставин, передбачених ч. 2 ст. 27 КПК України, які б могли бути підставою для ухвалення рішення про здійснення судового розгляду у закритому судовому засіданні. Відповідних клопотань від учасників також не надходило. Відтак суд дійшов висновку про розгляд кримінального провадження у відкритому судовому засіданні із забезпеченням повного його фіксування за допомогою технічних засобів.

З урахуванням думки учасників про склад осіб, які братимуть участь в судовому засіданні, суд дійшов висновку про проведення судового розгляду за участю прокурора відділу нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки Закарпатської обласної прокуратури ОСОБА_3 та захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_4 .

Керуючись статтями 297-1, 314-316, 323, 372, 376 КПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження відносно ОСОБА_5 - задовольнити.

Здійснювати спеціальне судове провадження у кримінальному провадженні №22023070000000136 від 11.09.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.111-2 Кримінального кодексу України.

Якщо після постановлення ухвали про спеціальне судове провадження обвинувачений ОСОБА_5 з`явиться або буде доставлена до суду, судовий розгляд продовжувати з моменту постановлення такої ухвали згідно із загальними правилами, передбаченими КПК України.

Повідомити обвинуваченого ОСОБА_5 про прийняте рішення про здійснення спеціального судового провадження стосовно нього шляхом розміщення цієї інформації в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті суду. Повістки про виклик обвинуваченого ОСОБА_5 та інформацію про процесуальні документи надсилати та публікувати відповідно до вимог ст. 323 КПК України.

Призначити судовий розгляд у кримінальному провадженні №22023070000000136 від 11.09.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.111-2 Кримінального кодексуУкраїни 09 год. 45 хв. 17 квітня 2024 року, із визначенням резервних дат 23 квітня 2024 року на 11 год. 00 хв. та 26 квітня 2024 року на 13 год. 30 хв. у приміщенні Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області, що знаходиться за адресою: м. Ужгород, вул. Загорська, 53.

Копію ухвали вручити прокурору та захиснику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення і окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення.

Суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118254241
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Лисичанськ Луганської області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення (злочинну), передбаченого ч.1 ст.111-2 Кримінального кодексу України

Судовий реєстр по справі —308/16804/23

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Голяна О. В.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Голяна О. В.

Ухвала від 29.09.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Голяна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні