Рішення
від 28.03.2024 по справі 216/5152/23
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/5152/23

Провадження № 2/216/638/24

З А О Ч Н Е

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 року місто Кривий Ріг

Дніпропетровської області

Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Онопченка Ю.В.,

за участю: секретаря судового засідання Авшаряна С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кривому Розі цивільну справу за позовною заявою товариства з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, -

в с т а н о в и в:

02 серпня 2023 року представник товариства з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» (далі ТДВ «Страхова група «Оберіг») звернувся доЦентрально-Міськогорайонного судум.Кривого РогуДніпропетровської областіз позовомдо ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Позовна заява мотивована тим, що 28 квітня 2020 року сталася дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу «ВАЗ 21120», державний номерний знак НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_1 , та транспортного засобу «ЗАЗ-110206», державний номерний знак НОМЕР_2 . Внаслідок ДТП автомобілі отримали механічні пошкодження, та в судовому порядку відповідача було визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст.ст. 122-4, 124, ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Цивільно-правовавідповідальність відповідачастаном надату настанняДТП булазабезпечена вТДВ «Страховагрупа «Оберіг»за полісом обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності наземних транспортних засобів #ЕР-169244479.

Відповідно доремонтної калькуляціївартість відновлювальногоремонту транспортногозасобу «ЗАЗ-110206»,державний номернийзнак НОМЕР_2 ,з урахуваннямкоефіцієнту фізичногозносу табез урахуванняПДВ,склала 31592,45грн.На підставізаяви навиплату страховоговідшкодування від30.06.2020між потерпілоюособою ОСОБА_2 та ТДВ «Страховагрупа «Оберіг»було узгоджено розмір страхового відшкодування (за вирахуванням суми франшизи 0,00 грн) в сумі 20 000 грн, та 5289 грн шкоди, пов`язаної з лікуванням потерпілого та моральної шкоди, а всього 25 289 грн, яка 31.07.2020 була виплачена потерпілій особі. Посилаючись на вищевикладені обставини представник позивача просив суд стягнути з відповідача вказану суму страхового відшкодування та судові витрати.

Представник позивача ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримав в повному обсязі, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про час, день та місце слухання справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не відомі.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що в заочному порядку позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено,що відповіднодо полісу#ЕР-169244479обов`язкового страхуванняцивільно-правовоївідповідальності власниківназемних транспортнихзасобів від17.03.2020, ОСОБА_1 у ТДВ «Страховагрупа «Оберіг»було застраховано автомобіль «ВАЗ 21120», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 (а.с.12).

Постановою Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області № 216/2614/20 від 11.06.2020, яка набрала законної сили 23.06.2020, визнано винним ОСОБА_1 у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст.ст. 124, ч. 1 ст. 130 КУпАП, та встановлено, що 28 квітня 2020 року, о 19:30 год, у м. Кривому Розі, на нерегульованому перехресті вул. Електроніки пр. Поштовий, водій ОСОБА_1 керуючи транспортним засобом ВАЗ 21120, реєстраційний номер НОМЕР_1 , не був уважним, не виконав вимоги дорожнього знаку 2.1 «Дати дорогу», не надав дорогу транспортному засобу, що рухався по головній дорозі вул. Електроніки, позначеній дорожнім знаком 2.3 «Головна дорога», та наближаючись до перехрестя здійснив зіткнення з транспортним засобом ЗАЗ-110206, реєстраційний номер НОМЕР_2 , під керуванням водія ОСОБА_2 . Внаслідок ДТП автомобілі отримали механічні пошкодження, чим завдано матеріальні збитки. Крім того, постановою Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області № 216/2619/20 від 11.06.2020, яка набрала законної сили 23.06.2020, визнано винним ОСОБА_1 у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст. 122-4 КУпАП (залишення місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої був причетний) (а.с.6-11).

30червня 2020року ОСОБА_2 звернулася до ТДВ «Страховагрупа «Оберіг»із заявою на виплату страхового відшкодування, яке сталося 28.04.2020 за договором страхування #ЕР-169244479 від 17.03.2020 належне йому страхове відшкодування в розмірі 20000 грн, та 13 листопада 2020 року із заявою на виплату страхового відшкодування в розмірі 5289 грн (а.с. 13, 18).

ТДВ «Страховагрупа «Оберіг»було сплачено ОСОБА_2 страхове відшкодування в розмірі 20000 грн та 5289 грн, що підтверджується платіжними дорученнями № 5254 від 31.07.2020, та № 6090 від 23.11.2020 (а.с.17, 20).

Нормою статті 22 ЦК України передбачено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Збитками є: 1)втрати,яких особазазнала узв`язку зізнищенням абопошкодженням речі,а такожвитрати,які особазробила абомусить зробитидля відновленнясвого порушеногоправа (реальнізбитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Згідновимог ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 1187 ЦК України, джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: 1) шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою (ч. 1 ст. 1188 ЦК України).

Статтею 1192 ЦК України визначено, що якщо інше не встановлено законом, з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов`язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі.

Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Відповідно до п. 36.2 ст. 36 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик має право здійснювати виплати без проведення експертизи (у тому числі шляхом перерахування коштів особам, яка надають послуги з ремонту пошкодженого майна), якщо за результатами проведеного ним огляду пошкодженого майна страховик і потерпілий досягли згоди про розмір та спосіб здійснення страхового відшкодування і не наполягають на проведенні оцінки, експертизи пошкодженого майна.

ТДВ «Страховагрупа «Оберіг»та ОСОБА_2 погодили розмірстрахового відшкодування20000грн,та 5289грн розмір страховоговідшкодування зашкоду,пов`язану злікуванням потерпілогота моральнушкоду.

Відповідно дост.ст.28,29Закону України«Про обов`язковестрахування цивільно-правовоївідповідальності власниківназемних транспортнихзасобів» шкода,заподіяна врезультаті дорожньо-транспортноїпригоди майнупотерпілого,-це шкода,пов`язана: зпошкодженням чифізичним знищеннямтранспортного засобу; з пошкодженням чи фізичним знищенням доріг, дорожніх споруд, технічних засобів регулювання руху; з пошкодженнямчи фізичнимзнищенням майнапотерпілого; з проведенням робіт, які необхідні для врятування потерпілих у результаті дорожньо-транспортної пригоди; з пошкодженнямтранспортного засобу,використаного длядоставки потерпілогодо відповідногозакладу охорониздоров`я,чи забрудненнямсалону цьоготранспортного засобу; з евакуацією транспортних засобів з місця дорожньо-транспортної пригоди.

У зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України. Якщо транспортний засіб необхідно, з поважних причин, помістити на стоянку, до розміру шкоди додаються також витрати на евакуацію транспортного засобу до стоянки та плата за послуги стоянки.

Розмір відшкодування шкоди має бути не більшим, ніж достатнім для розумного задоволення потреб потерпілої особи, і не повинен приводити до її безпідставного збагачення.

Вказаний правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 03 червня 2021 року у справі №461/2217/19.

Відповідно до ч. 1ст. 1191 ЦК Україниособа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Згідно приписівст. 993 ЦК України, до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Відповідно допп.в пп38.1.1п.38.1ст.38Закону України«Про обов`язковестрахування цивільно-правовоївідповідальності власниківназемних транспортнихзасобів»,страховик післявиплати страховоговідшкодування маєправо податирегресний позовдо страхувальникаабо водіязабезпеченого транспортногозасобу,який спричинивдорожньо-транспортнупригоду,якщо післядорожньо-транспортноїпригоди зайого участюсамовільно залишивмісце пригоди.

При цьому, суд враховано усталену практику Європейського суду з прав людини, який неодноразово відзначав, що рішення національного суду повинно містити мотиви, які достатні для того, щоб відповісти на істотні аспекти доводів сторін (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Руїз Торія проти Іспанії» (Ruiz Torija v. Spain, серія A, № 303-A, §§ 29-30). Це право не вимагає детальної відповіді на кожен аргумент, використаний стороною, більше того, воно дозволяє судам вищих інстанцій просто підтримати мотиви, наведені судами нижчих інстанцій, без того, щоб повторювати їх.

Таким чином, суд вважає вимоги позивача правомірними, та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 133 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При зверненні до суду з позовом позивачем сплачено судовий збір у розмірі 2684 грн, який підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Згідно вимог статті 137 ЦПК України,витрати, пов`язані з оплатою правничої допомоги адвоката несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги з рахунок держави. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно доч.4,5ст.137ЦПК Українирозмір витратна оплатупослуг адвокатамає бутиспівмірним із: 1)складністю справита виконанихадвокатом робіт(наданихпослуг); 2)часом,витраченим адвокатомна виконаннявідповідних робіт(наданняпослуг); 3)обсягом наданихадвокатом послугта виконанихробіт; 4)ціною позовута (або)значенням справидля сторони,в томучислі впливомвирішення справина репутаціюсторони абопублічним інтересомдо справи.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Лавентс проти Латвії» зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Як вбачається з договору про надання професійної правничої допомоги № 1225/2 від 24.07.2023, акту прийому-передачі наданих послуг від 28.07.2023, позивачу надано наступні послуги правової допомоги: ознайомлення та аналіз документів страхової справи, аналіз судової практики, надання консультацій і роз`яснень з правових питань, складання позовної заяви та оформлення необхідних документів, подання позовної заяви до суду. Вартість наданих послуг складає 5000 грн.

З огляду на те, що ціна наданих адвокатом послуг була доведена належним чином, та з урахуванням критерію розумності, виходячи з конкретних обставин справи та обсягу наданих стороні, як клієнту, послуг правничої допомоги під час розгляду справи, суд дійшов висновку про стягнення з відповідача на користь позивача витрати на правничу допомогу в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 5-8, 10, 11, 12, 13, 77, 80, 89, 133, 137, 141, 264-265, 280-282 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 22, 1166, 1187, 1188, 1192 ЦК України, суд -

у х в а л и в:

Позовну заяву товариства з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» до ОСОБА_1 провідшкодування шкоди,заподіяної внаслідокдорожньо-транспортноїпригоди задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг» страхове відшкодування за пошкоджений транспортний засіб в порядку регресу в розмірі 20000 грн, страхове відшкодування за шкоду, пов`язану з лікуванням потерпілого та моральну шкоду в порядку регресу в розмірі 5289 грн, витрати на правничу допомогу в розмірі 5000 грн, та судовий збір в розмірі 2684 грн, а всього 32 973 грн (тридцять дві тисячі дев`ятсот сімдесят три гривні).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено позивачем до Дніпровського апеляційного суду, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

- позивач: товариство з додатковою відповідальністю «Страхова група «Оберіг», код ЄДРПОУ: 39433769, місцезнаходження: 03040, м. Київ, вул. Васильківська, буд. 14;

- відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номероблікової карткиплатника податківНОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя Ю.В.Онопченко

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118254342
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —216/5152/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

ОНОПЧЕНКО Ю. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

ОНОПЧЕНКО Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні