Рішення
від 09.04.2024 по справі 904/2062/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.04.2024м. ДніпроСправа № 904/2062/23

За позовом Комунального підприємства "Парковка та реклама" Криворізької міської ради, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

до Фізичної особи-підприємця Бухтіярова Олександра Володимировича, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні Позивача - Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за договором оренди об`єктів нерухомості комунальної власності міста

Суддя Красота О.І.

Без участі представників учасників справи

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство "Парковка та реклама" Криворізької міської ради звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Бухтіярова Олександра Володимировича і просить суд стягнути основний борг у розмірі 3 955,44 грн., ПДВ у розмірі 2 636,96 грн., пеню у розмірі 423,07 грн., 3% річних у розмірі 565,67 грн., інфляційні втрати у розмірі 3 056,09 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем умов Договору оренди об`єктів нерухомості комунальної власності міста № 8/17 від 03.07.2017 в частині повної та своєчасної оплати орендованого майна.

Ухвалою суду від 01.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами; залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні Позивача - Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради.

23.05.2023 від Відповідача надійшов відзив на позов, в якому він зазначає, що визнає позовні вимоги частково у сумі 3 012,41 грн., тобто основну заборгованість за Договором, інші позовні вимоги не визнає та вважає їх такими, що задоволенню не підлягають. Відповідач вважає, що Позивачем пропущено строк позовної давності для стягнення заборгованості за період лютий березень 2020 року, тому цей період підлягає виключенню із загального періоду нарахування. Крім того, Позивачем невірно здійснено розрахунок ПДВ своєї частки у розмірі 30% в обчисленні суми орендної плати. Так, п.п. «а» п. 193.1 ст. 193 ПК України встановлює загальну ставку ПДВ у розмірі 20% від бази оподаткування. Однак, арифметична перевірка здійснених Позивачем розрахунків свідчить про їх невірність. Загальний розмір дійсної і визнаної заборгованості з орендної плати за правильно обраний період нарахування становить 3 012,41 грн., у т.ч. основна заборгованість у сумі 2 510,34 грн. + ПДВ 20% у сумі 502,07 грн., що Відповідачем визнається. Залишок ПДВ у сумі 2 134,89 грн. від заявленої Позивачем суми стягнення 2 636,96 грн. не підлягає стягненню, оскільки це нарахування здійснено Позивачем незаконно. Так, Позивач зазначає, що після отримання ним орендної плати без ПДВ 70% її перераховуються до Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (далі УКВМ), як балансоутримувача та структурного підрозділу виконавчого органу місцевого самоврядування, а 30% орендної плати залишаються у Позивача, як обслуговуючого комунального підприємства, визначеного наказом УКВМ № 4 від 01.04.2009. При цьому, Позивач зазначає, що УКВМ не є платником ПДВ. Отже, відповідно до ст.ст. 180, 185, 194 ПК України, Позивач не мав права здійснювати нарахування ПДВ на належні йому грошові кошти УКВМ у розмірі 70% орендної плати, а міг право здійснювати нарахування ПДВ лише на 30% орендної плати, які залишаються у нього як винагорода та база оподаткування ПДВ, що визнається Відповідачем. На думку Відповідача, ані зміст наказу УКВМ № 4 від 01.04.2009, Положення № 726 та Договору доручення від 27.12.2013, ані статус УКВМ не надає Позивачу порушувати і неправомірно застосувати норми Податкового кодексу України щодо визначення бази оподаткування, визначення ставки та нарахування ПДВ. Наслідком зазначених неправомірних дій Позивача та арифметично невірно здійсненого ним базового розрахунку основної заборгованості з орендної плати були розрахунки 3% річних та інфляційних втрат. Відповідач вважає, що пеня у розмірі 423,07 грн. не може бути стягнута, оскільки Позивачем пропущено строк позовної давності. Тому Відповідач просить суд позовні вимоги задовольнити частково у розмірі 3 012,41 грн., у задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити; застосувати позовну давність та наслідки її пропуску.

01.06.2023 та 14.06.2023 від Третьої особи надійшли пояснення щодо позову, в яких вона підтвердила обставини, викладені Позивачем у позовній заяві, зазначила, що у період з лютого по липень 2020 року утворилась заборгованість з орендної плати у розмірі 15 821,76 грн. Третя особа підтвердила, що Позивач, як обслуговуюче комунальне підприємство, є учасником договірних відносин, що виникають між орендарями нерухомості, яка перебуває у комунальній власності, та Третьою особою, оскільки орендна плата розподіляється між місцевим бюджетом і Позивачем. Частка заборгованості Третьою особою за Договором стягнута з Відповідача у судовому порядку (справа № 904/9651/21). Третя особа підтримує позовні вимоги Позивача у повному обсязі.

05.06.2023 від Позивача надійшла відповідь на відзив, в якій він заперечував проти доводів Відповідача та просив суд у задоволенні відзиву на позов відмовити у повному обсязі.

27.06.2023 від Відповідача надійшли заперечення на відповідь на відзив, в яких він зазначив, що не визнає позовні вимоги щодо стягнення орендної плати за лютий і березень 2020 року, оскільки Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" набрав чинності 02.04.2020, тобто, доводи Відповідача щодо застосування позовної давності до вимог Позивача є правомірними. Позивач неправомірно нараховує ПДВ на орендну плату. Тому Відповідач наполягав на раніше викладених доводах щодо часткового задоволення позовних вимог.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Справу відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод розглянуто судом протягом розумного строку.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

03.07.2017 між Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (далі Третя особа, Орендодавець) та Фізичною особою-підприємцем Бухтіяровим Олександром Володимировичем (далі Відповідач, Орендар) укладено Договір оренди об`єктів нерухомості комунальної власності міста № 8/17 (далі Договір).

Згідно з п. 1.1 Договору Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування нерухоме майно (далі об`єкт оренди), нежитлове приміщення, вбудоване у підвал житлового будинку загальною площею 232,4 кв.м, розташований за адресою: вул. Криворіжсталі, 18, прим. 4, для використання під розміщення торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, балансоутримувачем якого є Управління благоустрою та житлової політики виконкому Криворізької міської ради.

Відповідно до п. 2.1 Договору Договір вважається укладеним з моменту його підписання сторонами.

Згідно з п. 2.2 Договору вступ Орендаря у строкове платне користування об`єктом оренди настає одночасно з підписанням акту приймання-передавання, який треба оформити у 5-тиденний термін з КП "Парковка та реклама" (далі Позивач).

За умовами п. 2.3 Договору у разі припинення або розірвання Договору Орендар повертає об`єкт оренди Орендодавцю у 5-тиденний термін.

Об`єкт оренди вважається повернутим Орендодавцю з моменту підписання сторонами акту приймання-передавання з КП "Парковка та реклама" (п. 2.4 Договору).

Відповідно до п. 4.1 Договору за користування об`єктом оренди Орендар сплачує орендну плату у розмірі 18% від незалежної вартості об`єкта оренди. Орендна плата становить 3 567,92 грн. без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) травень 2017 року. Орендна плата за перший місяць оренди червень 2017 року визначається шляхом коригування її розміру за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди.

Орендна плата перераховується на розрахунковий рахунок КП "Парковка та реклама" щомісячно, не пізніше 20-го числа місяця, наступного після сплачуваного, з подальшим перерахуванням 70% коштів до міського бюджету. Розмір орендної плати за кожен наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць. Розмір орендної плати може бути переглянуто у разі зміни методики її розрахунку та в інших випадках, передбачених чинним законодавством. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством.

За умовами п. 4.5 Договору оплаті підлягає весь період строкового користування Орендарем об`єктом оренди від дня вступу у строкове користування до фактичного повернення об`єкта оренди Орендодавцю за актом.

Згідно з п. 4.6 Договору Орендар вносить орендну плату за користування об`єктом оренди незалежно від наслідків господарської діяльності.

За умовами п. 4.7 Договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному розмірі, підлягає індексації і стягується за весь період заборгованості з урахуванням пені згідно з діючим законодавством у розмірі 0,5% від простроченої до оплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня.

Згідно з п. 4.8 Договору у разі припинення (розірвання) Договору Орендар сплачує орендну плату до дня повернення майна за актом приймання-передавання включно. Закінчення строку дії Договору не звільняє Орендаря від обов`язку сплатити заборгованість з орендної плати, якщо така виникла, у повному обсязі КП "Парковка та реклама".

Відповідно до п. 6 Договору Орендар зобов`язаний, зокрема своєчасно та у повному обсязі сплачувати орендну плату, визначену Договором.

Пунктом 8 Договору передбачено, що Орендодавець зобов`язаний, зокрема здійснювати контроль за своєчасним і у повному обсязі надходженням платежів за оренду об`єкта.

Договір діє з 03.07.2017 по 03.06.2020 включно (п. 11.1 Договору).

За умовами п. 11.5 Договору у разі, якщо Орендодавець не попередить Орендаря протягом одного місяця після закінчення терміну дії Договору, Договір вважається продовжений на той же термін і на тих же умовах.

03.07.2017 Позивач передав, а Відповідач прийняв об`єкт оренди за актом прийому-передачі нежитлового приміщення.

24.07.2020 Позивач прийняв, а Відповідач передав об`єкт оренди за актом прийому-передачі нежитлового приміщення. В акті було зазначено, що станом на 22.07.2020 заборгованість з оренди складає 13 768,02 грн. та пеня складає 3 336,64 грн., рахунок оплати за липень буде надано 10.08.2020 (у зв`язку з виходом індексу інфляції за липень 2020 року у серпні 2020 року). При цьому, в акті наявний запис Відповідача, що із заборгованістю за оренду він не згоден.

Під час дії Договору частина коштів у розмірі 30% залишалась Позивачу в якості винагороди відповідно до самого Договору і таких документів:

- наказу Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області № 4 від 01.04.2009;

- Положення про порядок оформлення оренди об`єктів комунальної власності міста (затвердженого рішенням Криворізької міської ради № 726 від 23.11.2011, далі - Положення № 726);

- Договору доручення від 27.12.2013, укладеного між Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (Довіритель) та Комунальним підприємством "Парковка та реклама" (ОКП-Повірений).

Так, наказом Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області № 4 від 01.04.2009 Позивач визначений обслуговуючим комунальним підприємством, на поточний рахунок якого зараховується орендна плата за комунальне майно, яке перебуває на балансовому обліку Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради та Управління благоустрою та житлової політики виконкому Криворізької міської ради і знаходиться в орендному користуванні.

Відповідно до цього наказу Позивачу доручено цілу низку функцій в орендних відносинах, у т.ч. сплата ПДВ до державного бюджету та розподіл отриманих коштів (частина яких залишається на поточному рахунку Позивача (ОКП) відповідно до п. 7 наказу: ОКП наказано виконувати подальший розподіл отриманих коштів: податок на додану вартість у розмірі 20% на загальну суму орендної плати до державного бюджету, 30% нарахованої плати за оренду комунального майна на поточний рахунок комунального підприємства).

Згідно з п. 9.1.1 Положення № 726 плата за оренду (включно з нарахованими штрафними санкціями) спрямовувалась таким чином: за нерухоме та окреме індивідуально визначене майно, балансоутримувачем якого є Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради (далі УКВМ) або Управління благоустрою та житлової політики виконкому міської ради (далі УБЖП), через розрахункові рахунки обслуговуючого комунального підприємства (далі ОКП): 70% - до міського бюджету, 30% - підприємству на підставі договірних відносин між УКВМ, УБЖП та ОКП.

За умовами п.п. 4.2, 4.3 Договору доручення ОКП-Повірений перераховує кошти, отримані від оренди комунального майна 70%, до міського бюджету (без ПДВ) по мірі їх надходження на поточний рахунок ОКП-Повіреного, за винятком винагороди, вказаної у п. 4.3. За вчинення дій, визначених у розділі 3 цього Договору, винагорода ОКП Повіреному складає 30% від загальних надходжень коштів від оренди комунального майна, після оподаткування їх податком на додану вартість.

Назву Комунальне підприємство "Парковка та реклама" змінено на Комунальне підприємство "Парковка та реклама" Криворізької міської ради на підставі наказу Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради від 02.10.2019 № 178-ум "Про затвердження статуту Комунального підприємства "Парковка та реклама" Криворізької міської ради", про що 11.10.2019 внесені зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Таким чином, Позивач, як обслуговуюче комунальне підприємство, є учасником договірних відносин, що виникають між орендарями нерухомості, що перебуває в комунальній власності, та УКВМ, оскільки орендна плата розподіляється між місцевим бюджетом і Позивачем.

Позивач та Третя особа зазначають, що Відповідач неналежним чином виконував умови Договору в частині повної та своєчасної оплати орендованого майна, у зв`язку з чим за період з лютого по липень 2020 року утворилась заборгованість з орендної плати у розмірі 15 821,76 грн.

При цьому, як зазначає Позивач, податок на додану вартість щодо операцій з оренди він нараховує і перераховує до державного бюджету у повному обсязі, оскільки Орендодавець (структурний підрозділ виконкому органу місцевого самоврядування) не є платником ПДВ відповідно до ст. 180 Податкового кодексу України. Нарахування ПДВ на всю суму орендної плати, а також повна сплата його саме Позивачу здійснюється відповідно до ст.ст. 185, 194 Податкового кодексу України (об`єкт оподаткування операції з постачання послуг на території України). Тому до суми нарахованої орендної плати входить сума ПДВ (нараховується на всю суму орендної плати). ПДВ перераховується за правилами "першої події" тобто, за фактом нарахування орендної плати і виставлення рахунків орендарям (незалежно від факту надходжень орендної плати від останніх). Тому заборгованість Відповідача з ПДВ (яка входить до складу нарахованої орендної плати) є заборгованістю саме перед Позивачем.

Отже, загальна заборгованість Відповідача з орендної плати за період з лютого по липень 2020 року становить 15 821,76 грн. з ПДВ, а саме:

- перед міським бюджетом у розмірі 70% складає 9 229,36 грн.;

- перед Позивачем у розмірі 30% складає 3 955,44 грн. та ПДВ у розмірі 2 636,96 грн.

Позивач та Третя особа зазначають, що заборгованість перед місцевим бюджетом у розмірі 9 229,36 грн. стягнута Управлінням комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради у справі № 904/9651/21 згідно із Законом України "Про місцеве самоврядування" та Положенням про управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради, затвердженого рішенням Криворізької міської ради № 754 від 27.07.2016.

Відповідач не сплатив Позивачу заборгованість з орендної плати за період з лютого по липень 2020 року у розмірі 3 955,44 грн. та ПДВ у розмірі 2 636,96 грн., що і є причиною виникнення спору.

Ухвалюючи рішення, господарський суд виходив з таких підстав.

Згідно зі ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності. За договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або єдиний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ). До відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

За приписами ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Відповідно до ст. 762 Цивільного кодексу України за найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за найм (оренду) майна. Плата за найм (оренду) майна вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

За приписами ст. 286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно з ч. 1 ст. 284 Господарського кодексу України істотними умовами договору оренди є: об`єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

Орендар зобов`язаний берегти орендоване майно відповідно до умов договору, запобігаючи його псуванню або пошкодженню, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату (ч. 3 ст. 285 Господарського кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендна плата встановлюється у грошовій формі і вноситься у строки, визначені договором.

Частиною 4 статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендар за користування об`єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків провадження господарської діяльності.

Згідно з ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання.

За приписів ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Враховуючи умови Договору, строк оплати орендованого майна є таким, що настав.

Як вбачається з матеріалів справи, Відповідач не сплатив Позивачу заборгованість з орендної плати за період з лютого по липень 2020 року у розмірі 3 955,44 грн. та ПДВ у розмірі 2 636,96 грн.

З урахуванням викладеного, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги щодо стягнення з Відповідача основного боргу у розмірі 3 955,44 грн. та ПДВ у розмірі 2 636,96 грн. підлягають задоволенню.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки (ст. 611 Цивільного кодексу України).

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов`язання може забезпечуватися, зокрема неустойкою.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 Цивільного кодексу України).

За приписами ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Як вказувалось вище, за умовами п. 4.7 Договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному розмірі, підлягає індексації і стягується за весь період заборгованості з урахуванням пені згідно з діючим законодавством у розмірі 0,5% від простроченої до оплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня.

Позивач просить суд стягнути з Відповідача пеню за загальний період з 21.03.2020 по 20.02.2021 у розмірі 423,07 грн. Розрахунок здійснено на підставі подвійної облікової ставки НБУ, розмір пені за якою менше розміру пені, нарахованого на підставі 0,5%.

Суд, перевіривши наданий Позивачем розрахунок пені, дійшов висновку, що вказаний розрахунок зроблено вірно, тому позовна вимога щодо стягнення з Відповідача пені у розмірі 423,07 грн. підлягає задоволенню.

Щодо заяви Відповідача про застосування до спірних правовідносин загальної і спеціальної позовної давності та наслідків її спливу суд зазначає таке.

Згідно з п. 12 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 257, 258, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", прийнятою відповідно до ст. 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", на усій території України встановлений карантин з 12.03.2020, який, у свою чергу, постановами Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 239, від 20.05.2020 № 392, від 22.07.2020 № 641, від 26.08.2020 № 760, від 13.10.2020 № 956, від 09.12.2020 № 1236, від 17.02.2021 № 104, від 21.04.2021 № 405, від 23.02.2022 № 229, № 630 від 27.05.2022 був неодноразово продовжений.

Так, Кабінет Міністрів України постановою від 19.08.2022 № 928 вніс зміни, зокрема до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". Вони передбачають, що продовжено термін дії карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів в Україні для запобігання розповсюдженню COVID-19 до 31.12.2022. У подальшому дію карантину продовжено до 30.06.2023.

До того ж, відповідно до п. 19 розділу Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану строки, визначені статтями 257-259, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк його дії.

Згідно зі ст. 257 Цивільного кодексу України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 258 Цивільного кодексу України позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Трирічна позовна давність для стягнення заборгованості за період лютий березень 2020 року та річна позовна давність для стягнення пені у розмірі 423,07 грн. закінчувалась вже після початку дії карантину та введення в Україні воєнного стану, а тому строк позовної давності є продовженим.

Таким чином, суд доходить висновку, що Позивачем не пропущено строк позовної давності до вимог про стягнення основного боргу у розмірі 1 445,10 грн. та пені у розмірі 423,07 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач просить суд стягнути з Відповідача 3% річних за загальний період з 21.03.2020 по 10.04.2023 у розмірі 565,67 грн. та інфляційні втрати за загальний період з 21.03.2020 по 10.04.2023 у розмірі 3 056,09 грн.

Суд, перевіривши наданий Позивачем розрахунок 3% річних та інфляційних втрат, дійшов висновку, що вказаний розрахунок зроблено вірно, тому позовні вимоги щодо стягнення з Відповідача 3% річних у розмірі 565,67 грн. та інфляційних втрат у розмірі 3 056,09 грн. підлягають задоволенню.

З урахуванням викладеного, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю зі стягненням з Відповідача основного боргу у розмірі 3 955,44 грн., ПДВ у розмірі 2 636,96 грн., пені у розмірі 423,07 грн., 3% річних у розмірі 565,67 грн., інфляційних втрат у розмірі 3 056,09 грн.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір за подання позовної заяви покладається на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 76-79, 86, 129, 232, 233, 236-239, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Фізичної особи-підприємця Бухтіярова Олександра Володимировича ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на користь Комунального підприємства "Парковка та реклама" Криворізької міської ради (50057, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, Майдан Праці, 1, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 34811376) основний борг у розмірі 3 955,44 грн., ПДВ у розмірі 2 636,96 грн., пеню у розмірі 423,07 грн., 3% річних у розмірі 565,67 грн., інфляційні втрати у розмірі 3 056,09 грн., судовий збір у розмірі 2 684,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя О.І. Красота

Повне рішення складено

09.04.2024

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118254667
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди об`єктів нерухомості комунальної власності міста

Судовий реєстр по справі —904/2062/23

Рішення від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні