Рішення
від 10.04.2024 по справі 904/530/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.04.2024м. ДніпроСправа № 904/530/24

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Мілєвої І.В., розглянувши справу

за позовом Покровської міської ради Дніпропетровської області, Дніпроперовська область, м. Покров

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Таргет", Дніпроперовська область, м. Дніпро

про стягнення 446 900,52 грн

Без виклику представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Покровська міська рада Дніпропетровської області звернулась до господарського суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Таргет" про стягнення орендної плати за період з січня 2023 року по грудень 2023 року (включно) в сумі 446 900,52 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди землі від 06.05.2020.

Суд ухвалою від 09.02.2024 позовну заяву Покровської міської ради Дніпропетровської області залишити без руху. Запропонував Покровській міській раді Дніпропетровської області усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду чеку та опису вкладення у цінний лист (оригіналів або належним чином засвідчених копій), які підтверджують факт відправлення відповідачу (на адресу, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) копії позовної заяви і доданих до неї документів у строк до 23.02.2024.

13.02.2024 до господарського суду від позивача надійшла заява на виконання вимог ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 09.02.2024 про залишення позовної заяви без руху. Разом із вказаною заявою позивач подав до суду докази направлення копії позовної заяви з додатками відповідачу.

Господарський суд Дніпропетровської області ухвалою від 14.02.2024 прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Постановив розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

В ухвалі від 14.02.2024 суд зазначив про обов`язок Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Таргет"зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Станом на 10.04.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма "Таргет" не зареєструвало свій електронний кабінет.

В ухвалі від 14.02.2024 про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі відповідачу було роз`яснено, що відповідно до ч. 1 ст. 251 Господарського процесуального кодексу України відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

До господарського суду повернувся поштовий конверт з ухвалою суду від 14.02.2024, який направлявся на адресу відповідача, з поштовою відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою". Як убачається з матеріалів справи, адреса відповідача відповідає адресі, що вказана у позовній заяві, та відповідає зазначеній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Ухвала від 14.02.2024 направлена відповідачу на офіційну електронну пошту 14.02.2024.

Відповідач відзив не подав.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" державна реєстрація базується на таких основних принципах, зокрема, об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Згідно з частиною 1 статті 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Частиною 1 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" передбачено, що відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу - підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі:

1) відповідних заяв про державну реєстрацію;

2) документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій;

3) відомостей, отриманих у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів.

Відповідно до пунктів 10, 18 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема: місцезнаходження юридичної особи, інформація для здійснення зв`язку з юридичною особою: телефон, адреса електронної пошти.

Згідно із частиною 1 статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Таким чином, відповідно до статей 9, 14, 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" на підставі поданих юридичною особою документів у Єдиному державному реєстрі зазначаються відомості про її місцезнаходження, телефон, адресу електронної пошти.

При цьому, такі дані є офіційними та повідомляються юридичною особою для забезпечення комунікації та зв`язку із нею зацікавлених осіб, у тому числі контрагентів, органів державної влади тощо.

Враховуючи викладене, отримання учасником справи ухвали суду на його офіційну електронну адресу, є належним повідомленням.

Суд наголошує на тому, що вжиття заходів для ефективного розгляду та вирішення судового спору є обов`язком не тільки для держави, але й для осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

06.05.2020 між Покровською міською радою Дніпропетровської області (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма "Таргет" (орендар) було укладено договір оренди землі (далі - договір).

Орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення - землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення, з кадастровим номером 1212100000:01:111:0073, яка розташована по: вул. Північно-промислова. 46а, м. Покров Дніпропетровської області (п. 1. договору).

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 2,4 га (24 000,0 кв.м) згідно рішення 55 сесії Покровської міської ради 7 скликання від 20.03.2020 № 12 (п. 2. договору).

На земельній ділянці розміщені об`єкти нерухомого майна, інші об`єкти інфраструктури: власні нежитлові споруди (п. 3. договору).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладання цього договору з урахуванням коефіцієнтів індексації становить 8 832 025,24 грн (п. 4. договору).

Земельна ділянка, яка передається в оренду, має такі недоліки, що можуть перешкоджати її ефективному використанню: недоліків не виявлено (п. 5. договору).

Інші особливості об`єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини - відсутні (п. 6. договору).

Договір укладено на 18 (вісімнадцять) років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (п. 7. договору).

Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі згідно ставок орендної плати, затверджених рішенням 46 сесії міської ради 7 скликання від 27.06.2019 № 11 «Про затвердження ставок орендної плати за користування земельними ділянками на території Покровської міської ради». Орендна плата вноситься орендарем згідно додатку, що є невід`ємною частиною цього договору (п. 8. договору).

Орендна плата вноситься у такі строки: щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного податкового місяця (п. 9. договору).

Орендар зобов`язаний 1 (один) раз на рік станом на 01 січня виконати звірку платежів у відділі землекористування виконкому (п. 10. договору).

Розмір орендної плати переглядається у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; зміни нормативної грошової оцінки земель міста; в разі затвердження нових ставок орендної плати за користування земельними ділянками на території Покровської міської ради; в інших випадках, передбачених законодавчими актами України (п. 13. договору).

Земельна ділянка передається в оренду: для обслуговування та експлуатації власних будівель та споруд (п. 15. договору).

Цільове використання землі та його код згідно з КВЦПЗ: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості- J-11.02 (п. 16. договору).

Умови збереження стану об`єкта оренди: забороняється самовільна забудова земельної ділянки (п. 17. договору).

Орендодавець має право своєчасно отримувати орендну плату (п. 23. договору).

Орендар зобов`язаний своєчасно сплачувати оренду плату, в обсязі передбаченому цим договором (п. 26. договору).

За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору (п. 35. договору).

Цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами та його державної реєстрації. Цей договір укладено у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, другий - в орендаря. Невід`ємними частинами договору є: акт приймання-передачі об`єкта оренди; акт прийомки-передачі межових знаків на зберігання; план встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); схема розташування земельної ділянки; кадастровий план земельної ділянки; розрахунок розміру орендної плати (п. 37. договору).

Відповідно до акту приймання-передачі земельної ділянки в оренду від 06.05.2020 (а.с. 28), орендодавець передав, а орендар прийняв в оренду земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: м. Покров, вул. Північно-промислова, 46а. Кадастровий номер земельної ділянки: 1212100000:01:111:0073. Характеристика земельної ділянки: Загальна площа: 2.4 га. Рельєф: спокійний. Наявність чи відсутність на земельній ділянці будівель чи споруд: відсутні. Наявність чи відсутність в межах земельної ділянки сторонніх землекористувачів: відсутні. Загальний стан земельної ділянки: задовільний. Цільове використання (КВЦПЗ): для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості- J -11.02. Земельна ділянка надана: для обслуговування та експлуатації власних будівель та споруд. Обтяження та обмеження в користуванні: відсутні.

Позивач зазначає, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за станом на 1 січня поточного року, що визначається за формулою: Кi = І:100, де І - індекс споживчих цін за попередній рік. Так згідно з даними розміщеними на офіційному сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру https://land.gov.ua/derzhheokadastrpovidomliaie-pro-indeksatsiiu-normatyvnoi-hroshovoi-otsinky-zemel-za-2021-rik/ коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення розрахований відповідно до пункту 289.2 статті Податкового кодексу України і станом на 1 січня 2022 року становить 1,1.

Рішенням 11 сесії міської ради 7 скликання від 30.08.2016 № 8 «Про затвердження «Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Покров Дніпропетровської області»» (а.с. 34) була затверджена технічна документація з нормативної грошової оцінки земель міста Покров Дніпропетровської області, яка відповідно пункту 4 рішення вводиться в дію з 01.01.2018.

Так, нормативно грошова оцінка земельної ділянки переданої відповідачу в оренду відповідно до витягу із технічної документації про нормативно грошову оцінку земельної ділянки № 1220 від 20.08.2018 (а.с. 10) становить 8 832 025,24 грн.

Як зазначає позивач, у 2020 році нормативно грошова оцінка земель не змінювалася (коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель становить 1,0), у 2021 році коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель становить 1,0, у 2022 році коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель становить 1,1, у 2023 році коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель становить 1,15. Відповідачу була встановлена орендна плата за вказану земельну ділянку, в наступному розмірі: з 01.01.2020 по 31.12.2021: 353 281,01 грн на рік та 29 440,08 грн на місяць; з 01.01.2022: 388 609,11 грн на рік та 32 384,09 грн на місяць; з 01.01.2023: 446 900,52 грн на рік та 37 241,71 грн на місяць.Таким чином, згідно з пунктом 9 договору оренди землі орендар у 2023 р. щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного податкового місяця, повинен був сплачувати орендну плату в сумі 37 241,71 грн. Однак, як зазначає позивач, відповідач в порушення умов договору в період з січня 2023 р. по грудень 2023 року (включно) орендну плату не сплачував.

Позивач зазначає, що на теперішній час заборгованість відповідача перед позивачем по договору оренди земельної ділянки за період з січня 2023 року по грудень 2023 року (включно) складає 446 900,52 грн, відповідач заборгованість не сплатив, що і стало причиною звернення до суду.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ст. 626 Цивільного кодексу України).

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк (ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України).

Статтею 13 Закону України "Про орендну землі" встановлено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про орендну землі" істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); дата укладення та строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (ч.ч.1,2,5 ст.762 Цивільного кодексу України).

Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. (ст. 286 Господарського кодексу України).

Згідно зі ст. 21 Закону України "Про орендну землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Пунктом "в" ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ч. 1 ст. 599 Цивільного кодексу України).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Доказів сплати орендної плати за період з січня 2023 року по грудень 2023 року в сумі 446 900,52 грн відповідач не надав, доводи позивача, наведені в обґрунтування позову, не спростував.

Таким чином, позовні вимоги щодо стягнення основного боргу у розмірі 446 900,52 грн є правомірними та підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в розмірі 5362,81 грн.

Керуючись ст. 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Таргет" (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Філософська, буд. 84, корп. 28, оф. 204, ідентифікаційний код 41716952) на користь Покровської міської ради Дніпропетровської області (53300, Дніпропетровська область, м. Покров, вул. Центральна, 48, ідентифікаційний код 34081234) 452 263,33? грн, а саме: 446 900,52 грн орендну плату за період з січня 2023 року по грудень 2023 року (включно), а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 5362,81 грн, про що видати наказ.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного судового рішення і може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя І.В. Мілєва

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118254761
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 446 900,52 грн Без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —904/530/24

Ухвала від 03.05.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Рішення від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні