Ухвала
від 09.04.2024 по справі 523/5674/24
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/5674/24

Провадження №2-о/523/277/24

У Х В А Л А

"09" квітня 2024 р. м. Одеса

Суддя Суворовського районного суду м. Одеси Середа І.В., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , тимчасово зареєстроване місце проживання, як внутрішньо переміщеної особи: АДРЕСА_2 ), заінтересована особа: Пересипська районна адміністрація Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування (місцезнаходження: просп. Добровольського, 106, м. Одеса, 65025), про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

УСТАНОВИЛА:

05 квітня 2024 року до Суворовського районного суду м. Одеси надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Пересипська районна адміністрація Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення заявниці її опікуном.

Після надходження заяви суддю визначено автоматизованою системою документообігу суду відповідно до ст.ст. 14, 33 ЦПК України.

Згідно з ч.1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України встановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Заява подана з додержанням вимог ст.ст. 295-297 ЦПК України, відсутні підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження. Справа підсудна Суворовському районному суду м. Одеси.

Вважаю за можливе прийняти заяву до розгляду, відкрити провадження у справі та призначити судовий розгляд.

Згідно з ч.5 ст.293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до п.10 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, - на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Частиною 4 ст. 62 ЦПК України передбачено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Беручи до уваги, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не має можливості самостійно захистити свої права, свободи та законні інтереси та є суб`єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, з урахуванням змін в законодавстві, які передбачають обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, суддя дійшла висновку про необхідність залучення ОСОБА_2 в якості заінтересованої особи та адвоката, діяльність якого підтверджується відповідними документами, уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Одночасно заявниця звернулася із клопотанням про витребування медичної документації хворої із КНП «Міський психіатричний диспансер» Одеської міської ради, оскільки самостійно отримати її вона не може.

Згідно з нормами ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Частинами 1 та 2 ст.81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

На підставі вищевикладеного приходжу до висновку про необхідність витребування медичної документації ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 13, 14, 33, 76, 81, 84, 185, 187, 260, 261, 293, 353 ЦПК України,

УХВАЛИЛА:

Прийняти дорозгляду тавідкрити провадженняу справіза заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Пересипська районнаадміністрація Одеськоїміської радив особіоргану опікита піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи ОСОБА_2 .

Доручити Південному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги вжити заходи для забезпечення участі адвоката за призначенням для надання безоплатної правничої допомоги ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час судового провадження при розгляді заяви про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, підтвердити повноваження захисника відповідним дорученням.

Призначити судовий розгляд у справі на 17 травня 2024 року на 11.00 годину, в залі судових засідань № 9 в приміщенні Суворовського районного суду м. Одеси.

Витребувати від КНП «Міський психіатричний диспансер» Одеської міської ради (пров. 1-ий Разумовський, 4, м. Одеса) оригінал медичної картки хворої ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 ).

Надіслати учасникам справи копію ухвали про відкриття провадження у справі одночасно з копією заяви та копіями доданих до неї документів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному вебпорталі судової влади України в Інтернеті: https://sv.od.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118255739
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —523/5674/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні