Рішення
від 10.04.2024 по справі 519/327/24
ЮЖНИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №519/327/24

Провадження № 2/519/251/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМ ЕН ЕМ УК РА ЇН И

10.04.2024 м. Южне

Южний міський суд Одеської області у складі:

головуючого судді Лемця С.П.,

при секретарі судового засідання Коршак Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою представника комунального підприємства теплових мереж «ЮЖТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» - адвоката Родіонова А.В. до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з постачання теплової енергії,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з постачання теплової енергії, мотивуючи свої вимоги тим, що «Южтеплокомуненерго» створене на підставі рішення Южненської міської ради від 14.01.2002 для забезпечення населення м. Южне житлово-комунальними послугами з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Згідно інформації Южненської комунальної інформаційної системи у квартирі АДРЕСА_1 проживає ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

До матеріалів справи додається Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який підтверджує, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 .

Послуги централізованого опалення отримані за вищевказаною адресою відповідачі сплачують несвоєчасно та не в повному обсязі у зв`язку з чим станом на 29.11.2023 утворилась заборгованість за період з листопада 2021 по жовтень 2023 у розмірі 29648,57 грн.

Ухвалою Южного міського суду Одеської області від 11.03.2024 відкрито провадження у справі за вищевказаною позовною заявою, ухвалено розгляд справи здійснити у порядку спрощеного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву, згідно якої просить справу розглянути за його відсутності, позов підтримує в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Належним чином повідомлені відповідачі в судове засідання не з`явилися, з клопотаннями та заявами не звертались.

За таких обставин, відповідно до ст. 280 ЦПК України, суд ухвалює заочне рішення у відсутність відповідача на підставі наявних у справі доказів, оскільки позивач не заперечує проти такого порядку вирішення справи.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини справи, перевіривши їх доказами, суд дійшов до наступного.

Як вбачаєтьсяз матеріалівсправи комунальне підприємство теплових мереж «Южтеплокомуненерго» створене на підставі рішення Южненської міської ради від 14.01.2002 року для забезпечення населення м. Южне Одеської області послугами з централізованого опалення та гарячої води.

Відповідачі послуги з централізованого опалення отримують у повному обсязі, але сплачують не своєчасно та не в повному обсязі, у зв`язку з чим станом на 29.02.2024 утворилась заборгованість за період з листопада 2021 року по лютий 2024 року перед позивачем у розмірі 29648,57 грн. (а.с. 15).

Згідно інформації з Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира АДРЕСА_1 , належить на праві приватної власності ОСОБА_1 (а.с.16)

Відповідно до довідки про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб від 13.02.2024 за адресою: АДРЕСА_2 до складу сім`ї/зареєстрованих входять: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (головний наймач, не зареєстрований), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (дружина), ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (син), ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (син) (а.с.35).

За змістом ст.13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

Відповідно до ст.319 ЦК України власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном, власність зобов`язує.

Статтею 322 ЦК України передбачено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно дост.526ЦК України зобов`язання повинно виконуватись належним чином згідно з умовами договору та вимогамиЦК України, інших актів цивільного законодавства. Недотримання таких вимог призводить до порушення зобов`язань.

За змістом частини першої статті901, частини першої статті903 ЦК Україниза договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, в якому, серед інших прав і обов`язків сторін, на боржників покладено виключно певний цивільно-правовий обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора - вимагати сплату грошей за надані послуги.

Отже, виходячи з юридичної природи правовідносин сторін як грошових зобов`язань, на них поширюється дія частини другоїстатті 625 ЦК України,як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов`язання.

Відповідно дост. 67 ЖКУкраїнської PCP, плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Згідно ст. 638 ЦК України, істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Також ст. 632 ЦК України передбачає, що у випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Так, відповідно до вимог ст. 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить, зокрема, і встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 9, ч. 1 ст. 10Закону України „Про житлово-комунальні послугиспоживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору. Ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Статтею 81 ЦПК України, передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

За таких обставин, суд доходить до висновку, що позовну заяву представника КПТМ «ЮЖТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» - адвоката Родіонова А.В. до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з постачання теплової енергії, необхідно задовольнити, стягнувши солідарно з відповідачів на користь позивача заборгованість за житлово-комунальні послуги з централізованого опалення в розмірі 29648,57 грн. та в рівних частинах судовий збір в розмірі 3028 грн. та витрати на отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в розмірі 43 грн.

Керуючись статтями 3, 12, 81, 141, 259, 265, 268, 280-289 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов представника комунального підприємства теплових мереж «ЮЖТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» - адвоката Родіонова А.В. до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з постачання теплової енергії, задовольнити.

Стягнути солідарноз ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 накористькомунального підприємстватеплових мереж «ЮЖТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО»заборгованістьза житлово-комунальні послуги з постачання теплової енергії в розмірі 29648,57 грн. (двадцять дев`ять тисяч шістсот сорок вісім грн.) 57 коп.

Стягнутив рівнихчастинах з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь комунального підприємства теплових мереж «ЮЖТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» судовий збір в розмірі 3028 грн. (три тисячі двадцять вісім грн.) та витрати на отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в розмірі 43 грн. (сорок три грн.)

Відповідачем протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення може бути подана письмова заява про перегляд заочного рішення відповідно до вимог ст.ст. 284-285 ЦПК України.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи безпосередньо до Одеського апеляційного суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи..

Позивач комунальне підприємство теплових мереж «ЮЖТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО», місцезнаходження за адресою: Одеська область, м. Южне, вул. Старомиколаївське шосе, 8, ЄДРПОУ 26134519.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспортні дані та РНОКПП суду невідомі, місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспортні дані та РНОКПП суду невідомі, місце проживання за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспортні дані та РНОКПП суду невідомі, місце проживання за адресою: АДРЕСА_4 .

Суддя Сергій ЛЕМЕЦЬ

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118255928
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з постачання теплової енергії

Судовий реєстр по справі —519/327/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Лемець С. П.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Лемець С. П.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Лемець С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні