Ухвала
від 09.04.2024 по справі 344/8204/16-ц
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/8204/16-ц

Провадження № 4-с/344/12/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді: Татарінової О.А.

секретаря: Кондратів Х.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Івано-Франківського міського суду скаргу ОСОБА_1 , заінтересована особа: Івано-Франківський відділ державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на дії державного виконавця,-

В С Т А Н О В И В:

Представник ОСОБА_1 адвокат Мищишин І.Я. звернулася до суду із скаргою на дії державного виконавця, яку обґрунтовує тим, що 17.07.2023 року головним державним виконавцем Раковецьким М.С. Івано-Франківського відлілу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції була винесена вимога про зміну стягнення аліментів з твердої грошової суми на частку від заробітку, а саме стягнення проводити у розмірі 1/4 частки від доходів боржника, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Також на підставі своєї вимоги внаслідок перерахунку з серпня 2018 року у ОСОБА_1 виникла заборгованість у сумі 4 709,38 грн.

Відповідно до виконавчого листа №344/8204/2016 року виданого 15.11.2016 року Івано-Франківським міським судом змінено розмір аліментів, що стягується на підставі рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 20 липня 2015 року із ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/4 частини доходів на 900 грн. щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили і до досягнення повноліття сином ОСОБА_4 .

Представником заявника зазначається, що підстави для зміни розміру аліментів чітко передбачені Сімейним кодексом України. Змінюватись розмір аліментів може виключно на підставі рішення суду за поданням позову того з батьків, з ким проживає дитина. Також у позовній заяві про збільшення розміру аліментів за вибором позивача зазначається стягнення повинно відбуватись у твердій грошовій сумі чи у частці від заробітку. З вищезазначеного вбачається, що державний виконавець всупереч вимог закону самовільно, без будь-яких законних на те підстав змінив розмір аліментів. Враховуючи наведене просить суд визнати протиправними дії державного виконавця Головного державного виконавця Раковецького М.С. Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, які полягають у винесенні вимоги державного виконавця від 17.07.2023 року №124775 відповідно до якої було змінено стягнення аліментів з твердої грошової суми на стягнення у розмірі 1/4 частки від доходів боржника, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку; скасувати Вимогу державного виконавця від 17.07.2023 року №124775 Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції винесену у виконавчому провадженні №53054489 від 07.12.2016 року; зобов`язати Головного державного виконавця Раковецького М.С. Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції здійснити перерахунок аліментів з серпня 2018 року відповідно до виконавчого листа №344/8204/2016 виданого 15.11.2016 року.

В судовому засіданні представник заявника подану скаргу підтримала, просила суд скаргу задовольнити.

В судовому засіданні ОСОБА_2 та її представник просили суд відмовити у задоволенні скарги.

В судовому засіданні державний виконавець Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції просив суд відмовити у задоволенні скарги.

Згідно ст. 450 ЦПК України скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються. Неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду.

Вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, подані сторонами докази, суд вважає, що скарга не підлягає до задоволення з наступних підстав.

За правилами статті 447 ЦПК Українисторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду зі скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цьогоКодексу, порушено їх права чи свободи.

Згідно зістаттею 1 Закону України «Про виконавче провадження», виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначеніКонституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цьогоЗакону, а також рішеннями, які відповідно до цьогоЗаконупідлягають примусовому виконанню.

Відповідно достатті 3 Закону України «Про виконавче провадження» підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів: виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень, рішень третейського суду, рішень міжнародного комерційного арбітражу, рішень іноземних судів та на інших підставах, визначених законом або міжнародним договором України.

Виконавець розпочинає примусове виконання рішення на підставі виконавчого документа, зазначеного устатті 3 цього Закону, зокрема, за заявою стягувача про примусове виконання рішення (частина перша 26 Закону України «Про виконавче провадження»).

Відповідно до частини першої, пункту 1 частини другоїс татті 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Виконавець зобов`язаний здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом.

Рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 13.09.2016 року змінено розмір аліментів, що стягуються на підставі рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 20 липня 2015 року зі ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 1/4 частини доходів на 900,00 грн. (дев`ятсот грн. 00 коп.) щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили і до досягнення повноліття сином ОСОБА_4 .

На виконання рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 13.09.2016 року у справі №344/8204/16-ц, 23.11.2016 року видано два виконавчі листи.

Відповідно до ст..68 Закону України "Про виконавче провадження" Стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника звертається у разі відсутності в боржника коштів/електронних грошей, що знаходяться на рахунках у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів.

За іншими виконавчими документами виконавець має право звернути стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника без застосування заходів примусового звернення стягнення на майно боржника - за письмовою заявою стягувача або за виконавчими документами, сума стягнення за якими не перевищує п`яти мінімальних розмірів заробітної плати.

Про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі - підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

11.05.2023 року Головним державним виконавцем Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Раковецьким М.С. у ВП №53054489 винесено постанову про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника, якою передбачено здійснення відрахувань із суми доходів боржника у розмірі 50% доходів щомісяця до погашення загальної суми заборгованості за виконавчим провадженням, яка складає 67598,50 гривень.

Із розрахунку сплати аліментів згідно виконавчого листа №344/8204/2016, від 15.11.2016 року виданого Івано-Франківським міським судом про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліментів у твердій грошовій сумі по 900 грн. щомісячно, встановлено, що з січня 2018 року по серпень 2018 року сума аліментів, яка підлягала стягненню становила 900,00 грн.

Крім того, із зазначеного розрахунку також встановлено, що починаючи з серпня 2018 року по липень 2023 року державним виконавцем нараховувались суми аліментів, які підлягають до стягнення у розрахунку 900 грн., але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Так, сума заборгованості по сплаті аліментів станом на 13.07.2023 року складає 19 648,00 грн.

Із копії вимоги державного виконавця від 17.07.2023 року №124775 адресованої В/Ч 4267 вбачається, що в провадженні Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження №53054489 від 07.12.2016 року з примусового виконання виконавчого листа №344/8204/2016, виданого Івано-Франківським міським судом 15.11.2016 року, за яким боржником є ОСОБА_1 , а стягувачем ОСОБА_2 про змінити розмір аліментів, що стягуються на підставі рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 20 липня 2015 року зі ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 1/4 частини доходів на 900,00 грн. (дев`ятсот грн. 00 коп.) щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили і до досягнення повноліття сином ОСОБА_4 .

З метою неупередженого, своєчасного і в повному, обсязі виконання рішення, та керуючись положеннями Закону України «Про виконавче провадження» вимагає подальше стягнення аліментів провести у розмірі 30% до погашення суми боргу яка після перерахунку складає - 4709,38 грн. Після погашення даної суми боргу стягнення слід проводити у розмірі 1/4 частки від доходів боржника, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно вимоги державного виконавця від 24.10.2023 року №194533 адресованої В/Ч 4267 вбачається, що головним державним виконавцем Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Раковецьким М.С. у виконавчому провадженні №53054489 від 07.12.2016 року, з виконання виконавчого листа №344/8204/2016 від 15.11.2016 року, винесено вимогу з якої встановлено, що з метою неупередженого, своєчасного і в повному, обсязі виконання рішення, та керуючись положеннями Закону України «Про виконавче провадження» просить подальше стягнення аліментів проводити у розмірі не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, який у 2023 році складає 2833 грн.

Таким чином, вимогою державного виконавця від 17.07.2023 року №124775 визначено розмір відрахувань із доходів боржника до погашення суми боргу за виконавчим документом, а не змінено розмір аліментів, що стягується на підставі рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 13 вересня 2016 року, як вважає скаржник.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що вимоги скарги в частині визнання протиправними дії державного виконавця та скасування Вимоги державного виконавця від 17.07.2023 року №124775 Івано-Франківського відділу державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції винесену у виконавчому провадженні №53054489 від 07.12.2016 року задоволенню не підлягають.

Згідно розрахунку сплати аліментів згідно виконавчого листа №344/8204/2016, від 15.11.2016 року виданого Івано-Франківським міським судом про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліментів у твердій грошовій сумі по 900 грн. щомісячно, встановлено, що починаючи з серпня 2018 року по січень 2024 року державним виконавцем нараховувались суми аліментів, які стягувались у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Так, сума заборгованості по сплаті аліментів станом на 01.02.2024 року складає 13 488,41 грн.

Згідно розрахунку сплати аліментів згідно виконавчого листа №344/8204/2016, від 15.11.2016 року виданого Івано-Франківським міським судом про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліментів у твердій грошовій сумі по 900 грн. щомісячно, встановлено, що починаючи з серпня 2018 року по січень 2024 року державним виконавцем нараховувались суми аліментів, які стягувались у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Так, сума заборгованості по сплаті аліментів станом на 01.04.2024 року складає 15092,41 грн.

Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дитину до її повноліття.

Статтею 181 СК України передбачено, що способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Пунктом 12 розділу Х Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 29 вересня 2016 року № 2832/5 встановлено, що виконавець у разі надходження виконавчого документа про стягнення аліментів у день відкриття виконавчого провадження повинен підрахувати розмір заборгованості зі сплати аліментів та разом з постановою про відкриття виконавчого провадження повідомити про нього стягувача і боржника.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 03 липня 2018 року № 2475 - VIII, який набрав законної сили з 28 серпня 2018 року, було внесено зміни до частини другої статті 182 Сімейного кодексу України, якими збільшено мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину з 30% до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Прожитковий мінімум для дитини відповідного віку встановлюється щорічно Законом України «Про державний бюджет» на відповідний рік.

У частині першій та третій статті 71 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що порядок стягнення аліментів визначається законом. Виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України. Визначення суми заборгованості із сплати аліментів, присуджених як частки від заробітку (доходу), визначається виконавцем у порядку, встановленому СК України.

Як встановлено судом рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 13.09.2016 року розмір аліментів заявнику (стягувачу) на дитину присуджено у твердій грошовій сумі.

Проте розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. Тобто законодавством передбачений механізм, який надає можливість забезпечити виплату аліментів у розмірі не нижче мінімального гарантованого розміру, передбаченого СК України навіть при наявності постановлених раніше судових рішень про стягнення аліментів у розмірі, нижчому ніж мінімальний гарантований розмір аліментів, встановлений законом на час стягнення.

Таким чином, як встановлено судом, державним виконавцем починаючи з серпня 2018 року розмір аліментів визначався у розмірі не нижче мінімального гарантованого розміру у відповідний період, відтак відсутні підстави для задоволення вимоги заявника про зобов`язання здійснення перерахунку аліментів з серпня 2018 року відповідно до виконавчого листа №344/8204/2016 виданого 15.11.2016 року, оскільки їх розмір визначений згідно вимог Закону, тобто на час стягнення у відповідний рік.

На підставі зазначеного та керуючись Законом України «Про виконавче провадження», ст.ст.12,81,263-265,447-453ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

В задоволенні скарги ОСОБА_1 , заінтересована особа: Івано-Франківський відділ державної виконавчої служби в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції на дії державного виконавця відмовити.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Суддя Татарінова О.А.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118256129
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —344/8204/16-ц

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Рішення від 13.09.2016

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

Рішення від 13.09.2016

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

Ухвала від 01.07.2016

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні