Рішення
від 09.04.2024 по справі 442/1883/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/1883/24

Провадження №2/442/655/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2024 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючої судді Павлів З.С.,

з участю секретаря судових засідань Голяк В.Ю.,

розглянувши в приміщенні Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Меденицької селищної ради Дрогобицького району Львівської області про визначення додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просить визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , строком в 1 місяць з дня вступу рішення в законну силу.

В обгрунтування позовних вимог покликається на те, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьками були ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . В 1958 році було зареєстровано шлюб між його батьками ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , проте 31.03.1978 шлюб між ними було розірвано та після розірвання шлюбу його матері присвоєне дівоче прізвище « ОСОБА_5 ». ІНФОРМАЦІЯ_2 його мати ОСОБА_2 , померла у місті Луганську на тимчасово окупованій території. Факт смерті ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 28.07.2022. Він є двічі переміщеною особою, в 2014 році переїхав з АДРЕСА_1 , проте з початком повномаштабної війни, йому довелося повернутися в м.Луганськ та доглядати за матір?ю, оскільки вона важко хворіла. Після смерті матері виїхати з окупації йому вдалося лише в лютому 2024 році і зараз він проживає с.Опори Дрогобицького району Львівської області. У перші місяці після смерті матері, він перебував у жалобі та депресивному стані, а враховуючи те, що знаходився на окупованій території, то не міг займатися прийняттям спадщини. Крім того, оскільки його мати склала на нього заповіт, то фактично після її смерті він розпоряджався її майном і був твердо переконаний, що прийняв спадщину без додаткових дій, а оформити належним чином зможе згодом, після деокупації Луганщини. Але, через складність життя в окупації, він приїхав до дружини на Львівщину, яка виїхала ще в квітні 2022 року. По приїзду він звернувся до нотаріуса Дрогобицької державної нотаріальної контори, проте отримав відмову у відкритті спадкової справи у зв`язку із пропуском строку прийняття спадщини. У зв`язку з цим, йому рекомендовано звернутись до суду із даним позовом.

Процесуальні дії:

11.03.2024 суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у цивільній справі, постановив розглядати справу за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання на 01.04.2024. Встановлено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву, пред`явлення зустрічного позову. Також позивачу встановлено п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, а відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Залучено до участі в справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Дрогобицьку державну нотаріальну контору.

Ухвалою суду від 01.04.2024 підготовче провадження в справі закрито, призначено справу до судового розгляду на 09.04.2024.

Представник позивача ОСОБА_6 подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності та у відсутності ОСОБА_1 , позов підтримує повністю, просить такий задоволити.

Представник відповідача подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, з приводу задоволення позову не заперечує.

Завідувач Дрогобицької державної нотаріальної контори в судове засідання не з`вився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, з приводу задоволення позову покладається на думку суду.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, долучені до позову, суд дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Луганськ, його батьками були: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Дане стверджується Довідкою про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру №1569907-2024 та Свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 .

Як вбачається зі Свідоцтва про розірвання шлюбу серія НОМЕР_3 шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 розірвано 31.03.1978, після розірвання шлюбу прізвище дружини змінено на « ОСОБА_5 ».

Згідно з довідкою від 28.02.2024 №1313-5003141741 ОСОБА_1 взятий на облік внутрішньо переміщених осіб, фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до Свідоцтва про смерть серія НОМЕР_4 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Луганську.

За життя ОСОБА_2 зробила розпорядження щодо належного їй майна, а саме: заповіла усе належне їй майно своєму синові ОСОБА_1 .

З листа Дрогобицької державної нотаріальної контори від 01.03.2024 №154/02-14 вбачається, що на заяву ОСОБА_1 про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 повідомлено, що оскільки заява до Дрогобицької державної нотаріальної контори про видачу свідоцтва про право на спадщину ним була подана після спливу строку, передбаченого для прийняття спадщини, встановленого ст.1270 ЦК України, а саме 01.03.2024, то він вважається таким, що спадщину не прийняв. Запропоновано звернутись до суду із позовом про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до положень ст.1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У ч.1 ст.1269, ч.1 ст.1270ЦК України установлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.24 постанови «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 №7, вирішуючи питання щодо визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити із того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Відповідно до положень ч.1 ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Статтею 17Закону України«Про виконаннярішень тазастосування практикиЄвропейського судуз правлюдини» вбачається, що «суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права».

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини по справі «Ілхан протии Туреччини» від 27 червня 2000 року вбачається, що при вирішенні питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропущення строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Суд приймає до уваги доводи позивача щодо поважності причин пропущення строку подання заяви про прийняття спадщини та вважає, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, а тому йомунеобхідно визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини - 1 місяць.

Керуючись 10,12,81,247,258,263-265,268ЦПК України, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Меденицької селищної ради Дрогобицького району Львівської області про визначення додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини - задоволити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , строком в 1 місяць з дня вступу рішення в законну силу.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Павлів З.С.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118256552
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —442/1883/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні