Ухвала
від 10.04.2024 по справі 642/1823/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

10.04.2024

Справа №642/1823/24

Провадження № 1-кс/642/1150/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Харкові клопотання ст. cлідчого СВ ВП №2 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській обл. ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню №12024221220000613 від 05.04.2024 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України,

встановив:

До слідчого судді надійшло вказане клопотання, в якому слідча просила надати їй, старшому слідчому СВ відділу поліції № 2 ХРУП №3 ГУНП в Харківській ОСОБА_4 , слідчому СВ ВП № 2 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській області ОСОБА_5 , дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю та перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В обгрунтування клопотання зазначено, що в провадженні ВП №2 ХРУП№3 ГУНП в Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024221220000613 від 05.04.2024 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 04.04.2024, близько 17:30 на номер телефону ОСОБА_6 , який перебував за адресою: АДРЕСА_1 , з номеру « НОМЕР_1 » зателефонував невідомий чоловік, який представився працівником служби безпеки « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який повідомив, що карту ОСОБА_6 заблоковано. Після цього, ОСОБА_6 повідомив пароль з смс сповіщення невстановленій особі та пізніше цього ж дня виявив, що невстановлені особи шахрайським шляхом з використанням електронно-обчислювальної техніки заволоділи її грошовими коштами в сумі 50 000 грн. з картки.

Під час досудового розслідування було допитано в якості потерпілого ОСОБА_6 , було встановлено, що останній має банківські картки « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Так, 04.04.2024 ОСОБА_6 близько 17 год. 32 хв. зателефонували з номеру НОМЕР_2 та представилися співробітником служби безпеки « ІНФОРМАЦІЯ_2 », та повідомили, що його картка заблокована та попросили назвати код, який йому продиктують з іншого номеру, що він і зробив. Близько 17 год. 33 хв ОСОБА_6 виявив, що з його банківських карток було перераховано грошові кошти в сумі 53700 грн. двома платіжками на інші банківські картки. Банківські картки потерпілого ОСОБА_6 - № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 .

З метою всебічного, повного дослідження обставин вчинення вказаного злочину, встановлення особи, яка причетна до вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів з можливістю вилучення їх копій, що стосується банківської таємниці в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 , а саме документів з відкриття та обслуговування банківських карток, які відкрито у вищевказаному банку за банківським рахунком, який належить ОСОБА_6 , банківські картки № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 .

Слідча надала заяви про розгляд клопотання без її участі, вимоги клопотання підтримує у повному обсязі.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в судове засідання не з`явився, про дату і час розгляду повідомлявся своєчасно і належним чином, причини неявки суду невідомі.

Враховуючи положення ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя вважає можливим розглянути клопотання у відсутність сторін.

Згідно положень ч.4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється

Дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ст. 84КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність і відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Статтею 160 КПК України передбачено право сторони кримінального провадження звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст.ст. 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, в точу числі відомості про банківські рахунки клієнтів та про операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди, є банківською таємницею, тобто відносяться до охоронюваної законом таємниці. Інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Документи, про тимчасовий доступ до яких заявлено клопотання, перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Вищезазначена інформація, до якої слідчий просить надати доступ, у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; дана інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити відомості, які підлягають доказуванню, неможливо.

Таким чином, клопотання підлягає задоволенню, оскільки іншими способами встановити та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ відділу поліції № 2 ХРУП №3 ГУНП в Харківській ОСОБА_4 , слідчому СВ ВП № 2 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській області ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до документів АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю вилучення за адресою: АДРЕСА_3 , копій на паперовому та електронному носії, які містять банківську таємницю, а саме:

- документів, які знаходяться в юридичній справі оформлення розрахункових рахунків, які відкрито відносно ОСОБА_6 , банківські картки « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , а саме документів, що передбачені «Інструкцією про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валютах», що затверджена Постановою Правління НБУ від 12.11.2003 №492;

- первинних документів, які свідчать про зарахування на розрахункові рахунки, відкриті відносно ОСОБА_6 , банківські картки « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , та зняття з них грошових коштів (платіжні вимоги, платіжні доручення, банківські виписки, меморіальні ордери), за період з 03.04.2024-05.04.2024;

- розшифрування відомостей про рух грошових коштів по розрахунковим рахункам, відкритим відносно ОСОБА_6 , банківські картки « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , із зазначенням найменування платника та отримувача, розрахункових рахунків, МФО та назви банку, кодів ЄДРПОУ платника та отримувача, призначення платежів та сальдо за період з 03.04.2024 по 05.04.2024 на паперовому та електронному носії із зазначенням дати, часу (щохвилинно), номеру платіжного документа, найменування операції та повних відомостей про контрагента;

- інформації відносно номерів мобільних телефонів, на які підключені послуга SMS-інформування про рух грошових коштів по розрахунковим рахункам, які відкрито відносно ОСОБА_6 , банківські картки « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , та відомостей стосовно IP- адрес, з яких здійснювався вхід в Web-банкінг та іншої наявної інформації про безпосереднє місце здійснення авторизації в Web-банкінгу з моменту відкриття банківського рахунку та до кінцевого строку дії постанови.

Строк дії ухвали - 2 місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118257364
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню №12024221220000613 від 05.04.2024 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —642/1823/24

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні