Ухвала
від 10.04.2024 по справі 629/2136/24
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження

10.04.2024

м. Лозова Харківської області

Суддя Лозівського міськрайонного суду Харківської області

Харабадзе К.Ш.,

Справа № 629/2136/24

Номер провадження 2/629/686/24

позивач ОСОБА_1

відповідач Територіальна громада в особі Лозівської міської ради Харківської області

розглянувши цивільну справу про визначення додаткового строку для прийняття спадщини

у с т а н о в и в:

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 , яка на день смерті була зареєстрована в смт. Панютине м. Лозова Харківської області. Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з 1/3 частини квартири, за адресою: АДРЕСА_1 . Вказана частина квартири належала спадкодавцю на підставі договору купівлі-продажу № 150, зареєстрованого Лозівським філіалом Харківської товарної біржі 24 квітня 1997 року. Спадкоємцем майна померлої є позивач. В шлюбі спадкодавець на день смерті не перебувала. Мати спадкодавця, ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Заповіт від імені спадкодавця не посвідчувався. Вказана квартира належить позивачу, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Позивач з 1999 року зареєстрований у вказаній квартирі, постійно мешкає, користується нею, сплачує комунальні платежі, іншого житла не має. Після смерті ОСОБА_2 у 2018 року, мати спадкодавця - ОСОБА_3 , вирішила оформити належну частку своєї померлої дочки на своє ім`я. ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . У встановлений законом строк позивач звернувся до Лозівської державної нотаріальної контори с заявою про прийняття спадщини. Перевіривши наявність інформації у Спадковому реєстрі та архіві, нотаріус повідомила, що бабуся позивача - ОСОБА_3 за життя жодних дій щодо прийняття та оформлення спадщини після смерті доньки - ОСОБА_2 не вчинила. Постановою нотаріуса позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини. На підставі вищевикладеного, просить визначити додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви про прийняття спадщини.

Крім того, позивач просить витребувати з Лозівської державної нотаріальної контори Харківської області належним чином завірену копію спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Дана позовна заява подана з додержанням вимог статей 175,177 ЦПК України і її розгляд слід здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

З огляду на викладене, враховуючи, що спадкова справа, має значення для вирішення справи по суті, суд вважає доцільним клопотання про витребування доказів задовольнити.

Керуючись ст.ст.187, 274 ЦПК України, суддя,

ухвалив:

Відкрити провадження у даній цивільній справі.

Призначити підготовче засідання у справі на 09 годину 45 хвилин 06.05.2024 в залі Лозівського міськрайонного суду Харківської області, в порядку загального позовного провадження.

Позивачу в строк до 06.05.2024, подати до суду, у разі наявності, докази в обґрунтування позовних вимог, які не були до дані до позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Визначитивідповідачуп`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогамст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи (позивачу). У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1ст. 193 ЦПК Україниу строк для подання відзивувідповідачмає право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання копії відзиву (у разі його надіслання відповідачем) для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч.3-5ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи (відповідачу).

Встановитивідповідачуп`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив ( у разі його надіслання позивачем) для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч. 3-5ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи (позивачу).

Витребувати з Лозівської державної нотаріальної контори Харківської області, у строк до 03.05.2024, належним чином завірену копію спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Копію ухвали направити Лозівській державнійнотаріальній конторіХарківської області - для виконання.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: court.gov.ua/fair/sud2025/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Карина ХАРАБАДЗЕ

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118257433
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —629/2136/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ХАРАБАДЗЕ К. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні