Ухвала
від 10.04.2024 по справі 917/591/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36607, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

10.04.2024 Справа № 917/591/24

Господарський суд Полтавської області у складі судді Безрук Т. М., розглянувши матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Юнайтед Енерджі", м. Київ,

до Публічного акціонерного товариства "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта", м. Кременчук

Товариства з обмеженою відповідальністю "Лівайн Торг", м.Дніпро

Публічного акціонерного товариства "Нафтопереробний комплекс "Галичина", м.Дрогобич

про визнання договорів недійсними

встановив:

До Господарського суду Полтавської області звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю "Юнайтед Енерджі" з позовом до Публічного акціонерного товариства "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта", Товариства з обмеженою відповідальністю "Лівайн Торг" та Публічного акціонерного товариства "Нафтопереробний комплекс "Галичина", в якому прохає:

1) визнати недійсним договір поставки № 958/2/2118 від 01.08.2019, укладений між Публічним акціонерним товариством "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" та Публічним акціонерним товариством "Нафтопереробний комплекс "Галичина" (ідентифікаційний код 00152388);

2) визнати недійсним договір відступлення права вимоги № 32/19-095 від 31.12.2019, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Лівайн Торг" та Публічним акціонерним товариством "Нафтопереробний комплекс "Галичина" (ідентифікаційний код 00152388);

3) визнати недійсним договір відступлення права вимоги № 32/21-009/1 від 04.02.2021, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Юнайтед Енерджі" та Публічним акціонерним товариством "Нафтопереробний комплекс "Галичина" (ідентифікаційний код 00152388).

Позивач у позові вказує, що цей позов подано до Господарського суду Полтавської області на підставі ч.1, ч.2 ст. 29 ГПК України за місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача.

Суд при дослідженні матеріалів позовної заяви встановив наступне.

Відповідачем у цій справі та стороною усіх оспорюваних договорів є Публічне акціонерне товариство "Нафтопереробний комплекс "Галичина" (ідентифікаційний код 00152388; адреса місцезнаходження: вул. Бориславська, буд. 82, м. Дрогобич, Львівська обл., 82100).

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань суд встановив, що Господарський суд Львівської області прийняв ухвалу від 26.12.2023 про відкриття провадження у справі № 914/3681/23 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Нафтопереробний комплекс "Галичина" (ідентифікаційний код 00152388; адреса місцезнаходження: вул. Бориславська, буд. 82, м. Дрогобич, Львівська обл., 82100); ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів Публічного акціонерного товариства "Нафтопереробний комплекс "Галичина"; ввів процедуру розпорядження майном; призначив розпорядника майна боржника; постановив оприлюднити відповідне оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Як свідчать дані Єдиного державного реєстру судових рішень, ця ухвала набрала законної сили з дати її прийняття 26.12.2023.

На офіційному веб-порталі Судової влади України було оприлюднено відповідне оголошення 27.12.2023 про відкриття провадження у справі № 914/3681/23 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Нафтопереробний комплекс "Галичина" (ідентифікаційний код 00152388).

На сьогоднішній день провадження у справі про банкрутство № 914/3681/23 триває.

У ч.13 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України, якою встановлена виключна підсудність справ, вказано, що справи, передбачені пунктами 8 та 9 частини першої статті 20 цього Кодексу, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника.

Згідно з пунктом 8 частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України це: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Отже, справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, повинні розглядатися за правилами виключної підсудності господарським судом за місцезнаходженням боржника.

У ч. 1 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України вказано, що право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Оскільки стосовно відповідача - Публічного акціонерного товариства "Нафтопереробний комплекс "Галичина" відкрито провадження у справі про банкрутство, то згідно з правилами виключної підсудності ця позовна заява підлягає розгляду господарським судом за місцезнаходженням боржника, а положення ч. 2 ст. 29 ГПК України щодо підсудності за вибором позивача у цьому випадку не застосовуються.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

У ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства вказано, що господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

У постанові Верховного Суду у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС від 13.04.2023 у справі № 910/21981/16 викладений наступний правовий висновок щодо юрисдикції господарських судів стосовно спорів, стороною яких є боржник у справі про банкрутство.

З уведенням в дію 21.10.2019 КУзПБ справи у спорах, наслідком вирішення яких може бути зміна розміру або складу ліквідаційної маси боржника у справі про банкрутство, а також спори з вимогами до боржника за правилами статті 7 цього Кодексу підлягають розгляду виключно у межах справи про його банкрутство.

Системний аналіз змісту приписів статті 7 КУзПБ у сукупності зі статтями 20, 30 ГПК України щодо предметної та територіальної юрисдикції (підсудності) свідчить, що принцип концентрації в межах справи про банкрутство всіх спорів, у яких стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна є універсальним і норми ГПК України чи КУзПБ не встановлюють винятків із цього правила, що забезпечує дієвість механізму забезпечення реалізації принципу конкурсного імунітету, а також судового контролю у відносинах неплатоспроможності та банкрутства, за яким усі рішення чи дії, що можуть вплинути на майнові активи боржника, мають бути підконтрольні суду, що здійснює провадження у справі про банкрутство.

В ч. 3 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства вказано, що матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених у частині другій цієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Оскільки щодо відповідача - Публічного акціонерного товариства "Нафтопереробний комплекс "Галичина" відкрито провадження у справі про банкрутство, суд дійшов висновку, що цей спір підлягає вирішенню Господарським судом Львівської області в межах справи № 914/3681/23 про банкрутство у порядку, встановленому Кодексом України з процедур банкрутства. Отже, матеріали позовної заяви у справі № 917/591/24 суд передає за підсудністю до Господарського суду Львівської області.

Керуючись статтями 30, 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

ухвалив:

Матеріали позовної заяви у справі № 917/591/24 Товариства з обмеженою відповідальністю "Юнайтед Енерджі" до Публічного акціонерного товариства "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта", Товариства з обмеженою відповідальністю "Лівайн Торг", Публічного акціонерного товариства "Нафтопереробний комплекс "Галичина" про визнання договорів недійсними - передати за підсудністю до Господарського суду Львівської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена протягом десяти днів шляхом подання апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду через Господарський суд Полтавської області.

Дата підписання ухвали: 10.04.2024.

Суддя Т. М. Безрук

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118258337
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договорів недійсними

Судовий реєстр по справі —917/591/24

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні