Ухвала
від 09.04.2024 по справі 926/784/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о в і д к л а д е н н я р о з г л я д у с п р а в и

09 квітня 2024 року м. ЧернівціСправа № 926/784/24

Господарський суд Чернівецької області у складі головуючого судді Гурина Миколи Олександровича розглянувши матеріали справи

за позовом Чернівецької міської ради (58002, м.Чернівці, площа Центральна, буд.1, код ЄДРПОУ 36068147)

до відповідачів:

1) Волоківської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області (60413, Чернівецька обл., Чернівецький р-н, с.Волока, вул. Васіле Александрі, 51-А, код ЄДРПОУ 04417079);

2) Чагорської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області (60412, Чернівецька обл., Чернівецький р-н, с.Чагор, вулиця Незалежності, будинок 79, код ЄДРПОУ 04418498).

про визнання незаконними та скасування рішень органу місцевого самоврядування, визнання погодженим проєкту землеустрою

Представники сторін:

від позивача Юзьків М.І., Лелюк Х.М. представники;

від відповідача 1 не з`явився;

від відповідача 2 Калакайло Р.І. представник.

В С Т А Н О В И В :

Чернівецька міська рада звернулась до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Волоківської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області та Чагорської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в якій просить суд:

- визнати незаконним та скасувати рішення Волоківської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області від 15.12.2023 №221-31/23 «Про погодження проекту землеустрою щодо встановлення межі території територіальної громади Чернівецької міської ради»;

- визнати незаконним та скасувати пункт 26 рішення Чагорської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області від 21.12.2023 №422-26/2023 «Про розгляд заяв з різних питань»;

- визнати погодженим проєкт землеустрою щодо встановлення меж території Чернівецької міської територіальної громади, розроблений на підставі рішення Чернівецької міської ради від 27.10.2022 №879.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що Чернівецька міська рада рішенням від 27.10.2022 №879 надала дозвіл департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради на складання проекту землеустрою щодо встановлення меж території Чернівецької міської територіальної громади з метою внесення відомостей про межі території територіальної громади до Державного земельного кадастру.

Чернівецька міська рада, листами №01/02-05/2727 та №01/02-05/2728 від 14.11.2023 звернулась до голів Волоківської територіальної громади та Чагорської територіальної громади з проханням погодити вказаний проєкт землеустрою щодо встановлення меж території Чернівецької міської територіальної громади, однак отримала відмову, про що були винесені відповідні рішення.

Далі позивач зазначає, враховуючи, що оскаржувані рішення Волоківської та Чагорської сільських рад порушують права та інтереси територіальної громади в особі Чернівецької міської ради щодо можливості розпорядження землями комунальної власності територіальних громад, а тому, є необхідність у визнанні їх незаконними в судовому порядку, а проект землеустрою щодо встановлення меж території Чернівецької міської територіальної громади погодженим.

14.03.2024 відділом документального забезпечення та аналітичної роботи суду матеріали позовної заяви зареєстровані за вх.№784.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.03.2024 позовну заяву передано судді Гурину М.О.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 19.03.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 09.04.2024.

03.04.2024 через відділ документального та інформаційного забезпечення від відповідача 2 надійшов відзив на позовну заяву (вх.№894), в якому останній просить закрити провадження у справі, мотивуючи це тим, зокрема що, даний спір є публічно-правовим та має вирішуватись судами за правилами Кодексу адміністративного судочинства. Крім того, просить відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі, з підстав зазначених у відзиві.

08.04.2024 Господарським судом Чернівецької області від відповідача 1 отримано відзив на позовну заяву (вх№943), в якому останній просить закрити провадження у справі, мотивуючи це тим що, проект землеустрою щодо встановлення меж Волоківської територіальної громади на даному етапі знаходиться в розробці. Крім того, просить відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі, з підстав зазначених у відзиві.

09.04.2024 через систему «Електронний суд» до Господарського суду Чернівецької області від представниці позивача надійшло заперечення на клопотання Чагорської сільської ради про закриття провадження у справі (вх.№961), у зв`язку із його необґрунтованістю.

09.04.2024 від представниці позивача отримано клопотання (вх.№1003) про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача департамент урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради.

На призначений день розгляду справи представники позивача у судовому засіданні підтримали подане клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача департамент урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради, оскільки рішення у даній справі може вплинути на його права або обов`язки.

Представник відповідача 2 просив відкласти розгляд справи, у зв`язку із необхідністю ознайомлення із запереченнями позивача щодо закриття провадження у справі.

Відповідач 1 явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив.

Суд, розглянувши клопотання про залучення третьої особи (вх.№1003) та заслухавши представників сторін, зазначає наступне.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача департамент урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради (58002, м.Чернівці, вул. Богдана Хмельницького, буд. 64-А, код ЄДРПОУ 44158575), оскільки рішенням Чернівецької міської ради № 897 від 27.10.2022 надано дозвіл департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради на складання проєкту землеустрою щодо встановлення меж території Чернівецької міської територіальної громади з метою внесення відомостей про межі території територіальної громади до Державного земельного кадастру, у зв`язку з чим, департамент безпосередньо зацікавлений у вирішенні даних спірних правовідносин, а тому рішення по справі, стосовно даного предмету спору, може вплинути на його права та обов`язки.

Відповідно до статті 177 Господарського процесуального кодексу України завданнями підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Оскільки, дане судове засідання не може забезпечити дотримання всіх вимог визначених статтею 182 Господарського процесуального кодексу України для проведення підготовчого засідання, враховуючи необхідність залучення третьої особи, суд для забезпечення принципів змагальності сторін, диспозитивності та пропорційності у господарському судочинстві вважає за необхідне відкласти підготовче засідання по справі відповідно до пункту 3 частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 12, 50, 182, 183, 234, 235, Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1. Залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача департамент урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради (58002, м.Чернівці, вул. Богдана Хмельницького, буд. 64-А, код ЄДРПОУ 44158575).

2. Підготовче судове засідання відкласти на « 24» квітня 2024 року о 12:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, третій поверх, зал судових засідань №1, телефон 55-06-72.

3. Запропонувати третій особі:

- у 10-ти денний строк з дня вручення даної ухвали надати суду письмові пояснення по суті позовної заяви.

4. Ухвала набирає законної сили 09.04.2024.

Суддя Микола ГУРИН

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118258603
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконними та скасування рішень органу місцевого самоврядування, визнання погодженим проєкту землеустрою

Судовий реєстр по справі —926/784/24

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гурин Микола Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні