Ухвала
від 10.04.2024 по справі 481/109/24
НОВОБУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 481/109/24

Провадж.№ 2-о/481/25/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

/ про призначення амбулаторної судово - психіатричної експертизи /

10.04.24 року м. Новий Буг

Новобузький районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої по справі судді Васильченко-Дриги Н.О.,

присяжних Луценка О.М., Матюшиної О.О.,

за участю секретаря судового засідання - Войцеховської О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Новобузького районного суду Миколаївської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Софіївська сільська рада Баштанського району Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати його рідну сестру ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та призначити його опікуном.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, проте надав заяву, в якій просив розгляд справи проводити у його відсутність, просив задовольнити заяву.

Представник заінтересованої особи Софіївська сільськарада Баштанськогорайону Миколаївськоїобластів судове засідання не з`явився, надіслав на адресу суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу з таких підстав.

Відповідно до ч.1ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Положеннями ч.1ст. 103 ЦПК України передбачено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності зокрема такої умови - для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Вимогою заяви є визнання ОСОБА_2 недієздатною для встановлення над нею опіки з підстав нерозуміння нею значення своїх дій в силу психічного стану.

Беручи до уваги те, що в справі є достатньо даних для вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій і керувати ними вимагає спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п. 5 ч. 1ст. 252ЦПК Українисуд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Керуючись ст.ст. 103-105, 252, 258-260 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Софіївська сільська рада Баштанського району Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу чи інші хвороби, що можуть вплинути на її психічний стан? Якщо так, то зазначити на яку саме та з якого часу.

2. Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на теперішній час усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням стану її психічного здоров`я з`явитися в судове засідання, особисто дати пояснення по суті справи, брати участь у судовому розгляді?

Проведення експертизи доручити експертам Миколаївської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», що розташована за адресою: вул. Корабелів, 14-Б, м. Миколаїв, 54020.

Попередити експертапро кримінальнувідповідальність,відповідно дост.ст.384,385КК України.Проведення експертизи доручити експертам Миколаївської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», що розташована за адресою: вул. Корабелів, 14-Б, м. Миколаїв, 54020.

Для проведення експертизи надати експерту матеріали даної цивільної справи №481/109/24 та медичну документацію.

Оплату за проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Роз`яснити сторонам положенняст.146 ЦПК України про наслідки ухилення від участі у проведенні експертизи.

Провадження у зазначеній цивільній справі зупинити на час проведення експертизи та отримання її висновку, відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала у частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Наталя ВАСИЛЬЧЕНКО-ДРИГА

Присяжні Олександр ЛУЦЕНКО

Олена МАТЮШИНА

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118259036
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —481/109/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Васильченко-Дрига Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні