Рішення
від 08.04.2024 по справі 161/4359/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/4359/23

Провадження № 2/161/1217/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2024 року м. Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області

в складі: головуючого судді Гриня О. М.,

за участю секретаря судового засідання Жежерун Д. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовомКомунального підприємства «Луцькводоканал» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач КП «Луцькводоканал» звернулося в суд з позовом до відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг.

Позов обґрунтовано тим, що КП «Луцькводоканал» надає послуги з водопостачання та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою зареєстровано місце проживання відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , які є споживачами послуг, що надаються КП «Луцькводоканал». Плата за послуги водопостачання та водовідведення складається з плати за послуги, що розраховується, виходячи з розміру затверджених тарифів на послугу та обсягу спожитих послуг, визначеного відповідно до законодавства та плати за абонентське обслуговування, граничний розмір якого визначається Кабінетом Міністрів України. Облік у сфері питного водопостачання КП «Луцькводоканал» веде за допомогою технічних засобів (загальнобудинкових, під`їздних та квартирних (індивідуальних) приладів обліку води), внесених до державного реєстру засобів вимірювальної техніки. З 12 грудня 2022 року багатоквартирний будинок за адресою: АДРЕСА_2 обладнано загальнобудинковим приладом обліку. У квартирі відповідачів не встановлений квартирний (індивідуальний) прилад обліку води, а тому плата за послугу з 12 грудня 2022 року розраховується, виходячи з розміру тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги, визначеного та розподіленого відповідно п. 4 ч. 3 ст. 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». До 12 грудня 2022 року плата за послугу розраховувалась, виходячи з розміру тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги, визначеного до норм споживання.

Позивач вказує, що КП «Луцькводоканал» щомісяця нараховувало плату за надані послуги з водопостачання та водовідведення відповідно до затверджених тарифів, однак відповідачі кошти за вказані послуги не сплачували, внаслідок чого виникла заборгованість. Станом на 01 лютого 2023 року заборгованість відповідачів за надані послуги з водопостачання та водовідведення становить 36423,74 гривень.

На підставі наведеного, позивач просить стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 в користь КП «Луцькводоканал» заборгованість за надані послуги з водопостачання та водовідведення в розмірі 36423,74 гривень, а також понесені судові витрати по сплаті судового збору.

27 квітня 2023 року у цій справі судом ухвалено заочне рішення, яким позов КП «Луцькводоканал» звернулося в суд з позовом до відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг задоволено в повному обсязі.

Ухвалою суду від 01 листопада 2023 року задоволено заяву ОСОБА_4 про перегляд заочного рішення у цій справі, заочне рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27 квітня 2023 року скасовано, справу призначено до судового розгляду.

26 лютого 2024 року від представника позивача КП «Луцькводоканал» до суду надійшла заява про зменшення позовних вимог. У вказаній заяві представник позивача зазначає, що в зв`язку з проведенням перерахунку оплати за житлово-комунальні послуги після повідомлення відповідача ОСОБА_4 про зміну місця проживання сума заборгованості відповідачів зменшилась та станом на 18 березня 2023 року становить 30487,03 гривень. Крім того, представник позивача повідомляє, що відповідачі неодноразово (у лютому 2023 року, а також у грудні, серпні, липні, червні, березні, лютому, січні 2022 року, листопаді, жовтні, вересні, серпні, липні, травні, квітні, березні, лютому 2021 року) здійснювали оплату послуг КП «Луцькводоканал», що свідчить про визнання ними боргових зобов`язань.

Ухвалою суду від 08 квітня 2024 року закрито провадження у цій справі в частині позовних вимог до ОСОБА_4 .

Після скасування заочного рішення відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 відзиву на позовну заяву не подали.

Представник позивача КП «Луцькводоканал» в судове засідання не з`явися, попередньо подав заяву про розгляд справи без участі представника підприємства, позов підтримує та просить його задовольнити.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилися, хоча належним чином повідомлялись про дату, час та місце розгляду справи. Відповідачам копія ухвали про відкриття провадження, копія позовної з додатками направлена за адресою зареєстрованого місця проживання, що відповідає вимогам п. 2 ч. 7 ст. 128 Цивільного процесуального кодексу України. Враховуючи, що судом вжито належних заходів для повідомлення відповідача про відкриття провадження у цій справі, а також, беручи до уваги строки розгляду справи, суд дійшов висновку про можливість ухвалення рішення.

У відповідності до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Правовідносини щодо споживання житлово-комунальних послуг регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги», відповідно до ст. 4 якого законодавство України у сфері житлово-комунальних послуг базується на Конституції України і складається з нормативно-правових актів у галузі цивільного, житлового законодавства, цього Закону та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець зобов`язаний, зокрема, забезпечувати своєчасність та відповідну якість житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору.

Згідно з п. 5 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до статей 23, 24 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» послуга з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення надається згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вимогами правил надання послуг з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Порядок оплати за житлово-комунальні послуги визначений у ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», якою передбачено, що плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується, виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Судом встановлено, що відповідно до Статуту КП «Луцькводоканал», затвердженого рішенням Луцької міської ради №24/96 від 24 грудня 2021 року, КП «Луцькводоканал» засноване на комунальній власності територіальної громади міста Луцька. Головною метою підприємства є проведення виробничо-технічної діяльності, спрямованої на надійне та безперебійне забезпечення споживачів послугами водопостачання та водовідведення, а також господарська діяльність для досягнення економічних і соціальних результатів з метою отримання прибутку.

З довідки від 08 лютого 2023 року встановлено, що за наявними відомостями Реєстру Луцької міської територіальної громади до складу осіб, місце проживання яких зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , входять відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а. с. 6).

КП «Луцькводоканал» надає послуги з водопостачання та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 , споживачем яких є відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Статтею 156 ЖК України передбачено, що члени сім`ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються приміщенням нарівні з власником.

Повнолітні члени сім`ї власника зобов`язані брати участь у витратах по утриманню будинку (квартири).

Плата за послуги водопостачання та водовідведення складається з плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених тарифів на послугу та обсягу спожитих послуг, визначеного відповідно до законодавства та плати за абонентське обслуговування, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України.

Частиною першою ст. 10 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Повноваження щодо встановлення тарифів на послуги з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення розподілене між Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП) і органами місцевого самоврядування.

Суд установив, що в помешканні відповідачів не встановлений квартирний (індивідуальний) прилад обліку води, а тому плата за послугу розраховується, виходячи з розміру тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги, визначеного та розподіленого відповідно п. 4 ч. 3 ст. 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». До 12 грудня 2022 року плата за послугу розраховувалась, виходячи з розміру тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги, визначеного до норм споживання.

Як вбачається із відомостей по особовому рахунку № НОМЕР_1 (закріпленого за адресою: АДРЕСА_1 ), станом на 18 березня 2023 року заборгованість відповідачів за надані послуги з водопостачання та водовідведення становить 30 487,03 гривень.

Відповідно до ст. 525, ч. 1 ст. 526 ЦК України одностороння відмова від виконання зобов`язання і одностороння зміна його умов не допускається. Зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства.

Таким чином, проаналізувавши зібрані та дослідженні у справі докази, суд дійшов висновку, що розрахунок заборгованості відповідача, проведений позивачем КП «Луцькводоканал», є обґрунтованим, будь-яких підстав для сумніву в достовірності цього доказу в суду немає.

Враховуючи наведене,суд дійшоввисновку,що відповідачіпорушили умовидоговору пронадання послугз централізованогопостачання холодноїводи іводовідведення,внаслідок чогов нихвиникла заборгованістьза наданіКП «Луцькводоканал»послуги,а томуз відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь КП «Луцькводоканал» слід стягнути солідарно заборгованість в розмірі 30 487,03 гривень.

Отже, визначившись з характером спірних правовідносин та нормами матеріального права, які підлягають застосуванню, суд дійшов висновку про задоволення позову в повному обсязі.

Крім того, на підставі ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 2684,00 гривень.

Керуючись ст.ст. 12,77,81,141,247,259,263-268, 280,354 ЦПК України, на підставі ст.ст. 11, 509,625 ЦК України, ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», суд

У Х В А Л И В :

Позов Комунального підприємства «Луцькводоканал» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Комунального підприємства «Луцькводоканал» 30 487 (тридцять тисяч чотириста вісімдесят сім) гривень 03 копійки заборгованості за надані послуги з водопостачання та водовідведення.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Комунального підприємства «Луцькводоканал» 2 684 гривень судового збору, а саме: по 894 (вісімсот дев`яносто чотири) гривні 67 копійок з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач:Комунальне підприємство «Луцькводоканал»(місце знаходження: 43010, м. Луцьк, вул. Дубнівська, 26, код в ЄДРПОУ 03339489);

Відповідач: ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП - невідомо);

Відповідач: ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП - невідомо);

Відповідач: ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП - невідомо);

Датаскладення повного рішеннясуду 09 квітня 2024 року.

Суддя

Луцького міськрайонного суду О. М. Гринь

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118259226
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання послуг

Судовий реєстр по справі —161/4359/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні