Ухвала
від 10.04.2024 по справі 274/2987/24
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/2987/24

Провадження № 2-о/0274/95/24

Ухвала

про відкриття провадження в справі

10.04.2024 року Суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Вдовиченко Т.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області про визнання фізичної особи недієздатною, відносно ОСОБА_2

в с т а н о в и в :

До суду надійшла заява ОСОБА_1 згідно якої заявник просить:

-визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , громадянина України, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним.

-встановити опіку та призначити опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заявлені вимоги ОСОБА_1 обґрунтовує тим, що його дід - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має першу "А" групу інвалідності та потребує постійного стороннього догляду. ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря-психіатра. Він не може самостійно обслуговувати себе, купувати харчі, готувати їжу, а також перестав усвідомлювати свої дії та наслідки своєї поведінки, не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях, виникла необхідність визнання його недієздатним та встановлення опіки.

Заява відповідає вимогам ст.ст. 175-177, 297 Цивільного процесуального кодексу України.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні.

Крім того, відповідно до ч. ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Враховуючи, що ОСОБА_1 не залучив до участі у справі адвоката Сапонюка М.М., для здійснення представництва його інтересів у суді при розгляді даної заяви про визнання фізичної особи недієздатною, слід залучити до участі у справі адвоката.

Клопотання заявника про витребування у КНП "Центральна районна лікарня Бердичівського району" Гришковецької селищної, Райгородоцької, Семенівської та Швайківської сільських рад медичну картку, історію хвороби та інші документи, які свідчать про психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає: АДРЕСА_1 - слід задовольнити.

Також суд звертає увагу на те, що Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, який був затверджений Верховною Радою України, було введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Правовий режим воєнного стану неодноразово продовжувався та триває в Україні донині.

Крім того, Указом Президента України № 69/2022 від 24.02.2022, який був затверджений Верховною Радою України, було оголошено загальну мобілізацію в Україні. Правовий режим загальної мобілізації продовжувався та триває в Україні донині.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, які є опікунами особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.

При цьому, згідно з матеріалами справи, у цій справі наявні наступні обставини: є інші близькі родичи ОСОБА_2 які можуть здійснювати догляд за ним.

Крім того, згідно з ч. 2 ст. 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

З метою усунення сумнівів щодо добросовісності дій заявника, а також з метою недопущення зловживання правом на подання заяв до суду для ухилення від призову під час мобілізації, суд вважає за необхідне витребувати від ІНФОРМАЦІЯ_3 інформацію про те, чи перебуває ОСОБА_1 на військовому обліку та чи здійснений стосовно нього виклик для призову на військову службу під час мобілізації.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 260, 293, 294 ЦПК України, суддя

у х в а л и в :

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області про визнання фізичної особи недієздатною, відносно ОСОБА_2 .

Розгляд справи проводити судом у складі одного судді і двох присяжних.

Призначити судове засідання в приміщенні Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області о 12-00 год 28 травня 2024 року.

Витребувати від КНП "Центральна районна лікарня Бердичівського району" Гришковецької селищної, Райгородоцької, Семенівської та Швайківської сільських рад медичну картку, історію хвороби та інші документи, які свідчать про психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає: АДРЕСА_1 .

Витребувати від ІНФОРМАЦІЯ_3 інформацію про те, чи перебуває ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований: АДРЕСА_2 на військовому обліку та чи здійснений стосовно нього виклик для призову на військову службу під час мобілізації.

Зобов язати орган опіки та піклування Виконавчого комітету Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області надати подання про доцільність призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

У судове засідання викликати заявника, особу, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, представника заінтересованої особи.

Доручити Бердичівському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає: АДРЕСА_1 .

Копію ухвали разом з судовими повістками надіслати учасникам справи, заінтересованій особі, крім того, копію заяви з додатками; Бердичівському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для виконання в частині призначення адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - https://court.gov.ua/fair/sud0603/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: Т.М. Вдовиченко

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118259594
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, відносно ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —274/2987/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Вдовиченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні