Рішення
від 27.03.2024 по справі 295/2531/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/2531/24

2-о/295/88/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.03.2024 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

головуючогосудді - Перекупка І.Г.

при секретарі судових засідання Шиш Д.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради, ОСОБА_2 про встановлення опікуна над недієздатною особою, -

В С Т А Н О В И В:

Заявниця звернулася до суду з вказаною заявою, в якій зазначає, що заявниця є сестрою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,яка маєінвалідність здитинства,за станомпсихічного здоров`яне здатнадо самостійногообслуговування тапотребує постійногостороннього догляду.Рішенням Богунськогорайонного судум.Житомира від19.08.1999 ОСОБА_3 була визнананедієздатною.Рішенням виконавчогокомітету Богунськоїрайонної радим.Житомира від15.12.1999 ОСОБА_4 було призначено опікуном, яка на сьогодні має вже 64 роки, вона пенсіонерка та її стан здоров`я не завжди дозволяє їй в повній мірі виконувати свої обов`язки опікуна. ОСОБА_2 потребує в цьому допомоги, вона переживає, щоб у разі непередбачуваних ситуацій заявниця вофіційному порядку,а нелише фактично,також моглаздійснювати повноваженняопікуна сестри.Рішенням виконавчогокомітету Житомирськоїміської ради№1912від 07.12.2023затверджено Подання органу опіки та піклування ВК Житомирської міської ради про можливість призначення мене опікуном недієздатної ОСОБА_3 , 1979р.н.

Ухвалою Богунського районного суду м. Житомира від 21.02.2024 по вказаній справі було відкрито окреме провадження та призначено судове засідання.

Від представниці заявниці до суду надійшла заява, в якій просить розгляд справи проводити без участі та заяву підтримала, просила вимоги задовольнити.

Представником Органу опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради подано до суду заяву про розгляд справи проводити без участі, щодо задоволення вимог не заперечує.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про день час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, заяв чи клопотань суду не надала.

Процесуальне право учасників справи про розгляд справи за їх відсутності унормовано в ч. 3 ст. 211 ЦПК України, водночас, якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

У відповідності до ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується заява, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов наступного висновку.

Встановлено, що рішенням Богунського районного суду м. Житомира від 12.03.1990, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною.

Рішенням виконавчогокомітету Богунськоїрайонної радим.Житомира від15.12.1999 ОСОБА_5 було призначено опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Недієздатна ОСОБА_3 зареєстрована разом з матір`ю ОСОБА_6 та сестрою ОСОБА_1 в квартирі АДРЕСА_1 .

Згідно копії довідки до Акта огляду МСЕК Житомирської спеціалізованої міськрайонної психіатричної МСЕК серії 10 ААБ № 676479, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначено першу «А» групу інвалідності з 25.12.2012 безтерміново.

Згідно витягу з постанови лікарської комісії КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради від 16.10.2023 №1807/202, який виданий терміном на один рік, ОСОБА_1 за станом здоров`я може виконувати обов`язки опікуна.

За змістом подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради від 07.12.2023 за № 1912 зазначено, що ОСОБА_1 може виконувати обов`язки опікуна над недієздатною сестрою ОСОБА_3 .

Згідно ч. 1ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 55ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Вимогами ст.58ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч. 1 ст.60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62ЦК України визначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно ст.63ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до ст. 300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що доцільно та в інтересах недієздатної ОСОБА_3 призначити її опікуном ОСОБА_1 , оскільки вона відповідає усім вимогам, дотримання яких є обов`язковим для такого призначення.

Керуючись ст.ст.41,58,60,63 ЦК України, ст.ст.263-265,273,354,355 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради, ОСОБА_2 про встановлення опікуна над недієздатною особою, задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про сторін:

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Житомирської міської ради, місцезнаходження: м. Житомир, м-н ім С. П. Корольова, 4/2, код ЄДРПОУ 04053625.

Повний текст рішення складено 05.04.2024.

Суддя І.Г.Перекупка

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118259766
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опікуна над недієздатною особою

Судовий реєстр по справі —295/2531/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні