Ухвала
від 10.04.2024 по справі 583/1538/24
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/1538/24

2-н/583/183/24

У Х В А Л А

про відмову у видачі судового наказу

10 квітня 2024 року м. Охтирка Сумської області

Суддя Охтирського міськрайонного суду Сумської області Яценко Н.Г., розглянувши матеріали заяви Акціонерного товариства «Сумиобленерго», в особі Філії «Охтирський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» про видачу судового наказу про стягнення із ОСОБА_1 вартості не облікованої електричної енергії,

ВСТАНОВИВ:

Представник Акціонерного товариства «Сумиобленерго», в особі Філії «Охтирський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго»звернувся до суду із зазначеною заявою, згідно якої просить видати судовий наказ про стягнення із ОСОБА_1 вартості необлікованої електичної енергії в сумі 64209,38 грн. та витратисудового зборув сумі302,80грн.Вимоги зазаявою мотивовані тим, що 09.12.2023 під час проведення перевірки дотримання умов договору про користування (постачання) електричної енергії споживачем ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 було виявлено самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводок до електричної мережі у точці на чердачному приміщенні, а саме облаштування відгалуження від до облікової проводки з чердачного приміщення до після облікової проводки житлового будинку, у результаті чого електрична енергія споживалася, але не обраховувалася та не сплачувалася всупереч вимогам договору. За результатами перевірки представниками оператора системи за участю споживача ОСОБА_1 було складено акт про порушення, а 22.02.2024 на засіданні комісії Філії «Охтирський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» по розгляду акту було визначено обсяг та вартість не облікованої електричної енергії, що становить 9252 кВт/год на суму 64209,38 грн. з ПДВ, яку ОСОБА_1 на даний час не сплачено, що і стало підставою для звернення до суду із вказаною заявою.

Дослідивши заяву про видачу судового наказу та додані до неї документи, приходжу до переконання про необхідність відмовити у видачі судового наказу з огляду на наступне.

Згідно вимог ч. 1ст. 160 ЦПК Українисудовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу.

Відповідно до п. 3 ч.1ст.161 ЦПК Українисудовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахування індексу інфляції та 3% річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

З наведеного вбачається, що наказне провадження - це самостійний і спрощений вид судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою про видачу судового наказу особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

Разом з тим, я вбачається з поданої заяви представник Акціонерного товариства «Сумиобленерго», в особі Філії «Охтирський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» просить стягнути із ОСОБА_1 вартості розрахованого обсягу спожитої необлікованої електричної енергії, що по своїй суті не є заборгованістю за житлово-комунальні послуги, оскільки вказана заборгованість утворилась у зв`язку з порушенням боржникомправил користування електричною енергією, а не через несплату останнім коштів за надані заявником послуги.

Згідно вимог Згідно п.3 ч.1ст.165 ЦПК Українисуддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заявлено вимогу, яка не відповідає вимогамстатті 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 ЦПК України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбаченихпунктами 3-6частини першої статті 165 цього Кодексу, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Таким чином, оскільки вимога, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу, не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, суд відмовляєу видачісудового наказу.

Керуючись ст.ст.165,166,260,261,353 ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у видачі судового наказу за заявою Акціонерного товариства «Сумиобленерго», в особі Філії «Охтирський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» про видачу судового наказу про стягнення із ОСОБА_1 вартості не облікованої електричної енергії.

Ухвалу суду може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня проголошення через Охтирський міськрайонний суд Сумської області.

Суддя Охтирського міськрайонного суду

Сумської області Н.Г. Яценко

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118259857
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення із ОСОБА_1 вартості не облікованої електричної енергії

Судовий реєстр по справі —583/1538/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні