Рішення
від 09.04.2024 по справі 585/1326/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/1326/24

Номер провадження 2/585/502/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області в складі: головуючої судді - Євлах О.О., за участю: секретаря судових засідань Безручко О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ромни цивільну справу

за позовом ОСОБА_1 ,

до

відповідачі Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області, ОСОБА_2 ,

третя особа: Приватний нотаріус Шостинського районного нотаріального округу Сумської області Оснач Юлія Іванівна,

вимоги позивача: про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, ухвалив рішення про наступне:

І. Стислий виклад позиції сторін.

1. ОСОБА_1 , через свого представника ОСОБА_3 , звернулася до суду з заявою, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

2. Позов обґрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла рідна тітка позивачки ОСОБА_4 . Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входять земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 5,383 га, що розташовані на території Артюхівської сільської ради Роменського району Сумської області. спадкоємцями на все майно після смерті ОСОБА_4 за заповітом є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . ОСОБА_2 спадщину після смерті ОСОБА_4 не прийняв та у подальшому на неї не претендує. Інших спадкоємців, у тому числі неповнолітніх та не працездатних, не має. Тітка позивачки була одинокою, не мала власних дітей та чоловіка. Таким чином позивачка є спадкоємицею за заповітом після смерті ОСОБА_4 , але оформити спадщину на спадкове майно не може, оскільки не підтверджується факт прийняття нею спадщини. В установленому законом порядку позивачка не прийняла спадщину після смерті ОСОБА_4 з поважної причини, оскільки не знала про існування заповіту, про що їй стало відомо лише після звернення до Андріяшівської сільської ради. Дублікат заповіту ОСОБА_1 змогла отримати тільки 29.02.2024 року. Тому просила визначити ОСОБА_1 додатковий строк в два місяці з дня вступу рішення в законну силу для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

3. Відповідач надав заяву про визнання позову.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

4. У судове засідання сторони не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи.

Від представника позивача до суду надійшла заява, в якій позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Приватний нотаріус Шостинського районного нотаріального округу Сумської області Оснач Ю.І. надав суду заяву, в якій просив справу слухати без їх участі.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

5. Ухвалою Роменського міськрайонного суду Сумської області від 19 березня 2024 року справу прийнято до розгляду та призначено підготовче засідання на 09 квітня 2024 року.

09 квітня 2024 року справу призначено до судового розгляду.

Судом на підставі частини другої статті 247Цивільного процесуальногокодексу України (далі ЦПК), у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст спірних правовідносин.

6. Судом встановлено, що до суду через свого представника звернулася ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.3-4).

7. Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого повторно 09 листопада 2022 року, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 ( а.с.5).

8. Відповідно до довідки Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації Комунальної установи Сумської обласної ради Свеський психоневрологічний інтернат від 04.08.2022 року № 484, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на день її смерті ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) була зареєстрована та проживала в КУСОР Свеському психоневрологічному інтернаті за адресою: Сумська область, смт. Свеса, вул. Дачна, 1 ( а.с.6).

9. Згідно дублікату заповіту посвідченого виконавчим комітетом Артюхівської сільської ради депутатів трудящих Роменського району Сумської області, виданого 1 квітня 1993 року, ОСОБА_4 заповіла все своє майно ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ( а.с.7).

10. В заяві ОСОБА_2 від 18 листопада 2022 року, посвідченої приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Харківської області Шкіря Ю.В., зазначено, що ОСОБА_2 спадщину після смерті ОСОБА_4 не прийняв, на неї не претендую та не буду звертатися до суду з питань визначення додаткового строку для прийняття спадщини ( а.с.8).

11. Відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-СМ № 042351, виданого 20 січня 2002 року, ОСОБА_4 на підставі рішення 23 сесії 23 скликання Артюхівської сільської ради від 23 листопада 2001 року передано у приватну власність земельну ділянку площею 5,383 га. Земельна ділянка розташована на території Артюхівської сільської ради, яку передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.9).

12. Відповідно до роз`яснення приватного нотаріуса Шостинського районного нотаріального округу Сумської області від 26.02.2024 року № 34/01-16, ОСОБА_1 роз`яснено, що оскільки пропущено встановлений ст. 1270 ЦК України шестимісячний строк для прийняття спадщини , а саме не подано заяву про прийняття спадщини/, яка передбачена ст. 1269 ЦК України, а також не пред`явлені докази про постійне проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини за однією адресою, які необхідно згідно зі ст. 1268 ЦК України, тому на підставі вищевикладеного запропоновано для реалізації ст. 1272 ЦК України звернутися до суду з позовом про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини або встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини за однією адресою (а.с.10).

13. Відсутність заведеної спадкової справи після смерті ОСОБА_4 підтверджується витягом зі Спадкового реєстру ( спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 75973891 від 26.02.2024 року, наданим приватним нотаріусом Оснач Ю.І. ( а.с. 11).

14. Згідно витягу зі Спадкового реєстру ( заповіти/ спадкові договори) від 26.02.2024 року, заповіт № 71725525, посвідчений Артюхівською сільською радою Роменського району Сумської області 01.04.1993 року чинний.

ІV. Норми права.

15. Відповідно дост. 4 ЦПК Українитаст. 20 ЦК Україникожна особа має право на звернення до суду з метою захисту своїх цивільних прав, свобод чи інтересів у разі їх порушення, невизнання або оспорювання.

На підставі ч. 1 ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних або юридичних осіб в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

На підставі статей 1216; 1217; 1218Цивільного кодексуУкраїни (далі ЦК) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла, до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини (ст. 1218 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 1269, ч. 1 ст. 1270ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270цього Кодексу не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пунктом 24 постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від30травня 2008року №7«Про судовупрактику усправах проспадкування» судам роз`яснено, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України. Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити із того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Відповідно до положень ст.ст.76,77,78,80,81 ЦПК Україникожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно дост. 89 ЦПК Українисуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому досліджені наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

У ч. 7 ст. 294 ЦПК України зазначено, що при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

V. Оцінка суду.

16. Проаналізувавши обставини справи, оцінивши надані докази за власним переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному та безпосередньому їх дослідженні, кожен окремо та в сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Позивач є спадкоємцем за заповітом, відповідач проти позову заперечень не висловив, то суд визнає поважною причину пропуску строку для прийняття позивачем спадщини, і вважає можливим задовольнити її позов та визначити позивачу додатковий строк у два місяці з дня вступу рішення в законну силу для подання до нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З цих підстав,

керуючись статтями 2, 5, 10-13, 18, 76-81, 89, 258-259, 263 265, 315 Цивільного процесуального кодексу України, Суд, -

У Х В А Л И В :

1. Позов ОСОБА_1 , до Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області, ОСОБА_2 , третя особа: Приватний нотаріус Шостинського районного нотаріального округу Сумської області Оснач Юлії Іванівни, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

2. Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк в два місяці з дня вступу рішення в законну силу для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Роменський міськрайонний суд Сумської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення його повного тексту.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Андріяшівська сільська рада Роменського району Сумської області, місцезнаходження: 42087, Сумська область, Роменського району, с.Андріяшівка, вул. Соборна, 11, ЄДПОУ 04391167.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Третя особа: Приватний нотаріус Шостинського районного нотаріального округу Сумської області Оснач Юлія Іванівна, місцезнаходження: 41200, Сумська область, смт. Ямпіль, вул. Соборна, 4 / 5.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ Оксана ЄВЛАХ

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118259917
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —585/1326/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні