Ухвала
від 10.04.2024 по справі 274/2930/21
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

Романівський районнийсуд Житомирської області

274/2930/21

У Х В А Л А

10квітня 2024 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Ковальчука М.В., з участю секретаря судового засідання Багінської В.І., розглянувши заяву ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження,-

В С Т А Н О В И В :

В березні 2024 року ОСОБА_2 звернулася до суду із заявою, в якій просить замінити боржника у виконавчому провадженні, яке здійснюється щодо примусового виконання постанови Житомирського апеляційного суду від 07 листопада 2023 року, ухваленого у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області та Комунального закладу «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області про визнання незаконним та скасування розпорядження про звільнення з роботи, поновлення на роботі, стягнення різниці в заробітку за час виконання нижче оплачуваної роботи та моральної шкоди, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Управління Держпраці у Житомирській області.

Вказана заява обгрунтована тим, що Краснопільська сільська рада Бердичівського району Житомирської області є правонаступником попереднього боржника.

В судове засідання учасники справи та заінтересовані особи, які були належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, не з`явилися. Заявником та Бердичівським відділом державної виконавчої служби у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) заявлено клопотання про розгляд справи за їхньої відсутності.

Судом встановлено, що 13 квітня 2023 року Романівським районним судом Житомирської області у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області та Комунального закладу «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області про визнання незаконним та скасування розпорядження про звільнення з роботи, поновлення на роботі, стягнення різниці в заробітку за час виконання нижче оплачуваної роботи та моральної шкоди, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Управління Держпраці у Житомирській області (цивільна справа № 274/2930/21) проведено розгляд справи та ухвалено рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Житомирського апеляційного суду від 07 листопада 2023 року рішення Романівського районного суду Житомирської області від 13 квітня 2023 року року скасовано та ухвалено нове рішення, яким визнано незаконним та скасовано розпорядження голови Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області № 92-к/06-04 від 09 квітня 2021 року про звільнення ОСОБА_1 з посади директораКомунального закладу «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, поновлено ОСОБА_1 на посадідиректораКомунального закладу «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області з 10 квітня 2021 року, а також стягнутоз Комунального закладу «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської областіна користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 162969,16 грн, 2000,00 грн на відшкодування моральної шкоди та 275,60 грн судового збору.

20 грудня 2023 року Романівським районним судом Житомирської області ОСОБА_1 видано виконавчий лист.

22 грудня 2023 року старшим державним виконавцем Бердичівського відділу державної виконавчої служби у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) було відкрито виконавче провадження № 73665573 по вищевказаному виконавчому документу, в якому стягувачем являється ОСОБА_1 , а боржником Комунальний заклад «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області.

19 лютого 2024 року 34 сесією 8 скликання Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області було ухвалено рішення № 1953 «Про ліквідацію Комунального закладу «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області», згідно якого Комунальний заклад «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області ліквідовано, створено ліквідаційну комісію та встановлено строк заявлення вимог кредиторів до юридичної особи.

19 лютого 2024 року 34 сесією 8 скликання Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області було ухвалено рішення № 1955 «Про передачу комунального майна «ОКЗО Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області», згідно якого вилучено із оперативного управління Комунального закладу «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області комунальне майно, що перебувало на балансі установи, та передано таке майно «Опорному закладу освіти Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчим провадженням, як завершальною стадією судового провадження і примусового виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб), вважається сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно -правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно із частиною першою та другою статті 15 Закон України «Про виконавче провадження» сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Відповідно до абзацу першого частини п`ятої статті 15 Закон України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї зі сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Також відповідно до частин першої та другої статті 442 ЦПК України у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником; заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Отже, виконавче провадження є однією зі стадій судового провадження, яка завершує його. Ця стадія розпочинається з набранням судовим рішенням законної сили або за інших умов, установлених законом. За законом на стадії виконавчого провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження. Така заміна є прийнятною, зокрема, у правовідносинах, що допускають правонаступництво. Процесуальний закон та закон, який регулює підстави, порядок та спосіб виконання судових рішень, не обмежує можливість заміни сторони виконавчого провадження залежно від загальних умов та порядку (етапу) здійснення виконавчого провадження, наприклад, у зв`язку з ухваленням державним виконавцем рішення про початок примусового виконання рішення на підставі виконавчого документа.

За приписами статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Виходячи зі змісту наведеної норми права, процесуальне правонаступництво передбачено не лише у зв`язку зі смертю (оголошенням померлою) фізичної особи та припиненням юридичної особи, а й в інших передбачених законом випадках, у тому числі в разі реорганізації суб`єкта господарювання. Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 55 ЦПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення.

Правонаступництво - це перехід суб`єктивного права (а у широкому розумінні - також і юридичного обов`язку) від однієї особи до іншої (правонаступника).

Правонаступництво юридичної особи має місце у випадку її припинення шляхом реорганізації: злиття, приєднання, поділу, перетворення (частина перша статті 104 ЦК України). У такому разі відбувається одночасне правонаступництво (передання) прав і обов`язків юридичної особи або, іншими словами, одночасне правонаступництво щодо майна, прав і обов`язків юридичної особи (частина друга статті 107 ЦК України). Тому правонаступництво юридичної особи, так само як і спадкове правонаступництво (стаття 1216 ЦК України), завжди є універсальним, тобто передбачає одночасний перехід до правонаступника за передавальним актом або розподільчим балансом (частина перша статті 104, статті 106-109 ЦК України) прав і обов`язків юридичної особи, яка припиняється шляхом реорганізації.

Внаслідок певної дії чи події сторону у зобов`язанні можна замінити на іншу особу, яка є її правонаступником, або стосовно лише цивільних прав (обов`язків), або одночасно щодо цивільних прав і обов`язків. Іншими словами, заміна сторони у зобов`язанні може бути наслідком або сингулярного правонаступництва (зокрема, на підставах договорів купівлі-продажу (частина третя статті 656 ЦК України), дарування (частина друга статті 718 ЦК України), факторингу (глава 73 ЦК України)), або універсального правонаступництва (у випадку реорганізації юридичної особи (частина перша статті 104 ЦК України) чи спадкування (стаття 1216 ЦК України)).

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі, необхідне встановлення або правонаступника такої юридичної особи внаслідок її припинення шляхом реорганізації, або правонаступника окремих її прав чи обов`язків внаслідок заміни сторони у відповідному зобов`язанні. В обох випадках для встановлення процесуального правонаступництва юридичної особи необхідно визначити підстави такого правонаступництва, а також обсяг прав та обов`язків, який перейшов до правонаступника у спірних правовідносинах.

Відповідно до частини першої статті 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

За правилами частини п`ятої статті 104 ЦК України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань можуть підтверджувати факт правонаступництва юридичної особи у випадку її припинення шляхом реорганізації.

Таких висновків дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 30 червня 2020 року у справі № 264/5957/17 (провадження № 14-37цс20).

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Комунальний заклад «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області (ідентифікаційний код юридичної особи: 22067737) перебуває в стані припинення з 23 лютого 2024 року, процедура припинення юридичної особи не завершена, відомості про правонаступників юридичної особи відсутні.

За наведених обставин, встановивши факт незавершення процедури припинення юридичної особи - Комунального закладу «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, суд приходить до висновку провідсутність правових підстав для заміни боржника у виконавчому провадженні, оскільки Краснопільська сільська рада Бердичівського району Житомирської області не є правонаступником прав та обов`язків Комунального закладу «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області. Крім того, Комунальний заклад «Іванопільський ліцей» Краснопільської сільської ради Бердичівського району Житомирської області не є ліквідованим, а перебуває на стадії припинення (ліквідації), тобто не втратив статус юридичної особи, а тому його заміна у виконавчому провадженні не допускається також із цієї причини.

Керуючись статтями 353, 442 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

У задоволенні ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження відмовити.

Ухвалу може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її постановлення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України.

Суддя М.В. Ковальчук

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118260417
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —274/2930/21

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 07.11.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Постанова від 07.11.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Рішення від 13.04.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні