Ухвала
від 14.03.2024 по справі 650/515/24
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/515/24

Провадження № 2-сз/650/6/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 року смт. Велика Олександрівка

Великоолександрівський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді - Хомик І.І.,

за участю секретаря судового засідання - Ткаченко І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Велика Олександрівка заяву представника позивача ОСОБА_1 в інтересах Акціонерного товариства «ЮНЕКС БАНК» про повернення судового збору по цивільній справі за позовом Акціонерного товариства «ЮНЕКС БАНК» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

До Великоолександрівський районнийсуд Херсонськоїобласті надійшла заява представника позивача ОСОБА_1 про повернення надмірно сплаченого судового збору по даній цивільній справі, згідно якої заявник просить суд повернути АТ «ЮНЕКСБАНК» надмір сплачений судовий збір у розмірі 6000,53 грн. сплачений ним при подачі позову до суду.

Вивчивши матеріали справи та обґрунтування поданої заяви суд прийшов до наступного.

Відповідно дост.2 Закону України «Про судовий збір», платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

У відповідності до ч.1ст. 7 Закону України «Про судовий збір»сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом; повернення заяви або скарги; відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі; залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням); закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Вказаний вище перелік підстав для повернення судового збору є вичерпним.

Положеннямистатті 7 Закону України «Про судовий збір»не передбачено повернення помилково сплаченого судового збору шляхом постановлення ухвали суду.

Водночас, процедура повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевого бюджетів, зокрема, податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету, встановлена Порядком повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженимнаказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2013 року №787.

Пунктами 3, 5 цього Порядку передбачено, що повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів та перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок, у національній валюті здійснюється Казначейством або головними управліннями Казначейства з відповідних бюджетних рахунків для зарахування надходжень (далі - рахунки за надходженнями), відкритих в Казначействі відповідно до законодавства, шляхом оформлення розрахункових документів. Повернення платежів у національній валюті здійснюється на рахунки отримувачів коштів, відкриті в банках або Казначействі, вказані у поданні (висновку, повідомленні) органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, органів, які ведуть облік заборгованості в розрізі позичальників, заяві платника (у разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого)).

Повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету або на єдиний рахунок (у разі його використання) податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджетів, перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок, здійснюється за поданням (висновком, повідомленням) органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, а при поверненні судового збору (крім помилково зарахованого) - за судовим рішенням, яке набрало законної сили.

У разі повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджетів (крім зборів та платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС та органи Держмитслужби) орган, що контролює справляння надходжень бюджету, засобами системи Казначейства формує подання в електронній формі згідно з додатком 1 до цього Порядку та подає його до відповідного головного управління Казначейства за місцем зарахування платежу до бюджету, Казначейства.

Судом встановлено, що при подачі позову до суду, позивач АТ «ЮНЕКСБАНК» сплатив судовий збір у розмірі 9502,55 грн., що підтверджується оригіналом квитанції наявної в матеріалах даної цивільної справи (а.с.4).

Сума позовних вимог по справі складає 233467,74 грн. Сума судового збору, яка мала бути сплачена позивачем складає 3502,02 грн.

Згідно п. 1 ч.2ст.4 Закону України «Про судовий збір»за подання фізичною особою до суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що заява про повернення надмірно сплаченого судового збору підлягає до задоволення, слід повернути позивачу суму помилково сплаченого судового збору в розмірі 6000,53 грн.

Керуючисьст.7 Закону України «Про судовий збір»,ст.133 ЦПК України, Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженогонаказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 року №787,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника позивача Дитинчук Вікторії Миколаївни в інтересах Акціонерного товариства «ЮНЕКС БАНК» про повернення судового збору по цивільній справі за позовом Акціонерного товариства «ЮНЕКС БАНК» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Зобов`язати Головне Управління Державної казначейської служби України у Херсонській області повернути Акціонерного товариства «ЮНЕКС БАНК» помилково сплачену суму судового збору в розмірі 6000,53 (шість тисячі) гривень 53 коп. за платіжною інструкцією № 191 від 25.01.2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ірина ХОМИК

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118260513
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —650/515/24

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні