Ухвала
від 08.04.2024 по справі 766/4783/23
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/4783/23

н/п 2-о/766/156/24

УХВАЛА

про залучення заінтересованої особи

та призначення захисника

08 квітня 2024 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

Головуючого судді: Булах Є.М.,

присяжних: Філіпової О.А.

Шевченко С.М.

секретар судового засідання: Арутюнова К.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Херсоні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Управління соціальної політики Херсонської районної державної адміністрації Херсонської області (ЄДРПОУ не встановлено, місцезнаходження: 75000, Херсонська область, Білозерський район, с.м.т. Білозерка, вул.. Свободи, буд. 89), виконавчий комітет Суворовської районної у місті Херсоні ради(ЄДРПОУ: 04060163, місцезнаходження: 73000, м. Херсон, проспект Ушакова, буд. 47), ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 ) про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з заявою про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, у якій просить визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Федорівка, Білозерського району Херсонської області, що мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ; призначити опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Сумган, Азейбарджан, який мешкає за адресою: АДРЕСА_2 .

Заява мотивована тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є сином заявника та визнаний інвалідом першої групи з 2022 року, захворювання має з дитинства.

Оскільки він не усвідомлює значення своїх дій і не може керувати ними то потребує стороннього догляду та призначення опікуна.

За таких обставин, заявник просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та встановити над ним опіку, призначивши ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 його опікуном.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 03.01.2024 року провадження у справі відкрито в порядку окремого провадження. Судове засідання призначено на 27.03.2024 року.

У час призначений для розгляду справи заявник не з`явився, 27.03.2024 року через канцелярію суду подав заяву про відкладення судового засідання у зв`язку із необхідністю підготувати клопотання про призначення у справі судової експертизи.

Представник заінтересованої особи УСП Херсонської районної державної адміністрації Херсонської області у судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомили. Про день, час та місце судового розгляду справи повідомлено належним чином, зокрема шляхом направлення судових повісток про виклик за відомим суду зареєстрованим у встановленому законом порядком місцем їх проживання, опублікування оголошень на офіційному веб-сайті судової влади України: https://court.gov.ua/unknown/sud2125.

Від представника органу опіки та піклування Суворовської районної у місті Херсоні ради 21.03.2024 року надійшло клопотання про проведення судового засідання без участі представника заінтересованої особи.

ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, через канцелярію суду 27.03.2024 року подала клопотання про розгляд справи без її участі.

У зв`язку із неявкою всіх учасників справи судове засідання не відбулося, розгляд справи призначено на 08.04.2024 року.

У час призначений для розгляду справи заявник не з`явився, 08.04.2024 року через канцелярію суду подав клопотання про залучення до часті у справі особи, відносно якої вирішується питання про визнання її недієздатною та призначення їй захисника.

Представник заінтересованої особи УСП Херсонської районної державної адміністрації Херсонської області у судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомили. Про день, час та місце судового розгляду справи повідомлено належним чином, зокрема шляхом направлення судових повісток про виклик за відомим суду зареєстрованим у встановленому законом порядком місцем їх проживання, опублікування оголошень на офіційному веб-сайті судової влади України: https://court.gov.ua/unknown/sud2125.

Від представника органу опіки та піклування Суворовської районної у місті Херсоні ради 21.03.2024 року надійшло клопотання про проведення судового засідання без участі представника заінтересованої особи.

ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, у раніше поданій заяві просила розгляд справи провести без її участі.

За таких обставин, суд вважає за можливе провести судове засідання без осіб, що беруть участь у розгляді справи та вирішити клопотання заявлене заявником, крім того, за приписами ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали цивільної справи, суд дійшов такого висновку.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ст. 2 ЦПК України)

У відповідності до вимог статті 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів учасників справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження.

Згідно до ч.3 ст. 42 ЦПК України, у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Згідно з ч. ч. 3, 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до частини першої статті 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися в режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги(частина третя статті 15 ЦК України).

Відповідно до пункту 24 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 Закону, протягом розгляду справи в суді, зокрема на здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Як встановленосудом призверненні досуду іззаявою провизнання особинедієздатною тапризначення їйопікуна заявникомне зазначенов якостіучасника справи ОСОБА_3 ,стосовно якогоставиться питанняпро визнанняйого недієздатним,а тому суд вважає за необхідне залучити його до участі у справі у якості заінтересованої особи.

З метою забезпечення особі, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, права на правничу допомогу, ураховуючи, що розгляд справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю, в тому числі, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною та її адвоката, суд дійшов висновку про необхідність направлення доручення до Південного міжрегіонального центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги для призначення адвоката.

Одночасно, задля процесуальної економії часу, виконання завдань цивільного судочинства, суд вважає за доцільне запропонувати призначеному адвокату ознайомитися з матеріалами справи в установі суду до дня наступного судового засідання.

Відповідно до вимог ст. 223 ЦПК України, суд відкладає розгляд справи.

Керуючись ст.ст. 13, 19, 42, 258-260, 299 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Залучити до участі у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Управління соціальної політики Херсонської районної державної адміністрації Херсонської області (ЄДРПОУ не встановлено, місцезнаходження: 75000, Херсонська область, Білозерський район, с.м.т. Білозерка, вул.. Свободи, буд. 89), виконавчий комітет Суворовської районної у місті Херсоні ради(ЄДРПОУ: 04060163, місцезнаходження: 73000, м. Херсон, проспект Ушакова, буд. 47), ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 ) про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна:

- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП:не встановлено, місце реєстрації: АДРЕСА_2 ).

Визначити заінтересованій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснення на заяву, яке повинне відповідати ч. ч. 3-6 ст. 178 ЦПК України, попередивши, що у разі їх ненадання у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити справу за наявними матеріалами.

Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення до судового засідання.

Доручити Південному міжрегіональному центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги призначити адвоката особі стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП:не встановлено, місце реєстрації: АДРЕСА_2 ), в цивільній справі №766/4783/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління соціальної політики Херсонської районної державної адміністрації Херсонської області, виконавчий комітет Суворовської районної у місті Херсоні ради, ОСОБА_2 , про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна.

Забезпечити участь адвоката у справі у судове засідання в приміщенні Херсонського міського суду Херсонської області за адресою: 73000 м. Херсон, вул. Маяковського,6/29, каб.409.

Судове засідання відкласти на 22.04.2024 року о 15:15 год.

Учасники справи мають можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки: http: https://ksm.ks.court.gov.ua/sud2125/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 08.04.2024 року.

Суддя Є.М.Булах

Присяжні: О.А.Філіпова

С.М. Шевченко

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118260805
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —766/4783/23

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Булах Є. М.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Булах Є. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Булах Є. М.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Булах Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні