Ухвала
від 04.04.2024 по справі 677/411/24
КРАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 677/411/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.04.2024 року м. Красилів

Красилівський районний суд Хмельницької області у складі:

головуючого - судді Вознюка Р.В.,

присяжних Розумної О.А., Сичука О.О.,

за участі секретаря судового засідання Федченко Л.В.,

справа № 677/411/24,

учасники справи:

заявник ОСОБА_1 ,

заінтересована особа орган опіки та піклування Красилівської міської ради Хмельницької області,

предмет заяви - продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

представник заявника - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Красилів справу в порядку окремого провадження,

В С Т А Н О В И В:

В провадженніКрасилівського районногосуду Хмельницькоїобласті знаходитьсяцивільна справаза заявою ОСОБА_1 заінтересована особа орган опіки та піклування Красилівської міської ради Хмельницького району Хмельницької області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особинедієздатною.

Обґрунтовуючи заяву ОСОБА_1 зазначила, що рішенням Красилівського районного суду від 29.06.2022 року її рідного брата ОСОБА_3 визнано недієздатним та її призначено опікуном над ним. Строк дії даного рішення судом встановлено у два роки. На сьогоднішній день стан здоров`я ОСОБА_3 не змінився, лікування, на жаль, було безрезультатним, через хронічний стійкий психічний розлад він продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та не може керувати ними, перебуває під медичним спостереженням лікаря-психіатра з приводу важкої розумової відсталості, а тому з метою встановлення психічного стану заявник ОСОБА_1 просить призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання: - Чи страждає ОСОБА_3 психічним захворюванням? Якщо так, то яким? - Чи розуміє ОСОБА_3 значення своїх дій та чи може керувати ними?

У судовому засіданні представник заявника ОСОБА_2 клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи (амбулаторної) підтримав.

Заявник, представник Красилівської міської ради Хмельницької області в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Заслухавши думку представника заявника, дослідивши матеріали справи, суд доходить таких висновків.

Згідно з частинами 6-9 статті 300 ЦПК України строк діїрішення провизнання фізичноїособи недієздатноювизначається судом,але неможе перевищуватидвох років. Клопотанняпро продовженнястроку діїрішення провизнання фізичноїособи недієздатноюмає правоподати опікун,представник органуопіки тапіклування непізніше ніжза п`ятнадцятьднів дозакінчення строку,визначеного частиноюшостою цієїстатті. Клопотанняпро продовженнястроку діїрішення провизнання фізичноїособи недієздатноюповинно міститиобставини,що свідчатьпро продовженняхронічного,стійкого психічногорозладу,внаслідок чогоособа продовжуєне усвідомлюватизначення своїхдій та(або)керувати ними,підтверджені відповіднимвисновком судово-психіатричноїекспертизи. Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до пунктів 7, 8 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.10.2001 року № 397, предметом експертизи є визначення психічного стану осіб, яким призначено експертизу, у конкретні проміжки часу і відносно певних обставин, що становлять інтерес для органів слідства та суду. Об`єктами експертизи, серед іншого, є позивачі, відповідачі та інші особи, стосовно яких вирішується питання про їхню дієздатність.

За вимогами п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до п. 14 Пленуму Верховного Суду України № 8 від 30.05.1997 року «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» для визначення психічного стану особи в справах про визнання громадян недієздатними призначення судово-психіатричної експертизи є обов`язком суду.

Відповідно ч. 4 ст. 103 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Нормою ч. 1 ст. 299 ЦПК України передбачено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Згідно з абз 3 ч. 1 ст. 299 ЦПК для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Суд, враховуючи наявні у справі докази, доходить висновку, що у справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, а тому клопотання заявника про призначення амбулаторної судово-психіатричноїекспертизипідлягає задоволенню, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання в галузі медицини.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Керуючись ст.ст. 103, 252, 298, 299, 300, 353 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у цивільній справі № 677/411/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Красилівської міської ради Хмельницького району Хмельницької області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особинедієздатною, амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Хмельницької філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України» (31120, с. Скаржинці Хмельницького району Хмельницької області), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за статтями384,385 КК України.

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням? Якщо так, то яким?

2. Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із урахуванням стану його здоров`я приймати участь в судових засіданнях?

Копію ухвали надіслати експертам для виконання.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 677/411/24 (провадження № 2-о/677/40/24) та амбулаторну картку хворого ОСОБА_3 .

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_1 ) забезпечити на вимогу експертів явку ОСОБА_3 до Хмельницької філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України» для проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Висновок амбулаторної судово-психіатричної експертизи направити до Красилівського районного суду Хмельницької області.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність по ст.ст. 384, 385 КК України.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі до Хмельницького апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали складено 09.04.2024 року.

Суддя: Р.В. Вознюк

Присяжні: О.А. Розумна

О.О. Сичук

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118261048
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, представник заявника - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Красилів справу в порядку окремого провадження

Судовий реєстр по справі —677/411/24

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Вознюк Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні