Рішення
від 09.04.2024 по справі 728/490/24
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 728/490/24

Номер провадження 2/728/228/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Бахмач

Бахмацький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді Роздайбіда О.В.

при секретарі Петренко О.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бахмач в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Батуринської міської ради Ніжинського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Батуринської міської ради Ніжинського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. В своїй заяві вказала, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яку вона має намір прийняти, оскільки має 1 групу інвалідності а тому їй належить обов`язкова частка в спадщині. Позивач як спадкоємець за законом у передбачений законодавством шестимісячний термін не звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, у зв`язку з юридичною необізнаністю, та запровадженням воєнного стану на території України, що призвело до пропуску ним строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою судді Бахмацького районного суду Чернігівської області від 23.02.2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд справи у порядку загального позовного провадження. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд справи у порядку загального позовного провадження. Вказаною ухвалою суду відповідачу запропоновано надати протягом п`ятнадцяти днів відзив на позовну заяву.

Ухвалою суду Бахмацького районного суду Чернігівської області від 22.03.2024 року закрито підготовче провадження та справу призначено до розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася надала заяву про розгляд справи в її відсутність, позовні вимоги підтримала та просила задовольнити їх.

Представник відповідача Батуринської міської ради Ніжинського району Чернігівської області в судове засідання не з`явився. В наданій заяві просив справу розглядати у відсутність представника. У визначений судом строк відзиву на позов не подали.

В зв`язку з неявкою в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено в судовому засіданні ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.9).

За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким все своє майно заповіла ОСОБА_3 (а.с.11)

Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої, окрім іншого, входить право на земельну частку (пай), згідно Сертифіката серії ЧН № 154433 від 20.09.1996 (а.с.21).

Згідно довідки, виданої Матіївським старостинським округом Батуринської міської ради Ніжинського району Чернігівської області ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на день смерті постійно проживала та була зареєстрована АДРЕСА_1 . На день смерті спадкодавця в даному будинку проживала одна (а.с.10)

Рішенням Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 22.08.2023 року встановлено факт родинних відносин між померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , згідно якого ОСОБА_2 була рідною бабою ОСОБА_1 по лінії матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .(а.с.12-13)

Згідно ч.1ст.1266 ЦК Українивнуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Отже позивач ОСОБА_1 відповідно до ч.1ст.1266 ЦК Україниє спадкоємцем за правом представлення.

Оскільки позивач своєчасно, у передбачений законодавством шестимісячний термін, не прийняла спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , приватний нотаріус Конотопського районного нотаріального округу Сумської області І.В. Майстренко відмовила їй у відкритті спадкової справи та видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно (а.с.5).

Згідно повідомлення Бахмацької державної нотаріальної контори від 27.02.2024 року за №203/01-16 ,спадкова справапісля померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 невідкривалась, оскільки ніхто із спадкоємців не звертався із заявою про прийняття спадщини чи про відмову у її прийнятті.

Відповідно до статті 6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Частиною першою статті 15ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до частини першої статті 16ЦКУкраїни кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Вказаний спір регулюється положеннями глави 84 та 85 Книги шостої (Спадкове право)Цивільного кодексу України.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Як видно із матеріалів справи, позивач постійно не проживав зі спадкодавцем, тому зобов`язаний був у шестимісячний строк після її смерті, подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1272ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Суд вважає, що в даному випадку позивачу, який є спадкоємцем за законом, на час відкриття спадщини перешкоджали обставини, що не залежали від нього, а саме, через введення на території України воєнного стану, питання прийняття спадщини для позивача ускладнилося. Разом з тим на вказане спадкове майно інших спадкоємців немає, спадкова справа не заводилась, а відповідачі не мають заперечень щодо задоволення позову. Відтак суд вважає, що позивачу можливо визначити додатковий строк для прийняття спадщини.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положеньст. 76 ЦПК Українидокази в їх сукупності, оскільки позивач пропустила строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визначити причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити їй додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Керуючись статтями 2,4,5,10-13,18,258,259,263,264,265 ЦПК України, на підставі статей15,16,1220,1222,1223,1269,1270,1272 ЦК України,суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Батуринської міської ради Ніжинського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в три місяці, який починається з дня набрання рішенням законної сили.

Позивач: ОСОБА_1 , проживає в АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Батуринська міська рада Ніжинського району Чернігівської області, м. Батурин Ніжинського району Чернігівської області вулиця В.Ющенка,30, код ЄДРПОУ 04414566.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено тільки вступну і резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 09.04.2024 року.

Суддя О.В. Роздайбіда

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118261525
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —728/490/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Роздайбіда О. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Роздайбіда О. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Роздайбіда О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні