Ухвала
від 10.04.2024 по справі 750/4710/24
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/4710/24

Провадження № 2-н/750/1189/24

У Х В А Л А

10 квітня 2024 року м. Чернігів

Деснянський районний суд м. Чернігова у складі судді Рахманкулової І.П., розглянув заяву Об`єднання житлово-будівельних кооперативів м. Чернігова про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованості,

в с т а н о в и в :

У квітні2024року Об`єднанняжитлово-будівельнихкооперативів м.Чернігова звернулосядо Деснянськогорайонного судум.Чернігова іззаявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованості.

Відповідно до частини п`ятої статті 165 ЦПК України, у разі якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суддя не пізніше двох днів з дня надходження такої заяви, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи - боржника.

Згідно наданих суду Відділом обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Чернігівській області відомостей про зареєстроване місце проживання боржників встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 бувзареєстрований ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який знятийз реєстраціїмісця проживання10.07.2023,як померлий ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Статтею 46 ЦПК України визначено, що здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Згідно ізчастиною 1статті 47ЦПК України, здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

При цьому,цивільна правоздатністьфізичної особиприпиняється умомент їїсмерті (частина 4 статті 25 Цивільного кодексу України).

Об`єднання житлово-будівельних кооперативів м. Чернігова звернулося до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення заборгованості з померлої особи, правоздатність якої на час пред`явлення заяви припинилася.

За встановлених обставин, заява про видачу судового наказу не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а тому у видачі судового наказу слід відмовити на підставі пункту 4 частини 1 статті 165 ЦПК України.

Аналогічна позиція щодо пред`явлення позову (заяви) до особи, яка померла ще до подачі заяви до суду викладена Великою Палатою Верховного Суду в постанові від 07 квітня 2020 року в справі № 473/1433/18.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 165, 258-261, 353, 354 ЦПК України, -

у х в а л и в:

відмовити Об`єднанню житлово-будівельних кооперативів м. Чернігова у видачі судового наказу в частині стягнення заборгованості з ОСОБА_2 .

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала суду першої інстанції щодо відмови у видачі судового наказу може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І.П. Рахманкулова

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118261665
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованості

Судовий реєстр по справі —750/4710/24

Судовий наказ від 10.04.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Рахманкулова І. П.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Рахманкулова І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні