Рішення
від 10.04.2024 по справі 378/849/23
СТАВИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 378/849/23

Провадження № 2-о/378/5/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" квітня 2024 р. Ставищенський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді: Марущак Н. М.

присяжних Шуляка І. В., Михальченко Н. П.,

за участю секретаря Замші В. С.,

заявниці ОСОБА_1 ,

адвоката Литвиненко Л. В. ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи: Даценка О. І.,

вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_3 , заінтересована особа орган опіки та піклування - Виконавчий комітет Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області, про визнання особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

До суду з вказаною заявою звернулася ОСОБА_1 зпосиланням нате,що її сестра ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу інвалідності 1 групи (довічно) має обмежену здатність до орієнтації, спілкування та самообслуговування, по контролю над своєю поведінкою, не розуміє наслідків своєї поведінки, потребує постійного стороннього догляду, перебуває під наглядом лікаря-невролога. Вона (заявник) обслуговує її в побуті, займається її лікуванням та реабілітацією.

Заявник проситьвизнати ОСОБА_3 недієздатною, встановити над нею опіку, призначивши її (заявника) опікуном ОСОБА_3 .

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 , заяву підтримала, підтвердила обставини, на які посилається в заяві.

Представник заінтересованої особи органу опікитапіклуваннявиконкому СтавищенськоїселищноїрадиБілоцерківського районуКиївськоїобласті ДаценкоО.І.всудовому засіданні проти задоволення заяви не заперечував.

Адвокат ОСОБА_3 - ОСОБА_2 проти задоволеннязаяви провизнання особинедієздатноюне заперечив.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення заявниці ОСОБА_1 , представника органу опіки та піклування ОСОБА_4 , думку адвоката Литвиненко Л. В. - ОСОБА_2 , та дослідивши письмові докази, приходить до настуних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 5), є сестрою заявниці ОСОБА_1 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження (а. с. 4, 6), копією свідоцтв про шлюб заявниці (а. с. 4) та витягом з державного реєстру актів цивільного стану громадян, копіями свідоцтва про розірвання шлюбу та про одруження ( ОСОБА_3 (а. с. 7, 8, 9).

ОСОБА_3 , уродженка с. Полковниче Білоцерківського району Київської області, проживає по АДРЕСА_1 у вказаному селі разом із сестрою ОСОБА_1 , яка її обслуговує в побуті, доглядає за нею, оскільки вона ( ОСОБА_3 ) в силуінвалідності 1групи (довічноз 20.09.2023)потребує сторонньоїдопомоги,не розумієнаслідків своєїповедінки,не усвідомлюєсвоїх дій.

Вказані обставини підтверджуються копіями паспортів (а. с. 3, 5), довідкою Білоцерківської міжрайонної кардіологічної МСЕК від 20.09.2023 (а. с. 10), актом обстеження матеріально-побутових умов проживання громадян (а. с. 11), поданням органу опіки та піклування виконавчого комітету Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області (а. с. 16), висновком судово-психіатричного експерта № 393-ц/54-ц від 07 лютого 2024 року, згідно якого ОСОБА_3 страждає на хронічний стійкий психічний розлад судинну деменцію, як наслідок перенесеного ГПМК в 2023 р. (F-01.0 за МКХ-10), за своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, не може приймати участь у судовому засіданні і особисто давати пояснення по суті справи (а. с. 66-67).

Статтею 55 ЦК Українивизначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно достатті 62 ЦК Україниопіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно з частинами четвертою та п`ятоюстатті 63 ЦК Україниопікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до частини першоїстатті 67 ЦК Україниопікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Аналогічні положення зазначені у Правилах опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88, Зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 червня 1999 р. за N 387/3680.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до положень частини першоїстатті 60 ЦК Українивстановлення опіки над фізичною особою у разі визнання її недієздатною та призначення опікуна здійснюється судом за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Поданням органу опіки та піклування Виконавчого комітету Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області від 27.10.2023 на підставі рішення вказаного виконавчого комітету № 1183 від 24.10.2023 було піднято клопотання перед судом про призначення опікуном ОСОБА_3 ОСОБА_1 (а. с. 15, 16).

Враховуючи викладене, суд вважає, що слід визнати ОСОБА_3 недієздатною з моменту набрання законної сили даним рішенням суду та встановити над нею опіку, призначивши її опікуном ОСОБА_1 ..

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Керуючись ст. ст. 39, 40 ч. 1, 41, 60 ч. 1, 62, 63, 67 ЦК України, ст. ст. 268, 295-300 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку та жительку с. Полковниче Білоцерківського району Київської області, недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду.

Встановити опіку над ОСОБА_3 , призначивши її опікуном ОСОБА_1 .

Строк дії рішення, якщо воно не було скасовано, становить 2 (два) роки з дня набрання ним законної сили.

Роз`яснити право подати клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, яке має бути подано не пізніше ніж за 15 (п`ятнадцять) днів до закінчення двохрічного строку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повне найменування учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Особа, в інтересах якої подано заяву: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ).

Заінтересована особа: орган опіки та піклування - Виконавчий комітет Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області (смт. Ставище, вул. Цимбала Сергія 35/1).

Адвокат Литвиненко Лариси Володимирівни: ОСОБА_2 (с. Ясенівка, вул. Першотравнева 4 Білоцерківський район Київська область).

Повне рішення виготовлено 10.04.2024.

Суддя Н. М. Марущак

Присяжні І. В. Шуляк

Н. П. Михальченко

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118261825
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —378/849/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні