Ухвала
від 10.04.2024 по справі 381/1639/24
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email: inbox@fs.ko.court.gov.ua


2/381/943/24

381/1639/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року суддя Фастівського міськрайонного суду Київської області Осаулова Н.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Діджи фінанс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Таліон плюс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Служба миттєвого кредитування», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит-Капітал», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Пінг-Понг», третя особа: Акціонерне товариство Комерційний банк «Приватбанк», про визнання відсутності права на стягнення боргу за кредитними договорами,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2024 року позивач звернулася до Фастівського міськрайонного суду Київської області з даною позовною заявою.

Згідно з ч. 1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом. Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Як передбачено ч. 5 ст. 28 ЦПК України, позови про захист прав споживачів можуть пред`являтися також за зареєстрованиммісцем проживаннячи перебуванняспоживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.

Як вбачається із довідки про реєстрації місця проживання, позивач зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

У відповідності до ч. 16 ст. 28 ЦПК України, позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленоїстаттею 30цього Кодексу.

З аналізу 27, 28ЦПК Українислідує, що підсудність за вибором позивача (альтернативна підсудність) - це такий вид підсудності, за умовами якої позивачеві надається право за своїм вибором пред`явити позов в один з декількох визначених у законі судів. Разом із тим, правила альтернативної підсудності не позбавляють позивача права звернутися із позовом за правилами загальної підсудності (ст. 27 ЦПК України), оскільки позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленоїст. 30 цього Кодексу(ч. 16ст. 28 ЦПК України).

Право вибору між судами, яким згідно з правилом загальної підсудності і правилом альтернативної підсудності підсудна справа, належить виключно позивачеві.

Тобто, у даному випадку, позивач має право вибору звернення до суду за місцем знаходження відповідача, або за зареєстрованиммісцем проживаннячи перебуванняпозивача якспоживача,або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.

Так, подаючи позов до Фастівського міськрайонного суду Київської області, позивач, посилаючись на приписи ч. 5 ст. 28 ЦПК України вважала, що справа може бути розглянута даним судом, так як її фактична адреса проживання у м. Фастів. Проте, у Фастівському районі Київської області місце проживання чи перебування ОСОБА_1 не зареєстроване у встановленому законом порядку.

Відповідно дост. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

За правиламич. 9ст. 187 ЦПК України,якщо за результатамиотриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього кодексу.

Відповідно п.1 ч.1ст.31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч. 3ст. 31 ЦПК України, якщо суддя вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, встановить, що справа не підсудна цьому суду, передає справу на розгляд іншому суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, передача справи на розгляд іншому суду здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скаргине пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

За таких обставин,враховуючи, що позивач, подаючи позов до Фастівського міськрайонного суду Київської області на підставі ч. 5 ст. 28 ЦПК України, скористалася своїм правом вибором підсудності (альтернативної) та висловила бажання розгляду справи за своїм місцем проживання як споживача, але помилково вважала, що справа може бути розглянута даним судом, суд постановляє ухвалу про передачу цивільної справи за підсудністю до Бердичівського міськрайонногосуду Житомирськоїобласті за зареєстрованим місцем проживання позивача як споживача.

У відповідності до положень ч. ч. 1, 2статті 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються і справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

З огляду на викладене, керуючись ст. ст. 4, 27, 29, 31, 32, 152, 187 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Діджи фінанс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Таліон плюс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Служба миттєвого кредитування», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит-Капітал», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Пінг-Понг», третя особа: Акціонерне товариство Комерційний банк «Приватбанк», про визнання відсутності права на стягнення боргу за кредитними договорами, - передати для розгляду за підсудністю до Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду відповідно достатей 354-355 Цивільного процесуального кодексу України.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строків на апеляційне оскарження, або після перегляду в апеляційному порядку, якщо її не скасовано.

Суддя: Осаулова Н.А.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118261917
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання відсутності права на стягнення боргу за кредитними договорами

Судовий реєстр по справі —381/1639/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Осаулова Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні