Рішення
від 09.04.2024 по справі 552/2135/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/2135/24

Провадження № 2-о/552/156/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.04.2024 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючогосудді - Шаповал Т.В.,

при секретарі - Біжко Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Полтаві в приміщенні суду в залі судових засідань цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті, заінтересована особа Київський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,-

В СТАН ОВИВ :

Заявник ОСОБА_1 09.04.2024 року звернулась в Київський районний суд м. Полтави з заявою про встановлення факту смерті.

У своїй заяві посилалась на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуваючи на тимчасово окупованій території України у селі Горностаївка Каховського району Херсонської області померла її мати ОСОБА_2 .

Просила суд встановити факт смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Горностаївка Каховського району Херсонської області.

Згідно з ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 09 квітня 2024 року відкрито провадження в справі за заявою ОСОБА_1 та відповідно до вимог ст. 317 ЦПК України призначено до розгляду на 09 квітня 2024 року.

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про розгляд справи без її участі, свої вимоги підтримує.

Суд, дослідивши зібрані по справі докази, приходить до висновку, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Також встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на території тимчасово окупованої території України, у селі Горностаївка Каховського району Херсонської області.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація актів цивільного стану проводиться органами державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до цього Закону, Цивільного та Сімейного кодексів України та інших актів законодавства.

Так, державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою, чи рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою (ч. 1 ст. 17 Закону).

Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 р. N 545 "Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 р. за N 1150/13024, затверджено форми первинної облікової документації, зокрема лікарського свідоцтва про смерть (форма N 106/о) та фельдшерської довідки про смерть (форма N 106-1/о).

Державна реєстрація смерті осіб, які померли на тимчасово неконтрольованій території України, може бути проведена будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами цієї території, за умови надання документів, передбачених вищенаведеним законодавством (лист Міністерства юстиції України від 26.10.2015 р. N 24557, N 25906-0-33-15/19.1).

Відповідно до ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд приходить до висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, що надасть їй можливість здійснити державну реєстрацію смерті.

Тому необхідно встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце смерті село Горностаївка Каховського району Херсонської області.

При цьому судом враховується, що вказаний факт має для заявника юридичне значення, іншим шляхом зазначений факт встановити неможливо.

Керуючись ст.ст. 264, 265, 317, 319 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки села Мар`янівка, Михайлівського району Запорізької області, громадянки України, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце смерті село Горностаївка Каховського району Херсонської області.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Учасники справи:

заявник ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ;

заінтересована особа Київський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місцезнаходження: м. Полтава, вул. Української повстанської армії,29, код 24824272.

Повний текст рішення виготовлено 09.04.2024 року.

Головуючий /підпис/ Т.В.Шаповал

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118262303
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, що надасть їй можливість здійснити державну реєстрацію смерті. Тому необхідно встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце смерті село Горностаївка Каховського району Херсонської області. При цьому судом враховується, що вказаний факт має для заявника юридичне значення, іншим шляхом зазначений факт встановити неможливо. Керуючись ст.ст. 264, 265, 317, 319 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —552/2135/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Шаповал Т. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Шаповал Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні