Рішення
від 09.04.2024 по справі 552/2131/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/2131/24

Провадження № 2-о/552/155/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.04.2024 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді - Кузіної Ж.В.

секретаря судового засідання Лихошвай А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Полтаві в приміщенні суду в залі судових засідань цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України, заінтересована особа Київський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного регіонального управління Міністерства юстиції,-

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернулася в Київський районний суд м. Полтави з заявою про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 народила дитину доньку ОСОБА_2 у пологовому будинку м. Севастополь. Вказує, що довідка про народження дитини, видана компетентною установою України відсутня. Заявник позбавлена можливості отримати свідоцтво про народження на території України в позасудовому поряду, встановлення факту народження дитини необхідно заявниці для отримання свідоцтва про народження та відповідної реєстрації у встановленому законом порядку. Просила встановити факт народження дитини на ім`я ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Севастополь батьками якої є: мати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, та батьком внести відомості відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України за заявою матері.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 09.04.2024 року відкрито провадження в справі та призначено до розгляду.

В судове засідання заявник не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи у її відсутність, заяву підтримує.

Заінтересована особа Київський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Суми) в судове засідання свого представника не направив, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи.

Враховуючи наявність у справі достатніх матеріалів про права та правовідносини сторін, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності осіб, що в судове засідання не з`явились.

Суд, дослідивши докази у справі, дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Судом установлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є громадянкою України, що підтверджується паспортом громадянина України.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у пологовому будинку м. Севастополь Україна, заявник ОСОБА_1 народила дитину доньку ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація актів цивільного стану проводиться органами державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до цього Закону, Цивільного та Сімейного кодексів України та інших актів законодавства.

Згідно вимог ч. 2 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Відповідно до ч. 1, ч. 2, ч. 4 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків або за заявою, поданою в електронній формі. Якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них.

Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження.

За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року № 52/5 підставами для проведення державної реєстрації народження є один із документів:

а) медичний висновок про народження, сформований в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров`я відповідно до Порядку формування та видачі медичних висновків про народження в Реєстрі-медичних висновків електронної системи охорони здоров`я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 18 вересня 2020 року № 2136, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30 вересня 2020 року за № 953/35236.

б) медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

в) медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

г) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма № 106-2/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

ґ) медичний документ, виданий компетентним суб`єктом іншої держави, що підтверджує факт народження, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження такою жінкою.

Відповідно дост. 317 ЦПКУкраїни заява провстановлення фактународження особина території,на якійвведено воєннийчи надзвичайнийстан,або натимчасово окупованійтериторії України,визначеній такоювідповідно дозаконодавства,може бутиподана батькамиабо однимз них,їхніми представниками,членами сім`ї,опікуном,піклувальником,особою,яка утримуєта виховуєдитину,або іншимизаконними представникамидитини добудь-якогомісцевого судуУкраїни,що здійснюєправосуддя,незалежно відмісця проживання(перебування)заявника. Справи провстановлення фактународження абосмерті особина території,на якійвведено воєннийчи надзвичайнийстан,або натимчасово окупованійтериторії України,визначеній такоювідповідно дозаконодавства,розглядаються невідкладноз днянадходження відповідноїзаяви досуду. У рішенні про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд дійшов до висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту народження.

Необхідно встановити факт народження дитини ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Севастополь, Україна батьками якої є: мати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, батько відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України за заявою матері.

При цьому судом враховується, що вказаний факт має для заявника юридичне значення, іншим шляхом зазначений факт встановити неможливо.

Керуючись ст.ст.10,12,259, 263-265, 317, 319 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановленняфакту народженнядитини натимчасово окупованійтериторії України, заінтересована особа Київський відділДРАЦС умісті ПолтавіСхідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції - задовольнити.

Встановити факт народження дитини: ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Севастополь, Україна, батьками якої є: мати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, батько внести відомості відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України за заявою матері.

Судові витрати за розгляд справи судом віднести за рахунок держави.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Заявник: ОСОБА_1 , (місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків не встановлено).

Заінтересована особа: Київський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції ( м. Суми, місце знаходження м. Полтава, вул. Ватутіна, 29 , ідентифікаційний код ЄДРПОУ 24824272.)

Головуючий суддя Кузіна Ж.В.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118262317
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України, заінтересована особа Київський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного регіонального управління Міністерства юстиції

Судовий реєстр по справі —552/2131/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні