Рішення
від 28.03.2024 по справі 552/7088/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/7088/23

Провадження №2/552/793/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.03.2024 Київський районний суд м.Полтави в складі :

головуючого - судді Самсонової О.А.,

секретар судового засідання Лебедєва Х.В.,

учасники справи та їх представники:

позивач Виконавчий комітетКиївської районноїу м.Полтаві ради,

представник позивача Шкаревська Ірина Анатоліївна,

відповідач ОСОБА_1 ,

розглянувши цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Київської районної у м.Полтаві ради як органу опіки та піклування, в інтересах малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

Позивач Виконавчий комітет Київської районної у м.Полтаві ради звернувся до суду в інтересах малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з позовом до відповідача ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

В позовній заяві посилався на те, що відповідач ОСОБА_1 є матір`ю малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

До ВП №2 надійшло повідомлення про те, що за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_1 завдала тілесних ушкоджень своєму сину ОСОБА_3 , 5 років.

В ході проведення перевірки після виїзду на місце події встановлено, що малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проживає за адресою: АДРЕСА_1 разом із бабусею ОСОБА_4 , 1957 р.н. та дідом, ОСОБА_5 , 1954 р.н. Батько дитини помер ІНФОРМАЦІЯ_1 роки тому, а мати - ОСОБА_1 , 1982 р.н. проживає разом із своїм співмешканцем за адресою: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_6 , зі слів дідуся, іноді бере дитину до себе та через декілька днів повертає, бо дитина не хоче проживати з матір`ю та її співмешканцем через їх аморальний спосіб життя.

31.10.2023 ОСОБА_6 разом із співмешканцем прийшли до родини ОСОБА_7 , щоб забрати ОСОБА_8 до себе. Оскільки хлопець не хотів з ними йти, вони намагались силою його змусити. В ході чого нанесла тілесні ушкодження дитині.

02.11.2023 було здійснено інспектування родини ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 . На час інспектування за даною адресою перебувала бабуся дитини, ОСОБА_4 та малолітній ОСОБА_2 , 2018 р.н.

За результатами проведення оцінки рівня безпеки, на момент інспектування для малолітнього ОСОБА_2 були відсутні ознаки небезпеки. Також комісійно було відвідано родину ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 . Матір дитини разом із співмешканцем мали ознаки алкогольного сп`яніння.

ОСОБА_1 до членів комісії поводила себе вороже. Щодо нанесення тілесних ушкоджень своєму сину, жінка заперечувала даний факт. Для ОСОБА_1 було залишено запрошення до служби у справах дітей на 03.11.2023, але запрошення вона проігнорувала. 06.11.2023 малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 наказом № 53 начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Київської районної в м. Полтаві ради, взятий на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв`язку із жорстоким поводженням.

08.11.2023 повторно було здійснене інспектування родин ОСОБА_1 та ОСОБА_4 за адресами: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_1 .

Матір дитини, ОСОБА_1 повідомила, що дитина їй не потрібна. Жінка не заперечувала, щоб її позбавили батьківських прав відносно сина ОСОБА_9 . ОСОБА_1 були роз`ясненні наслідки позбавлення її батьківських прав. У присутності членів комісії та сусідів, ОСОБА_1 написала заяву про те що не заперечує, щоб її позбавили батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_2 , 2018 р.н.

Бабуся дитини ОСОБА_4 повідомила, що бажає, щоб онук і надалі проживав у її родині та планує над онуком взяти опіку.

15.11.2023 при інспектуванні родини ОСОБА_4 бабуся дитини повідомила, що у зв`язку із станом здоров`я та віком їй важко доглядати за дитиною, опіку над онуком брати не зможе, і просила влаштувати ОСОБА_9 до хорошої родини.

Враховуючи, що дитина залишилась без нагляду, залишатися в родині ОСОБА_4 дитині було дуже небезпечно, дитина була вилучена та влаштована для обстеження та в разі потреби для лікування до КП «Дитяча міська клінічна лікарня Полтавської міської ради.

Тому позивач просив суд позбавити відповідача ОСОБА_1 батьківських прав відносно малолітнього сина, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стягнути з відповідача на утримання неповнолітнього ОСОБА_2 аліменти у розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь закладу чи сім`ї, де буде виховуватися дитина.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_10 позовні вимоги підтримала в повному обсязі, пославшись на викладені в позовній заяві обставини. Просила позов задовольнити, позбавити відповідача ОСОБА_1 батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стягнути з неї аліменти на утримання дитини.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні факт спричинення дитині тілесних ушкоджень заперечила, але не заперечувала проти позбавлення її батьківських прав. Зазначила, що не може знайти роботу, тому вона не має можливості платити аліменти.

Суд, заслухавши представника позивача та відповідача, дослідивши докази у справі, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батько дитини - ОСОБА_11 .

Вказана обставина підтверджується даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 04 квітня 2018 року виконавчим комітетом Бричківської сільської ради Полтавського району Полтавської області (а.с.10).

Батько дитини ОСОБА_11 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Вказана обставина підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 21 вересня 2021 року Полтавським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) (а.с.11).

Відповідач ОСОБА_1 тривалий час з дитиною не проживає, вихованням свого малолітнього сина ОСОБА_9 не займається, обов`язку щодо утримання дитини, готування її до самостійного життя не виконує, про дитину не піклується, взагалі не цікавляться життям сина.

Крім пояснень представника позивача викладене підтверджується дослідженими судом доказами в їх сукупності, в тому числі:

показаннями свідка ОСОБА_12 , яка суду повідомила, що працює помічником старости Бричківського старостинського округу. Малолітній ОСОБА_13 більше проводить час з бабусею. Мама інколи дитину бере до себе. Батьківські обов`язки по відношенню до дитини вона виконує недостатньо. Дитина часто залишалась без нагляду. Після того, як свідкові було повідомлено про жорстоке поводження з дитиною, вона прийшла до дитини та побачила хлопчика з саднами. Про жорстоке поводження з дитиною повідомила органи поліції;

показаннями свідка ОСОБА_14 , який суду повідомив, що працює на посаді заступника директора Полтавського міського центру соціальних служб. В грудні 2023 року до центру надійшло повідомлення про насильство щодо дитини. При відвідуванні дитина була з бабусею. Хлопчик пояснив, що його побила мама. Дорослі цю інформацію підтвердили. Відповідач проживає зі співмешканцем за іншою адресою. До комісії вона вийшла в алкогольному сп`янінні. В присутності свідка ОСОБА_1 написала заяву, що не заперечує проти позбавлення її батьківських прав;

даними рішення виконавчого комітету Київської районної у м.Полтаві ради від 13 листопада 2023 року №353 «Про негайне відібрання дитини у матері та її влаштування», згідно якого малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був відібраний у матері ОСОБА_1 (а.с. 4);

висновком виконавчого комітету Київської районної в м. Полтаві ради, як органу опіки та піклування, щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

листом ВП №2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області від 01.11.2023 року на адресу начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Київської районної у м. Полтаві ради, у якому повідомлялось про надходження повідомлення від ОСОБА_12 , що ОСОБА_1 нанесла тілесні ушкодження сину ОСОБА_3 , 5 років (а.с.12);

актом від 02 листопада 2023 року обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_2 , з якого вбачається, що умови проживання незадовільні. В будинку брудно, не прибрано, відчутний стійкий запах алкоголю. Матір дитини ОСОБА_1 та її співмешканець ОСОБА_15 перебували в стані алкогольного сп`яніння. ОСОБА_1 поводила себе агресивно до членів комісії, повідомила, що дитина їй не потрібна (а.с. 13);

актом від 02 листопада 2023 року обстеження умов проживання дитини за адресою: АДРЕСА_1 , з якого вбачається, що умови проживання задовільні. Для виховання та розвитку дитини створено такі умови: у дитини наявне місце для відпочинку, одяг, взуття відповідно до сезону. Зі слів бабусі дитина проживає у неї. Матір зловживає алкоголем. Не займається вихованням сина, коштів не надає (а.с. 14);

актом проведення оцінки рівня безпеки дитини від 02 листопада 2023 року, згідно якого ознаки небезпеки для дитини відсутні. Догляд за дитиною здійснює бабуся ОСОБА_4 . Відповідальність за життя та здоров`я онука бере на себе (а.с.15-19);

наказом служби у справах дітей виконавчого комітету Київської районної у м.Полтаві ради від 06 листопада 2023 року №53 «Про взяття ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах» (а.с.20);

актом від 08 листопада 2023 року обстеження умов проживання дитини за адресою: АДРЕСА_1 , з якого вбачається, що умови проживання задовільні. Для виховання та розвитку дитини створено такі умови: у дитини наявне місце для відпочинку, проведення дозвілля. Одяг, взуття відповідно до сезону. Зі слів бабусі дитина проживає у неї. Матір зловживає алкоголем, не проживає з дитиною (а.с. 21);

письмовими поясненнями ОСОБА_4 від 08 листопада 2023 року, згідно яких її онук ОСОБА_13 , 12.03.2018 року проживає у неї. Його матір ОСОБА_16 дитиною не займається. Вживає алкоголь. До дитини не приходить, кошти не надає. ОСОБА_4 також зазначила, що найближчим часом звернеться до правової допомоги з метою позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно ОСОБА_9 (а.с. 22);

листом КП «Полтавський районний клінічний центр первинної медичної допомоги» Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 09 листопада 2023 року №01-08/332, згідно якого сім`я Браун живе на території Бричківського старостату, налічує 8 осіб, з них одна малолітня дитина віком 5 років ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Мати-одиначка веде асоціальний спосіб життя. В помешканні антисанітарний стан, своїх батьківських обов`язків в повному обсязі не виконує. Дитина періодично піддається фізичному та психологічному насиллю. При об`єктивному огляді 31.10.2023 року ОСОБА_2 встановлено діагноз: параорбітальна саднова гематома зліва. Справа під пахвинна саднова гематома. Множинні сліди побоїв по всій спині задавнені (а.с. 24);

актом від 15 листопада 2023 року обстеження умов проживання дитини за адресою: АДРЕСА_1 , з якого вбачається, що дитина мала занедбаний вигляд, була босою, одяг був брудний, відчувався неприємний запах. Зі слів бабусі матір не займається вихованням дитини, зловживає алкоголем, не приходить до дитини. За станом здоров`я та віком бабуся не може доглядати за дитиною (а.с. 25);

актом проведення оцінки рівня безпеки дитини від 15 листопада 2023 року, який визначений як дуже небезпечний (а.с.26-30);

заявою ОСОБА_4 від 15 листопада 2023 року, яка просила позбавити ОСОБА_1 батьківських прав відносно сина ОСОБА_2 , оскільки матір не займається вихованням дитини, не надає коштів, зловживає алкогольними напоями, до дитини не приходить (а.с. 31);

заявою ОСОБА_1 від 08 листопада 2023 року, яка зазначила, що відмовляється від свого сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та не заперечує, щоб її позбавили батьківських прав (а.с. 32).

Таке ставлення відповідача до утримання та виховання своєї малолітньої дитини протягом тривалого часу суд розцінює як ухилення від виконання батьківських обов`язків.

Відповідно до ст.164 СК України, батьки або один з них можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей.

На підставі вищевикладеного суд прийшов до висновку, що позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відповідає інтересам неповнолітнього ОСОБА_2 . Тому позовні вимоги про позбавлення відповідача батьківських прав підлягають до задоволення в повному обсязі.

Вирішуючи позовні вимоги про стягнення з відповідача аліментів, суд приходить до наступних висновків.

Як вже встановлено судом, відповідач не виконує свого обов`язку з утримання неповнолітнього сина, ОСОБА_2 .

Відповідно до ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Оскільки мати матеріальної допомоги на утримання дитини не надає, судом встановлено наявність підстав для стягнення з неї аліментів на утримання сина.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

За вимогами ч.1 ст.183 СК України частка заробітку(доходу)матері,батька,яка будестягуватися якаліменти надитину,визначається судом.

Відповідно до ч.2 ст.182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При ухваленні даного рішення та визначенні розміру аліментів судом враховано обставини, передбачені ст.182 СК України.

Крім того, при вирішенні питання про розмір аліментів, які підлягають до стягнення з відповідача на користь позивача, суд бере до уваги, що прожитковий мінімум на дитину віком від 6 до 18 років, встановлений Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», на час розгляду справи становить 2563 грн.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.27 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, що ратифікована постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року №789-ХІІ і набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

Батько(-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Тому суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь державного закладу або сім`ї, в якій проживає дитина, аліменти на утримання малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/4 частини її заробітку (доходу).

Саме такий розмір аліментів має забезпечити право малолітнього ОСОБА_2 на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку.

Згідно ч.1 ст.191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Тому стягнення аліментів необхідно розпочати з 21 листопада 2023 року дня звернення позивача до суду з позовом про стягнення аліментів.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Тому дане рішення необхідно допустити до негайного виконання в межах суми платежу за один місяць.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки судом позов задоволено, з відповідача на користь держави необхідно стягнути судовий збір пропорційно до задоволених відносно неї позовних вимог.

Керуючись ст.ст.259, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьківських прав у відношенні малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь державного закладу або сім`ї, де перебуватиме дитина, аліменти на утримання дитини: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до повноліття дитини, починаючи з 21 листопада 2023 року.

В межах суми платежу за один місяць рішення підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 2147 грн. 20 коп. (одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири гривні вісімдесят копійок).

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний термін з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач Виконавчий комітет Київської районної у м.Полтаві ради, місцезнаходження: м.Полтава, вул.Маршала Бірюзова, 1/2, код ЄДРПОУ 05384703,

відповідач ОСОБА_1 , проживаюча: АДРЕСА_2 реєстраційний номер облікової картки платника податків судом не встановлено.

Повне судове рішення виготовлено 05 квітня 2024 року.

Головуючий О.А.Самсонова

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118262335
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/7088/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні