Ухвала
від 09.04.2024 по справі 537/835/18
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-в/537/51/2024

Справа № 537/835/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.04.2024 року Крюківський районний суд міста Кременчука в складі: головуючої судді ОСОБА_1 , за участю прокурора Кременчуцької окружної прокуратури ОСОБА_2 , представника Крюківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Міністерства юстиції України ОСОБА_3 , при секретарі ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кременчуці подання начальника Крюківського районного відділу філії державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Міністерства юстиції України ОСОБА_5 про звільнення від призначеного покарання у виді громадських робіт у зв`язку із закінченням строків давності виконання судового рішення, -

УСТАНОВИВ:

Начальник Крюківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Міністерства юстиції України ОСОБА_5 звернулася до суду із поданням про звільнення від призначеного покарання у виді громадських робіт у зв`язку із закінченням строків давності виконання судового рішення відносно ОСОБА_6 .

Подання обґрунтоване тим, що розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сил 09.11.2018 року, та копія обвинувального вироку від 09.10.2018 року про виконання покарання у виді штрафу відносно ОСОБА_6 надійшли на виконання до Крюківського РВ 14.11.2018 року. ОСОБА_6 квитанцію про сплату штрафу в передбачений законом терміну до органу пробації не надавав, у зв?язку з чим Крюківським РВ направлено подання до Крюківського районного суду міста Кременчука про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських робіт, виправних робіт або позбавлення волі відносно засудженого. Начальний відділу пробації зазначає, що 16.04.2019 року ухвалою Крюківського районного суду міста Кременчука ОСОБА_6 замінено покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 850 грн. 00 коп., на покарання у виді 50 годин громадських робіт. 02.05.2019 року ОСОБА_6 знятий з обліку Крюківського районного відділу на підставі ухвали Крюківського районного суду міста Кременчука від 16.04.2019 року. Крюківським РВ 27.03.2024 року отримано розпорядження про виконання ухвали, що набрала законної сили 24.04.2019 року, та копію ухвали Крюківського районного суду міста Кременчука. Вирок відносно ОСОБА_6 набрав законної сили 24.04.2019 року, ухвала набрала законної сили 24.04.2019 року. До Крюківського РВ 29.03.2024 року надійшла довідка від СІЗ ГУНП, згідно якої встановлено, що відносно громадянина ОСОБА_6 нові кримінальні провадження не відкривались. Враховуючи, що з моменту набрання вироком (від 09.10.2018 року) законної сили (24.04.2019 р.), ухвали 24.04.2019 року (від 16.04.2019 року) минув зазначений у ч. 1 п. 1 ст. 80 КК України строк, а також те, що факт ухилення від відбування покарання у громадських робіт не був встановлений, а також відсутність факту вчинення особою нового злочину, та керуючись п. 14 ст. 539 КПК України та ч.1,3,4 ст. 80 КК України, орган пробації вважає за доцільне направити матеріали стосовно громадянина ОСОБА_6 , для вирішення питання про звільнення його від призначеного покарання у виді 50 годин громадських робіт призначеного ухвалою Крюківського районного суду міста Кременчука від 16.04.2019 року у зв?язку з закінченням строків давності виконання судового рішення.

Представник Крюківського районного відділу Філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Міністерства юстиції України ОСОБА_3 в судовому засіданні подання підтримала, просила суд його задовольнити з підстав, у ньому зазначених.

Прокурор Кременчуцької окружної прокуратури ОСОБА_2 в судовому засіданні вважав подання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Засуджений ОСОБА_6 у судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, не надав до суду пояснень при причини неявки.

Згідно змісту абзацу 2 частини 5 статті 539 Кримінального процесуального кодексу України, неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконання вироку, не перешкоджає проведенню судового розгляду, крім випадків, коли їх участь визнана судом обов`язковою або особа повідомила про поважні причини неприбуття.

Вислухавши думку представника пробації, прокурора, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд встановив наступне.

У судовому засіданні встановлено, що вироком Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 09.10.2018 року ОСОБА_6 визнати винуватим у пред`явленому обвинувачені за частиною 1 статті 186 КК України та призначено покарання у виді штрафу у розмірі 50 (п`ятдесяти) неоподаткованих мінімумів доходів громадян у сумі 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

Вказаний вирок суду набрав законної сили 09.11.2018 року.

Відповідно до частини 1 статті 26 Кримінально-виконавчого кодексу України, засуджений зобов`язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це відповідний суд шляхом представлення документа про сплату штрафу.

Як вбачається з матеріалів справи, вирок Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 19 вересня 2013 року був направлений до Крюківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Міністерства юстиції України для виконання, та засудженим ОСОБА_6 у встановлений законодавством строк присуджений йому штраф в сумі 850 грн. 00 коп. в добровільному порядку не було сплачено.

16.04.2019 року Крюківський районний суд міста Кременчука Полтавської області своєю ухвалою замінено ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , покарання у виді штрафу в розмірі 50 (п`ятдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 850 (вісімсот п`ятдесят) грн. 00 коп., призначене вироком Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 09 жовтня 2018 року за частиною 1 статті 186 Кримінального кодексу України, покаранням у виді 50 (п`ятдесят) годин громадських робіт.

Відповідно до частини 1 статті 36 Кримінально-виконавчого кодексу України, покарання у виді громадських робіт відбувається за місцем проживання засудженого. Громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний від основної роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Контроль за виконанням покарання у виді громадських робіт покладається на уповноважений орган з питань пробації (частини 3 статті 36 Кримінально-виконавчого кодексу України).

Як вбачається з матеріалів справи, ухвала Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 16.04.2019 року була отримана Крюківським районним відділом філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Міністерства юстиції України для виконання 27.03.2024 року.

Згідно зі статтею 539 Кримінального процесуального кодексу України, питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Частиною 1 статті 80 Кримінального процесуального кодексу України встановлено, що особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано в такі строки: 1) два роки - у разі засудження до покарання менш суворого, ніж обмеження волі; 2) три роки - у разі засудження до покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі за злочин невеликої тяжкості; 3) п`ять років - у разі засудження до покарання у виді позбавлення волі за злочин середньої тяжкості, а також при засудженні до позбавлення волі на строк не більше п`яти років за тяжкий злочин; 4) десять років - у разі засудження до покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років за тяжкий злочин, а також при засудженні до позбавлення волі на строк не більше десяти років за особливо тяжкий злочин; 5) п`ятнадцять років - у разі засудження до покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років за особливо тяжкий злочин.

Оскільки ухвала Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 16.04.2019, якою замінено ОСОБА_6 покарання у вигляді штрафу в сумі 850 грн. 00 коп., призначеного вироком Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 09.10.2018 за частиною 1 статті 186 КК України, покаранням у виді 50 годин громадських робіт, набрала законної сили 24.04.2019, та вона не виконана в частині відбування засудженим призначеного покарання, то згідно із зазначеною вище нормою чинного законодавства, строк відбування покарання за нею відносно вказаної особи закінчився (пункт 1 частини 1 статті 80 Кримінального кодексу України).

Частиною 3 статті 80 Кримінального кодексу України встановлено, що перебіг давності зупиняється, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання. У цьому разі строки давності, передбачені пунктами 1-3 частини першої цієї статті, подвоюються.

Згідно із частиною 4 статті 80 Кримінального кодексу України, перебіг давності переривається, якщо до закінчення строків, зазначених у частинах першій та третій цієї статті, засуджений вчинить новий середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення давності в цьому випадку починається з дня вчинення нового злочину.

У даному випадку обставин зупинення та/або переривання перебігу давності строку виконання вироку судом не встановлено, що підтверджується, зокрема, змістом довідки станом на 28.03.2024 року.

У зв`язку із викладеними вище обставинами, оскільки з моменту набрання ухвалою Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 16.04.2019, якою замінено засудженому ОСОБА_6 покарання у вигляді штрафу в сумі 850 грн., призначене вироком Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 09.10.2018 за частиною 1 статті 186 КК України, покаранням у виді 50 годин громадських робіт, законної сили, а саме 24.04.2019, минув визначений пунктом 1 частини 1 статті 80 КК України строк виконання вироку, а також враховуючи відсутність факту вчинення нового злочину, суд приходить до висновку про необхідність звільнення ОСОБА_6 від призначеного покарання у громадських робіт, у зв`язку із чим подання начальника Крюківського районного відділу філії державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Міністерства юстиції України про звільнення від призначеного покарання у виді громадських робіт у зв`язку із закінченням строків давності виконання судового рішення підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 537, 539 Кримінального процесуального кодексу України, статтею 80 Кримінального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Подання начальника Крюківського районного відділу філії державної установи «Центр пробації» в Полтавській області Міністерства юстиції України ОСОБА_5 про звільнення від призначеного покарання у виді громадських робіт у зв`язку із закінченням строків давності виконання судового рішення - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від призначеного покарання у виді громадських робіт, призначеного ухвалою Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 16.04.2019 року.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118262512
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від призначеного покарання у виді громадських робіт у зв`язку із закінченням строків давності виконання судового рішення

Судовий реєстр по справі —537/835/18

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ЗОРІНА Д. О.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Зоріна Д. О.

Вирок від 09.10.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Зоріна Д. О.

Ухвала від 20.07.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Зоріна Д. О.

Ухвала від 03.04.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Зоріна Д. О.

Ухвала від 02.03.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Зоріна Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні