Рішення
від 10.04.2024 по справі 550/258/24
ЧУТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 550/258/24

Провадження № 2-о/550/16/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2024 року смт. Чутове

Чутівський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Хоменка Д.Є.,

за участю секретаря судового засідання Мухартової Р.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чутове цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Скороходівської селищної ради Полтавського району Полтавської області, про встановлення факту перебування на утриманні трьох дітей віком до 18 років, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення юридичного факту, що на його утриманні перебуває троє дітей віком до вісімнадцяти років, а саме: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що 08 червня 2019 року між ним та ОСОБА_5 зареєстровано шлюб, заявник є внутрішньо переміщеною особою і проживає з дружиною та дітьми: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно посвідчення для багатодітних сімей серія НОМЕР_1 , виданого Зіньківською районною державною адміністрацією від 28.09.2020 року та довідки виконавчого комітету Скороходівської селищної ради Полтавського району Полтавської області у нього на утриманні знаходяться діти: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . ОСОБА_6 досяг повнолітнього віку ІНФОРМАЦІЯ_5 . На даний час у нього троє неповнолітніх дітей, які перебувають на його утриманні. Заявник був призваний на військову службу під час мобілізації дев`ятим відділом ІНФОРМАЦІЯ_6 і проходить службу в підрозділах Збройних Сил України, а саме у військовій частині НОМЕР_2 . ОСОБА_1 подавав до ІНФОРМАЦІЯ_6 заяву про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав того, що на його утриманні перебувають неповнолітні діти віком до 18 років, однак йому відмовлено у наданні відстрочки. Рідний батько дітей ОСОБА_6 та ОСОБА_2 - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 участі у вихованні та утриманні своїх дітей не приймає, відносно нього відкрите виконавче провадження №59219440 від 28.05.2019 року про стягнення з нього аліментів. На даний час дружина заявника перебуває у відпустці по догляду за дитиною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 до досягнення ним трирічного віку і самостійно не може утримувати та виховувати трьох дітей, тому потребує допомоги свого чоловіка, який проходить військову службу у військовій частині НОМЕР_2 . Встановлення даного факту має для нього юридичне значення, оскільки є підставою для звільнення з військової служби згідно з положеннями підпункту «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу».

Заявник в судове засідання не з`явився, його представник ОСОБА_5 надала заяву про розгляд справи за відсутності заявника та його представника, заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

У судове засідання представник заінтересованої особи Скороходівської селищної ради Полтавського району Полтавської області не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні факти та правовідносини, що їх супроводжують.

Як вбачається з матеріалів справи, заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_5 є подружжям, проживають однією сім`єю разом з дітьми: спільними синами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а також двома дітьми від попереднього шлюбу ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 . Заявник є внутрішньо переміщеною особою, що підтверджується довідкою від 14 листопада 2022 року №1623-7001624038 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та проживає за вищевказаною адресою (а.с.17).

Рідний батько дітей ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 участі у вихованні та утриманні своїх дітей ОСОБА_6 та ОСОБА_2 не приймає, відносно нього відкрите виконавче провадження №59219440 від 28.05.2019 року по стягненню аліментів на користь ОСОБА_5 , що підтверджується Інформацією з Єдиного реєстру боржників (а.с.27-29).

Родина заявника має статус багатодітної сім`ї, що підтверджується копією посвідчення серії НОМЕР_1 виданого Зіньківською районною державною адміністрацією від 28.09.2020 року, наявного в матеріалах справи (а.с.35), згідно якого в даній сім`ї виховуються четверо дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Факт перебування на утриманні дітей у заявника ОСОБА_1 підтверджується, зокрема Довідкою №02-18/3/65 від 06.02.2024 виданою виконавчим комітетом Скороходівської селищної ради Полтавського району Полтавської області. Також зазначено, що заявник перебуває на військовій службі, згідно довідки Міністерства Оборони України від 11.01.2024 року.

Актом про встановлення факту проживання № 67/02-18/3 від 06.02.2024 року, за адресою АДРЕСА_1 , встановлено факт проживання: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.38).

У зв`язку з оголошенням воєнного стану та загальної мобілізації до Збройних Сил України на підставі указу Президента України від 24 лютого 2022 року №69/2022 «Про загальну мобілізацію», ОСОБА_1 був мобілізований та направлений для проходження військової служби до в/ч НОМЕР_2 , що підтверджується копією військового квитка серія НОМЕР_3 (а.с.18).

Заявнику ОСОБА_1 було відмовлено у наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, оскільки ним не підтверджено факт утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.39,40).

Згідно довідок Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області №324, №326 від 02.04.2024 року ОСОБА_5 знаходиться на обліку в Чутівському УСЗН та отримує допомогу при народженні дитини (а.с.64,66).

Аналіз досліджених у судовому засіданні доказів свідчить, що заявник проживає разом зі своєю дружиною ОСОБА_5 , спільними дітьми ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та дітьми дружини ОСОБА_6 та ОСОБА_2 , однією сім`єю, яка має статус багатодітної. На даний час старший син дружини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 досяг повноліття, ОСОБА_2 , який не досяг 18 років, перебуває на утриманні заявника на рівні з його спільними з дружиною дітьми, оскільки остання на даний час ніде не працює та перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Згідно підпункту «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» передбачено, що військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу), зокрема у разі перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

Відповідно до ч.1ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 та ч.2 ст.315 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення визначено вст. 315 ЦПК України.

Зокрема, п. 2 ч.1 вказаної статі передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

Факт перебування на утриманні трьох дітей до 18 років має для заявника юридичне значення, оскільки породжує виникнення прав та обов`язків в останнього, визначених Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Законом України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Відповідно до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З врахуванням вищенаведеного, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 звернувся до суду із цією заявою не безпідставно, оскільки на його утриманні перебуває, як дружина, так і троє неповнолітніх дітей.

Заява є належно обґрунтованою, викладені в ній обставини підтверджені достовірними доказами, а тому заявлені вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 24, 28 ЦК України, ст.ст.76-81, 258-259, 263-268, 293, 294, 315, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Скороходівської селищної ради Полтавського району Полтавської області, про встановлення факту перебування на утриманні трьох дітей віком до 18 років - задовольнити.

Встановити юридичний факт, що на утриманні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_4 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , перебувають троє дітей віком до вісімнадцяти років, а саме: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриття чи закриття провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Надруковано в нарадчій кімнаті у одному примірнику.

Повне найменування учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: виконавчий комітет Скороходівської селищної ради, юридична адреса: Полтавська область, Полтавський район, смт. Скороходове, вул. Софіївська, буд. 15, код ЄДРПОУ 40924458.

Суддя Д.Є. Хоменко

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118263034
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту перебування на утриманні трьох дітей віком до 18 років

Судовий реєстр по справі —550/258/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні