Рішення
від 10.04.2024 по справі 730/408/24
БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16400, м. Борзна, Чернігівської обл., вул. Незалежності, буд. 4 тел.: 0 (4653) 21-202

Справа №730/408/24

Провадження № 2-о/730/18/2024

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" квітня 2024 р. м. Борзна

Борзнянський районний суд Чернігівської області в складі головуючого судді - Луговця О.А.

з участю секретаря судового засідання - Чорнухи Н.О.

представника заявника - адвоката Андрєйченка А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Борзни в порядку окремого провадження справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Батуринська міська рада Ніжинського району Чернігівської області, про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з даною заявою, в якій просить встановити факт постійного проживання його разом з померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на час відкриття спадщини в період із 2017 року й до дня її смерті. Свої вимоги обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати ОСОБА_2 , яка була зареєстрована й проживала в АДРЕСА_1 . Він з 2017 року й до дня смерті матері постійно проживав з нею без реєстрації, вели спільне господарство, забезпечував догляд за матір`ю та в подальшому здійснив її поховання за власні кошти. Він є спадкоємцем після померлої матері ОСОБА_2 й встановлення даного факту йому потрібно для оформлення після неї спадкового майна, до складу якого входить й прийнята, але юридично не оформлена, матір`ю після своєї матері ОСОБА_3 спадщина у вигляді земельних ділянок загальним розміром 3,83га на території Обмачівської сільської ради, однак нотаріусом йому в цьому було відмовлено через пропуск строку на звернення з заявою про прийняття спадщини.

Представник заявника в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав і просив їх задовольнити з вищевказаних підстав, зазначивши, що інших спадкоємців у померлої ОСОБА_2 , окрім її єдиного сина ОСОБА_1 , немає й на спадкове майно ніхто не претендує.

Заінтересована особа Батуринська міська рада була належним чином та своєчасно повідомлена про дату, час і місце розгляду справи засобами електронного зв`язку, що підтверджується довідкою про доставку судових документів до електронного кабінету, але своїм правом на участь в судовому засіданні не скористалась, повноважного представника не направила, надала заяву від 01.04.2024р., в якій просить розглядати справу в їх відсутність, при прийнятті рішення покладається на розсуд суду й не заперечує проти задоволення заявлених вимог.

Заслухавши пояснення представника заявника, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд в порядку окремого провадження розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, перелік яких наведено в ч.1 ст.315 ЦПК України. Крім того, згідно з ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти (не зазначені в ч.1 ст.315 ЦПК України), від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з п.23 роз`яснень, викладених в постанові Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008р. «Про судову практику у справах про спадкування», якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Оскільки від встановлення факту, про який клопоче ОСОБА_1 в своїй заяві, залежить виникнення його права на прийняття та оформлення спадщини після померлої матері ОСОБА_2 , то його звернення до суду з даною заявою відповідає вимогам цивільного процесуального законодавства.

Положення чинного спадкового законодавства передбачають для спадкоємця два шляхи прийняття спадщини: 1/постійне проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо протягом встановленого ст.1270 ЦК України шестимісячного строку не подано заяви про відмову від неї (ч.3 ст.1268 ЦК України); 2/подання протягом шести місяців з часу відкриття спадщини до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК України).

Згідно зі ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно доч.1,6ст.29ЦК Українимісцем проживанняфізичної особиє житло,в якомувона проживаєпостійно аботимчасово; фізична особа може мати кілька місць проживання.

Місце проживання необхідно відрізняти від місця перебування фізичної особи, тобто того місця, де вона не проживає, а тимчасово знаходиться.

За змістом положень ст.3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»: місце проживання - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також апартаменти (крім апартаментів у готелях), кімнати та інші придатні для проживання об`єкти нерухомого майна, заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), в яких особа отримує соціальні послуги; місце перебування - житло або спеціалізована соціальна установа для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, у якому особа, яка отримала довідку про звернення за захистом в Україні, проживає строком менше шести місяців на рік або отримує соціальні послуги.

В судовому засіданні встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка була зареєстрована й проживала в АДРЕСА_1 . Матір`ю ОСОБА_2 є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка також була зареєстрована й проживала за цією адресою і є власником земельної ділянки загальною площею 3,83га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Обмачівської сільської ради.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , а ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Обмачів Бахмацького району Чернігівської області. Відомості при прийняття чи відмову кимось зі спадкоємців спадщини після смерті ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , в тому числі й заявником, як спадкоємцем першої черги за законом (ст.1261 ЦК України), відсутні; спадкові справи до майна померлих не заводилась. В зв`язку з цим, Бахмацькою державною нотаріальною конторою листом від 05.03.2024р. повідомлено ОСОБА_1 про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті матері ОСОБА_2 , оскільки він пропустив шестимісячний строк на звернення з заявою про прийняття спадщини.

Зазначені обставини підтверджуються копіями паспорту, свідоцтв про народження, смерть, державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ №780827, довідками Обмачівського старостинського округу Батуринської міської ради №88 від 01.06.2022р., Бахмацької державної нотаріальної контори №347/01-16 від 09.04.2024р., інформаційними довідками зі Спадкового реєстру.

Водночас допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 пояснили, що є односельцями ОСОБА_1 , який остаточно з 2017 року оселився й став постійно проживати разом зі своєю матір`ю ОСОБА_2 та бабою ОСОБА_3 в одному будинку в с. Обмачів, доглядав за матір`ю, був у неї єдиною дитиною, здійснив її поховання, власної сім`ї не мав.

Згідно довідки Обмачівського старостинського округу Батуринської міської ради №65 від 26.02.2022р. ОСОБА_1 проживав без реєстрації в АДРЕСА_1 разом зі своєю матір`ю ОСОБА_2 з 2017 року по день її смерті, здійснив поховання матері за власні кошти.

Таким чином, аналізуючи зібрані в справі докази в їх сукупності, суд вважає, що пояснення представника заявника повністю узгоджуються з показаннями допитаних у судовому засіданні свідків, підтверджуються наявними письмовими матеріалами справи, а тому вимоги даної заяви ОСОБА_1 є обгрунтованими й підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.29, 1216-1223, 1258, 1261, 1268-1270 ЦК України, ст.263-268, 315-319 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , постійно проживав в АДРЕСА_1 , разом зі своєю матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення; якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Борзнянського районного суду О.А.Луговець

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118269954
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —730/408/24

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні