Ухвала
від 10.04.2024 по справі 520/8925/24
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

10 квітня 2024 року Справа № 520/8925/24

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Зоркіна Ю.В., розглянувши адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Будмакс-ЛТД" (вул. Польова, 83, літ. М-1,м. Харків,Харківська обл., Харківський р-н,61001, код ЄДРПОУ422202852) до Головного управління ДПС у Харківській області (вул. Григорія Сковороди, 46,м. Харків,Харківська обл., Харківський р-н,61057, код ЄДРПОУ43983495) про скасування податкового повідомлення-рішення,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом, у якому просить суд: визнати протиправним та скасувати Рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, прийняте комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Головного управління Державної податкової служби у Харківській області № 89901 від 14.12.2021 відносно "БУДМАКС-ЛТД", код за ЄДРПОУ 42202852, ІПН 422028520320; зобов`язати комісію Головного управління ДПС в Харківській області з питання зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН виключити Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДМАКС-ЛТД", код за ЄДРПОУ 42202852, ІПН 422028520320 з переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості платника ПДВ; стягнути судові витрати за сплату судового збору у сумі 3028,00 грн.

Вирішуючи питання наявності підстав для відкриття провадження у справі в порядку ст.171 КАС України, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 та ч. 2 ст. 161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті. У разі подання позовної заяви та доданих до неї документів в електронній формі через електронний кабінет до позовної заяви додаються докази надсилання її копії та копій доданих документів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 44 цього Кодексу. Суб`єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову в паперовій формі зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надіслання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій позовної заяви та доданих до неї документів. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 44 цього Кодексу. У разі подання до суду суб`єктом владних повноважень позову про заборону політичної партії направлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів здійснюється відповідно до абзацу другого частини третьої статті 289-3 цього Кодексу.

Як встановлено судом позивачем подано адміністративний позов в паперовій формі, разом з тим не надано до суду копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості учасників справи.

При цьому, у додатках до позовної заяви наявні докази направлення позовної заяви та додатків до позовної заяві відповідачу засобами поштового зв`язку, однак суд зазначає, що позивач не є суб`єктом владних повноважень, а відтак на нього не розповсюджується дія ч.2 ст. 161 КАС України.

Крім того, відповідно до ч. 6 ст. 18 КАС України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Враховуючи вищенаведене, Товариство з обмеженою відповідальністю "БУДМАКС-ЛТД" зобов`язане зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 18 КАС України, однак, згідно комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" та інформації, викладеної в позовній заяві, у Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДМАКС-ЛТД" відсутній електронний кабінет.

Таким чином, усуваючи недоліки позовної заяви позивачу необхідно надати до суду копію позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості учасників справи (відповідачу); докази реєстрації (створення електронного кабінету) Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДМАКС-ЛТД" в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Відповідно до пункту частини 1 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 122, 123, 160, 161, 169, 248, 256 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву залишити без руху.

Надати позивачу термін - п`ять календарних днів з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків позовної заяви .

Копію ухвали невідкладно надіслати позивачу.

Роз`яснити позивачеві, що у разі невиконання вимог ухвали позовна заява підлягає поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Зоркіна Ю.В.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118270569
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —520/8925/24

Ухвала від 30.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

Ухвала від 10.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні