Ухвала
від 14.02.2024 по справі 387/89/23
ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЄУН 387/89/23

Номер провадження 2/387/16/24

У Х В А Л А

14 лютого 2024 року смт. Добровеличківка

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області, в складі :

головуючого судді Майстера І. П.

за участю секретаря судового засідання Косюг І.В.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань Добровеличківського районного суду Кіровоградської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Згода" про усунення перешкод у користуванні земельної ділянки та скасування рішення про державну реєстрацію прав,

В С Т А Н О В И В :

Позивачка 10.01.2023 звернулася до суду з позовом до відповідача про усунення перешкод у користуванні земельної ділянки та скасування рішення про державну реєстрацію прав. В позові зазначила, що їй на праві приватної власності належать земельна ділянка площею 4,79 га, кадастровий номер 3521781000:02:000:0058, яка розташована на території Гаївської сільської ради (Гаївський старостинський округ) Тишківської ОТГ Новоукраїнського району Кіровоградської області. У липні 2022 року позивачка з`ясувала, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 06 липня 2022 року зареєстровано договори оренди від 03 липня 2019 року, строком на 10 років. З огляду на те, що волевиявлення на укладення зазначеного договору позивач не мала, вказаний правочин не підписувала, крім того на час дії військового стану та на час реєстрації договору оренди 06 липня 2022 року діяла заборона щодо реєстрації договорів оренди земельних ділянок. Таким чином позивач вимушена звернутися з цим позовом до суду щодо усунення перешкод у користуванні земельної ділянки та скасування речового права - права оренди земельної ділянки .

Положеннями ст. 189 ЦПК України передбачено, що завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідач в підготовче судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленими про день, час та місце розгляду справи.

Представник позивача подала в підготовчому судовому засіданні заяву про зміну підстав позову та надала позовну заяву в новій редакції. Суд перевірив зміст зазначених документів та вважає, що можливе прийняти до розгляду позовну заяву зі зміною підстав позову. Також суд зазначає, що представник позивача направила до відповідача позовну заяву в новій редакції з додатками заздалегідь.

Статтею 189 ЦПК України передбачено, що завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмету спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставини справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи та вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Підстави позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Отже, зміна підстав позову це зміна обставин, на яких ґрунтуються вимоги позивача.

Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається (постанова Верховного Суду від 22.07.2021 року у справі № 910/18389/20).

Як убачається зі змісту поданої заяви, сторона змінила підстави позову, доповнивши їх іншими обставинами, якими вона обґрунтовує свої позовні вимоги, не змінивши при цьому предмет позову.

Предмет спору це об`єкт спірного правовідношення, з приводу якого виник спір. Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підстави позову це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Тобто зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

Оскільки стороною позивача правомірно та у встановлений законом строк подано заяву про зміну підстав позову, водночас предмет позову залишився незмінним, суд вважає за необхідне заяву про зміну підстав позову прийняти до розгляду та долучити до матеріалів справи додатки до позову.

Керуючись ст. ст.49, 197, 189-200 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти позовну заяву з додатками у новій редакції зі зміною предмету позову представника позивача ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Згода" про усунення перешкод у користуванні земельної ділянки та скасування рішення про державну реєстрацію прав.

В подальшому розглядати справу з урахуванням позовної заяви у новій редакції зі зміною підстав позову.

Відповідач має право протягом 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали надіслати суду відзив на уточнення до заяви зі зміненою підставою позову і всі письмові та електроні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Позивач та третя особа мають право в цей же строк надати відповідь на відзив та заперечення.

Роз`яснити положення ч.4 та ч.8 ст.178 ЦПК України, що копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

В судове засідання викликати сторони на 22 квітня 2024 року о 10 годині 30 хвилин в залі засідань Добровеличківського районного суду Кіровоградської області (27000 Кіровоградська область, смт Добровеличківка, вулиця Центральна 119).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Добровеличківського районного суду

Кіровоградської області Майстер І. П.

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118273546
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію прав

Судовий реєстр по справі —387/89/23

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Майстер І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні