Ухвала
від 03.04.2024 по справі 399/21/24
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 399/21/24

Провадження № 2/399/101/2024

УХВАЛА

03 квітня 2024 року смт Онуфріївка

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області в складі: головуючого судді Лях М.М., за участю секретаря судових засідань Бобрик І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Онуфріївка в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Першої Світловодської нотаріальної контори Кіровоградської області, Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

встановила:

До Онуфріївського районного суду Кіровоградської області з позовом звернувся ОСОБА_1 , до відповідача Першої Світловодської нотаріальної контори Кіровоградської області, в якому просять визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 .

6 березня 2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

3 квітня 2024 року надійшло клопотання від позивача ОСОБА_1 про повернення до стадії підготовчого провадження. Необхідність повернення до підготовчого провадження обґрунтовує тим, що ним помилково залучено в якості співвідповідача Перша Світловодська нотаріальна контора Кіровоградської області. Тобто, як зазначає позивач, виникла необхідність у зміні сторін в позовній заяві, що можна зробити виключно на стадії підготовчого провадження. Вважає, необгрунтовано не залучено іншого спадкоємця після смерті ОСОБА_2 брата ОСОБА_3 .

Розглянувши клопотання представника позивача, суд дійшов наступного висновку. Верховний Суд (постанова від 16.12.2021 у справі № 910/7103/21) зазначив, що суди першої інстанції за наявності певних обставин можуть прийняти рішення про повернення до стадії підготовчого провадження після його закриття для вчинення тих чи інших процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження. Такі обставини мають бути вагомими, оскільки можливість повернення до стадії підготовчого провадження з будь-яких підстав нівелює саме значення стадій процесу: як підготовчого провадження, так і стадії розгляду справи по суті. Отже, заявляючи клопотання про повернення до стадії підготовчого провадження заявник має навести вагомі обставини, які потребують процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження.

Зважаючи на пояснення представника позивача, які стосуються процесуальних дій, вчинення яких можливе лише під час підготовчого судового засідання, суд вважає за необхідне повернутися до стадії підготовчого провадження.

За таких обставин, суд доходить висновку, що позивачем доведено вагомість обставин, які потребують процесуальних дій, що можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження. Тому клопотання про повернення до стадії підготовчого провадження підлягає задоволенню.

Керуючись ст.189 ЦПК України, суд -

постановив:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про повернення до стадії підготовчого провадження - задовольнити.

Повернутися на стадію підготовчого провадження у справі № 399/21/24.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.М. Лях

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118275597
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —399/21/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні