Ухвала
від 11.04.2024 по справі 639/1939/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 639/1939/24

Провадження № 1-кс/639/494/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2024 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові скаргу голови громадської організації «НОН-СТОП» ОСОБА_3 про оскарження бездіяльності уповноважених осіб СВ Відділу поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою про вчинення кримінального правопорушення № 01/04/2024-1 від 01.04.2024,

в с т а н о в и в:

На розгляд до Жовтневого районного суду м. Харкова надійшла скарга голови громадської організації «НОН-СТОП» ОСОБА_3 про оскарження бездіяльності уповноважених осіб СВ Відділу поліції №1 Харківського районного управління поліції №3 ГУНП в Харківській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою про вчинення кримінального правопорушення № 01/04/2024-1 від 01.04.2024.

В обґрунтування скарги зазначено, що 01.04.2024 голова громадської організації «НОН-СТОП» ОСОБА_3 з офіційної електронної пошти громадської організації « НОН-СТОП », а саме: ІНФОРМАЦІЯ_2 , на офіційну електронну пошту СВ Відділу поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_3 , подав заяву про вчинення кримінального правопорушення.

На теперішній час, в порушення вимог ст. 214 КПК України, відомості за вказаною заявою про вчинення кримінального правопорушення не внесені, йому не повідомлено про початок досудового розслідування та витяг з ЄРДР не надано.

Враховуючи вищевикладене, голова громадської організації «НОН-СТОП» ОСОБА_3 зазначає, що уповноваженими особами СВ Відділу поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області не виконано вимоги ч. 1 ст. 214 КПК України щодо внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин з моменту отримання заяви (повідомлення), у зв`язку з чим вказана бездіяльність слідчого оскаржується в порядку п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України.

У судове засідання ОСОБА_3 не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся своєчасно та належним чином, у поданій скарзі просить провести розгляд скарги без його участі.

Уповноважені особи СВ Відділу поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися своєчасно та належним чином, заяв чи клопотань на адресу суду не надали, поважні причини неявки суду не повідомили.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 306 КПК України, відсутність слідчого у судовому засіданні не перешкоджає розгляду скарги, у зв`язку з чим судовий розгляд за скаргою проведено за його відсутності.

Вивчивши доводи скарги та оцінивши надані до суду докази в їх сукупності, слідчий суддя приходить до висновку, що скарга голови громадської організації «НОН-СТОП» ОСОБА_3 підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Під час розгляду скарги встановлено, що 01.04.2024 голова ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 звернувся до СВ Відділу поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області, в якій повідомив про вчинення кримінальних правопорушень рядом осіб, посадових осіб Харківської міської ради, Департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради, код ЄДРПОУ 43927048, Управління з ремонту та реконструкції Департаменту ЖКГ ХМР, код ЄДРПОУ 04038516, а також рядом інших підконтрольних вказаним особам фізичних та пов`язаних юридичних осіб, серед яких: ТОВ «ББ УКРАЇНА», ТОВ «ФАВОРИТ 2022», ТОВ «БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНА ФІРМА «УКРБУД», ТОВ «СМАРТБУД-М», ТОВ БУДІВЕЛЬНА ФІРМА «ТЕХНОЛОГІЯ», ТОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «ВЕКТОРБУД ДЕВЕЛОП», ТОВ «ЕВЕРЕСТ КОНСТРАКШН», КОРПОРАЦІЯ «ГЛОБАЛТЕХНОБУД», ТОВ ФІРМА «СТРОЙСТАНДАРТ», інших підконтрольних вказаним особам фізичних та пов`язаних юридичних осіб та інших посадових осіб вказаного Департаменту - за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364 КК України, а щодо посадових осіб правоохоронних органів Харківської області та ГУ ДПС у Харківській області - за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 365, ч. 3 ст. 368 КК України.

Вказана заява направлена 01.04.2024 на офіційну електронну пошту СВ ВП № 1 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується долученими до скарги письмовими доказами.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно з ч. 3 ст. 214 КПК України, здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Слідчий, дізнавач, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається (ч. 4 ст. 214 КПК України).

На адресу слідчого судді Жовтневого районного суду м. Харкова не надано документально підтверджених відомостей про те, що відомості за заявою голови ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 від 01.04.2024 були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 214 КПК України.

Будь-яких правових підстав для відмови у внесенні вказаних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчим чи прокурором під час розгляду цієї скарги не доведено.

З огляду на викладене слідчий суддя приходить до висновку, що вказану скаргу необхідно задовольнити, зобов`язавши уповноважених осіб СВ ВП № 1 ХУРП № 3 ГУНП в Харківській області протягом 24 годин з моменту отримання копії ухвали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою голови громадської організації «НОН-СТОП» ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення №01/04/2024-1 від 01.04.2024, вручити (направити) ОСОБА_3 витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та вирішити питання про початок досудового розслідування.

Таким чином, скарга голови ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 в цій частині є законною та обґрунтованою, у зв`язку з чим підлягає задоволенню.

Щодо доводів скаржника про внесення відомостей до ЄРДР за конкретною кваліфікацією кримінальних правопорушень, на що у своїй скарзі від 05.04.2024 посилається голова ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 , слідчий суддя зазначає таке.

Відповідно до приписів ст. 214 КПК України, питання про попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення вирішується слідчим при внесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Аналіз положень пункту 4 ч. 5 ст. 214 КПК України дає підстави зробити висновок, що короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення та вносяться до реєстру, наводяться заявником.

Проте, аналіз змісту пункту 5 ч. 5 ст. 214 КПК не дає підстав вважати, що до повноважень заявника належить вирішення питання про попередню правову кваліфікацію наведеного ним злочину.

Частиною 2 статті 60 КПК України встановлено, що заявник має право:

1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

Вказаною нормою не передбачено права заявника самостійно вирішувати питання про попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення, відомості про яке вносяться слідчим до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Враховуючи викладене, слідчий суддя на етапі проведення досудового розслідування лише забезпечує судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів у кримінальному провадженні та позбавлений змоги надати вказівку слідчому щодо прийняття конкретного за змістом процесуального рішення, в тому числі й щодо правової кваліфікації кримінального провадження, адже слідчий є самостійним у своїй процесуальній діяльності.

Таким чином, вимоги за скаргою голови ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 про зобов`язання уповноважених осіб СВ Відділу поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області внести до ЄРДР відомості за конкретною правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень (злочинів) - не підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст. 214, п. 1 ч. 1 ст. 303, ст. ст. 306-307, 309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Скаргу голови громадської організації «НОН-СТОП» ОСОБА_3 від 30.03.2024 - задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених осіб СВ Відділу поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області протягом 24 годин з моменту отримання копії ухвали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою голови громадської організації «НОН-СТОП» ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення № 01/04/2024-1 від 01.04.2024, вручити (направити) ОСОБА_3 витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також вирішити питання про початок досудового розслідування.

У задоволенні вимоги за скаргою голови ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 про зобов`язання уповноважених осіб СВ Відділу поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області внести до ЄРДР відомості за конкретною правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень (злочинів) - відмовити.

Ухвала слідчого судді в частині відмови у задоволенні скарги може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 5 (п`яти) днів з дня її оголошення.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає, однак підлягає обов`язковому виконанню.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118275664
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення № 01/04/2024-1 від 01.04.2024

Судовий реєстр по справі —639/1939/24

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Курило В. О.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Курило В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні