Рішення
від 05.04.2024 по справі 643/3304/24
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/3304/24

Провадження № 2-о/643/204/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.04.2024

05 квітня 2024 року м. Харків

Московський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Сугачової О.О.,

присяжних: Шеховцова С.Ю..,

Паніщевої І.Є.

за участю секретаря Абсалямової А.Р.,

прокурора ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

особи, відносно якої

вирішується питання ОСОБА_3

у закритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові, розглянувши цивільну справу за заявою Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3» про застосування примусової госпіталізації у психіатричний стаціонар до ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

вс та но ви в:

КНП ХОР «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3» звернулося до суду із заявою, якою просить застосувати примусову госпіталізацію у закладі з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом відносно ОСОБА_3 на підставі ст. 14 ЗУ «Про психіатричну допомогу.

Доводи заяви мотивовані тим, що ОСОБА_3 проживає за адресою: АДРЕСА_1 та 03.04.2024 був госпіталізований до 4 психіатричне відділення КНП ХОР «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3». Направлення на госпіталізацію видане лікарем-психіатром ОСОБА_4 після особистого огляду ОСОБА_3 , який зробив висновок про необхідність госпіталізації у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування у зв`язку із наявністю у ОСОБА_3 безпорадності і неможливості самостійно задовольняти основні життєві потреби. Підставами для прийняття такого висновку стали відомості про поведінку ОСОБА_3 у другій лікарні, де останній проходив лікування з приводу гіпертонічного кризу. 04.04.2024 ОСОБА_3 оглянутий комісією лікарів-психіатрів КНП ХОР «Обласний клінічної психіатричної лікарні №3» та комісія дійшла висновку про те, що ОСОБА_5 страждає на тяжкий психічний розлад (F 73.1), потребує застосування примусової госпіталізації до психіатричного стаціонару внаслідок важкого психічного захворювання не може задовольнити свої життєві потреби на рівні забезпечуючому його життєдіяльність, а тому обстеження та лікування ОСОБА_3 можливе тільки в умовах закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом.

В судовому засіданні представник заявника підтримав доводи та вимоги заяви.

Суд, вивчивши доводи заяви, вислухавши думку прокурора, який просив заяву задовольнити, дослідивши матеріали справи, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню, виходячи із такого.

Встановлено, що 03.04.2024 ОСОБА_3 госпіталізований до 4 психіатричне відділення КНП ХОР «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3» за направленням лікаря-психіатра ОСОБА_4 на підставі висновку про необхідність госпіталізації у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування у зв`язку із наявністю у ОСОБА_3 безпорадності і неможливості самостійно задовольняти основні життєві потреби.

Підставою щодо необхідності госпіталізації стали також відомості про поведінку ОСОБА_3 у другій лікарні, де останній проходив лікування з приводу гіпертонічного кризу.

Із акту від 04.04.2024 психіатричного огляду особи вбачається, що лікарською комісією встановлено у ОСОБА_3 тяжкий психічний розлад у формі глибокої розумової відсталості та значними відхиленнями поведінки,які потребують особливої уваги і лікування (F 73.1), пацієнт мовному контакту недоступний. Пацієнт потребує застосування примусової госпіталізації до психіатричного стаціонар, оскілки внаслідок важкого психічного захворювання не може задовольнити свої життєві потреби на рівні, що забезпечує його життєдіяльність. Комісією підтверджено обґрунтованість рішення про застосування госпіталізації згідно ст.14 ЗУ «Про психіатричну допомогу». Обстеження та лікування ОСОБА_3 можливе тільки в умовах закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом (а.с.5,6,10).

Запис лікаря приймального відділення від 03.04.2024 підтверджує неможливість забезпечувати свої життєві потреби самостійно (а.с.12).

Відповідно до п. 26 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 03.06.2015 «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування» надання в примусовому порядку невідкладної амбулаторної чи стаціонарної допомоги у психіатричних закладах охорони здоров`я особам, які мають психічні розлади, але не вчинили жодного суспільно небезпечного діяння, відповідальність за яке передбачена КК, за відсутності усвідомленої згоди таких осіб або згоди їхніх законних представників здійснюється на підставі ст.ст. 12, 14 Закону № 1489-ІІІ за рішенням суду, яке постановлюється в порядку цивільного судочинства.

Статтею 13 ЗУ «Про психіатричну допомогу» передбачено, що особа госпіталізується до психіатричного закладу добровільно на її прохання або за її усвідомленою згодою. Згода на госпіталізацію фіксується у медичній документації за підписом особи або її законного представника та лікаря-психіатра. Госпіталізація особи у випадках, передбачених ч. 1 цієї статті, здійснюється за рішенням лікаря-психіатра. Особа може бути госпіталізована до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбачених ст. 14 цього Закону.

Так, у відповідності до положень ст. 14 ЗУ «Про психіатричну допомогу» визначено, що особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах та при встановлені в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередньо небезпеку для неї чи для оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Відповідно до ст. 27 ЗУ «Про психіатричну допомогу» виключно компетенцією лікаря-психіатра або комісії лікарів психіатрів є встановлення діагнозу психічного захворювання, прийняття рішення про необхідність надання психіатричної допомоги в примусову порядку або надання висновку для розгляду питання, пов`язаного з наданням психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Отже, приймаючи вищевикладене, суд вважає за необхідне застосувати у відношенні ОСОБА_3 примусову госпіталізацію з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом на підставі ст. 14 ЗУ «Про психіатричну допомогу.

Керуючись ст.ст. ст.ст.10,11,15,27,60,88, 209,212-215,216,218,256, 257, 339-342 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Заяву Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3» задовольнити.

Застосувати відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , примусову госпіталізацію в умовах психіатричного стаціонару КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3».

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Харківського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення, апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів.

Суддя Сугачова О.О.

Присяжні: Шеховцов С.Ю.

Паніщева І.Є.

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118275703
СудочинствоЦивільне
Сутьпсихіатричну допомогу. Керуючись ст.ст. ст.ст.10,11,15,27,60,88, 209,212-215,216,218,256, 257, 339-342 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —643/3304/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Сугачова О. О.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Сугачова О. О.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Сугачова О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні